Milada Teplá, Helena Klímová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vítejte ve světě buněčného cyklu
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
Irena Svobodová Gymnázium Na Zatlance
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Translace (druhý krok genové exprese: Od RNA k proteinu)
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
1 Chromosom Milada Roštejnská Helena Klímová. Obsah Chromosom Stav chromosomů se během buněčného cyklu mění Eukaryotní DNA je sbalena do chromosomu Interfázový.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
EUKARYOTA.
Replikace DNA Tato prezentace se zabývá procesem Replikace DNA.
Lidský genom Lidé patří mezi DNA organismy Genom je předáván
Transkripce a translace
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
Struktura a funkce buněčného jádra
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
AV ČR, Mendelovo muzeum a Vereinigung zur Förderung der Genomforschung pořádají další ročník Mendel Lectures které se konají v Agustiniánském.
Chromozóm, gen eukaryot
RNDr.Radek Trojanec, Ph.D. Laboratoř experimentální medicíny (LEM)
Prokaryota vs. Eukaryota
EUKARYOTA.
STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
nebuněční parazité buněk
Centrální dogma molekulární biologie (existují vyjímky)
Test pro kvintu B 15. prosince 2006
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Stavební plány: DNA a její replikace. Posloupnost aminokyselin v bílkovinných řetězcích je zakódována v dezoxyribonukleové kyselině – DNA, která je tvořena.
Milada Teplá, Helena Klímová
Buněčný cyklus.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
Buněčné dělení Základy biologie
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Nukleové kyseliny Opakování
Transkripce a translace
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Semiautonomní organely a cytoskelet
Stavba lidského těla.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Struktura lidského genomu Historický úvod Základní poznatky o struktuře lidského genomu (DNA, nukleosomy, chromatinové vlákno) Metodické přístupy Chromosomy.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Fotosyntéza.
Genetický kód – replikace
TRANSKRIPCE DNA.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Rozmnožování buněk - meióza
Mitóza, Meióza Test pro kvinty podzim 2006.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Stavební plány: DNA a její replikace
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
CHROMOZÓMY Skládají se z DNA, RNA a histonů a jejich existence má usnadnit rovnoměrné rozdělení genetické informace do dceřiných buněk.
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Milada Teplá, Helena Klímová
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
BUNĚČNÝ CYKLUS = cyklus eukaryotické buňky od jednoho dělení buňky
Prokaryotická buňka.
VÁŽENÍ STUDENTI 2. – 5. ROČNÍKU! BUĎTE „IN“!
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Buněčné dělení – část 1. Markéta Láchová, 7. E.
Stavba buňky.
Mitóza Nepřímé dělení Mitóza Je nejčastější způsob, kterým se dělí jádra tělních (somatických) buněk Období života buňky od jejího vzniku až po zánik.
Transkript prezentace:

Milada Teplá, Helena Klímová Chromosom Prezentace Chromosom se zabývá uspořádáním DNA v jádře. Obsah této prezentace je nad rámec středoškolského učiva z biochemie. Milada Teplá, Helena Klímová KUDCH, PřF UK v Praze 2013

Chromosom Jádro lidské buňky – průměr cca 5-8 μm DNA – cca 2 m V eukaryotních buňkách – molekuly DNA jsou asociovány se specifickými proteiny a sbaleny do chromosomů. Mitotické chromosomy v době buněčného dělení (v mitose) v kondenzovaném stavu (sbaleném) Interfázové chromosomy značně rozvolněné a vypadají jako jedna dlouhá, tenká, vzájemně propletená vlákna

Interfázový chromosom – Korálková forma chromatinu (10-nm vlákno) Histonový komplex (8 nm) nukleosom Spojníková DNA 10 nm Chromatin – komplex DNA a proteinů Histony – malé proteiny s vysokým obsahem kladně nabitých AMK (lys a arg)

Mitotický chromosom Před vstupem do mitosy dochází k sbalování chromatinu. Chromatin se stáčí za vzniku tzv. solenoidu. Solenoid: 6 nukleosomů na závit 30 nm 30-nm vlákno je organizováno do smyček připojených k centrální ose, tzv. lešení (scaffold). Solenoid se stáčí na chromatidu.

Úsek dvoušroubovice DNA 2 nm Korálková forma chromatinu (10-nm vlákno) 10 nm 30-nm vlákno 30 nm Rozvinutý úsek chromosomu 300 nm Kondenzovaný úsek chromosomu 700 nm Úplný mitotický chromosom 1400 nm

Použitá literatura ALBERTS, B. a kol. Základy buněčné biologie. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 1997. NEČAS, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. Jinočany: Nakladateství H&H, 2000. KUBIŠTA, V. Buněčné základy životních dějů. Praha: Scientia, 1998. Obrázky: Milada Teplá (v MS powerpoint)