Solární komín Jan Rybařík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Advertisements

Energetická účinnost budov
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Klimatizační zařízení
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Martin Němeček Pasivní dům vedení: Doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Přečerpávací elektrárna
SOBĚSTAČNÉ TECHNOLOGIE Tereza HYPIUSOVÁ KONZERVACE POTRAVIN A POMŮCKY DO DOMÁCNOSTI.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tepelná výměna prouděním
Vypracoval: Jan Forman
Systémy pro výrobu solárního tepla
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Tepelné vlastnosti dřeva
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Tepelný akumulátor.
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vodní Elektrárna.
Tlak a proudění vzduchu
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Zdravotechnika Příprava teplé vody II (STA56) Ing. Vladimíra Straková STAVEBNICTVÍ.
POČASÍ.
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Téma : Nízkoenergetický dům konstrukční možnosti domu konstrukce s izolací kontaktní Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek.
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Digitální učební materiál
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Výroba elektrické energie
Tepelné čerpadlo 2.
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Návrh a konstrukce otopných ploch I
Tepelně vlhkostní mikroklima faktory působící na vnitřní prostředí
ROTEX Solaris pokrokový solární systém Ing. Ivo Zabloudil product manager.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Orbis pictus 21. století Topné desky
Finanční náročnost instalace miniturbínky
PROJEKT OSTROVNÍHO DOMU V PODMÍNKÁCH ŠUMAVY
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Větrání vypracovala: Ing
Vytápění Teplo.
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Pokles dotykové teploty podlah
Transkript prezentace:

Solární komín Jan Rybařík

Solární komín, někdy označovaný také jako Termální komín je technologie, využívající fyzikální princip komínového efektu, který je založen na proudění vzduchu z jednoho místa na druhé za účelem vyrovnání rozdílů teplot nebo tlaku. Intenzita výměny vzduchu komínovým efektem závisí na třech faktorech: - rozdílu teplot/tlaků vzduchu na obou koncích komínu - výšce komínu (souvisí s prvním faktorem) - průřezem komínu V komínu vzniká silné proudění (sání), které vtahuje další vzduch zespod bez ohledu na jeho teplotu.

Komín zabezpečuje nebo napomáhá větraní budov využíváním konvekčního proudění vzduchu pasivně ohřátého sluneční energií. Principiálně jde o komín kombinovaný s podzemní šachtou nebo jiným zdrojem studeného vzduchu, oba napojené na místnost/interiér. V komíně se teplý vzduch unikajíci z místnosti prohřívá a uniká do vnějšího prostředí (vytváří tah). Na jeho místo je vtahován chladný vzduch z podzemní šachty, který místnost během silného slunečního záření ochlazuje. Komín se dá využít i k napomáhání klasickému šachtovému odvětrávání prostor (WC, koupelny, kuchyně...), kdy solární komín v letním období pomáhá proudění vzduchu. Tah vzduchu v komíně zabezpečuje, že vzduch za každých okolností stoupá vzhůru, což umožňuje větrání prostorů přirozeným způsobem a sluneční energie nahrazuje použití ventilátorů na umělé usměrnění vzduchu.

Komín může být například natřen černou barvou, nebo obsahovat absorpční prosklenou plochu. Absorpční plocha je pro výkon důležitější než průměr komína. Čím větší plocha, tím intenzivnější pohyb vzduchu.

Hlavní oblasti využití a výhody solárního komínu zlepšená výměna vzduchu během horkých a bezvětrných dní snížená závislost na větru a větrem poháněném větraní pasivní letní klimatizace – chlazení budovy zlepšená kontrola pohybu vzduchu přes budovu zvýšená intenzita nočního větrání / ochlazování budovy umožňuje provětrávání úzkých prostor výroba elektrické energie

Použití solárního komínu je omezené výškou budovy Použití solárního komínu je omezené výškou budovy. Bez problémů funguje v rodinných domech a nižších budovách. Čím vyšší budova, tím větší tah, který se postupně mění na nežádoucí průvan. Při použití na vyšších budovách je potřebné sekcové členění a umístění hlavního proudění vzduchu do samostatných šacht mimo pobyt lidí.

Solární komín na výrobu elektrické energie funguje na stejném principu jako bežný větrací solární komín, s několika modifikacemi souvisejícími s jeho diametrálně odlišnou funkcí. Zóna ohřevu vzduchu se nachází na základně komínu a je dostatečně velká na to, aby co nejvíc ohřála vzduch, který se v ní nachází. Komín je podle možností co nejvyšší. Výsledkem toho je obrovský průvan, který vhání vzduch do komínu a vytahuje vysokou rychlostí nahoru. V dolní časti komínu je umístěná větrná turbína, která generuje elektrickou energii.

Trombeho stěna

Trombeho stěna je konstrukční systém, jehož idea vychází z principu akumulace tepla ze slunečního záření a jeho následné distribuce do prostoru interiéru. Skládá se z prosklené plochy překrývající stěnu budovy, ze vzduchové mezery a akumulační stěny (použitým materiálem může být kámen, kov, beton, cihla...), v spodní a horní části je vhodné umístit větrací klapky na přívod studeného vzduchu z místnosti a ohřátého vzduchu zpět do místnosti. Edward Morse patentoval tento systém v roce 1881 (US Patent 246626), ale až v roce 1964 ho zpopularizoval inženýr Felix Trombe a architekt Jacques Michel využitím tohoto principu při stavbě Odeillo ve Francii

Letní den

Noc

Zimní den

Chod tohoto přirozeného slunečního kolektoru je možno vylepšit: - instalovaním absorpční plochy umístěné na akumulační stěně, která efektivněji zachytává sluneční záření (případně ho využívá na předohřev vody ap.) - instalovaním efektivního stínění, překrytí prosklené plochy nebo izolačního překrytí, které zamezuje únikům tepla v noci, po dobu nedostatku slunečního záření a zároveň i přehřívání v létě - elektrickými ventilátory s termostatem umožňujícími řídit odvod/přívod vzduchu z/do místnosti apod..

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_chimney http://en.wikipedia.org/wiki/Appropriate_technology http://en.wikipedia.org/wiki/Trombe_wall http://sk.wikipedia.org/wiki/Sol%C3%A1rny_kom%C3%ADn http://sk.wikipedia.org/wiki/Trombeho_stena Obrázky: http://iprojectideas.blogspot.com http://www.meadowlarkbuilders.com/sites/meadowlarkbuilders.com/files/Trombe%20Wall%20Night.png http://www.jc-solarhomes.com/fair/trombe2.jpg http://farm4.static.flickr.com/3204/3041280332_d8c5f22a2e.jpg