PC SÍTĚ I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Technické prostředky počítačových sítí
Počítačové sítě Přenosová média
Připojení k internetu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_11A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živočichopis (taxonomie) sítí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

PC SÍTĚ I

Co to je počítačová síť Spojení dvou a více počítačů, tak aby spolu komunikovaly Spojení se uskutečňuje prostřednictvím kabelu, telefonní linky, optického vlákna nebo bezdrátovým spojením

Výhody sdílení prostředků sdílení dat přístupová práva

Základní pojmy Server – poskytuje síťové služby (může být vyhrazený i nevyhrazený, hardware i software) Administrátor (supervisor) – správce sítě Client (pracovní stanice) – počítač zapojený v síti slouží k práci uživatele

Základní pojmy Síťový protokol – pravidla, která určují jak spolu počítače komunikují Paket (datagram) – skupina dat , která jsou přenášena po síti

Přenosová media Přenosová media – se používají pro přenos dat, hlasových signálů a dalších signálů k cíly Elektrické vodiče (kroucená dvojlinka, koaxiální kabel) Optický kabel – data jsou přenášena světelnými impulzy – vysoká cena Vzduch (bezdrátový přenos)

Koaxiální kabel

Kroucená dvojlinka

Optický kabel

Bezdrátový přenos WLAN – obecné označení pro bezdrátové sítě LAN WIFI je značka

Rozdělení sítí dle velikosti Sítě LAN – lokální počítačová síť (umožňuje spojení na malé vzdálenosti - budovy, organizace, do 1 km) Sítě WAN – globální počítačová síť ( realizuje spojení mezi uzly na velké vzdálenosti – města, státy, kontinenty) Sítě MAN – metropolitní počítačová síť (spojení mezi uzly na středně velké vzdálenosti – města)

Koncepce sítí Peer-to-peer – síť tohoto typu neobsahuje obvykle žádný server a jde o zapojení počítačů každý s každým Klient/server – v síti existuje počítač, který řídí celou sít(server) a ten obsluhuje pracovní stanice(klienty)

Co je potřeba pro připojení do sítě Síťová karta umístěná na základní desce Fungující a fyzicky připojená síť Operační program počítače, který podporuje přístup do sítě Uživatelský účet v síti, pod kterým do sítě vstupuje