Senička je nevelká obec s 349 byvateli a najdeme ji jižním směrem od města Litovel. Obec se rozkládá pod východními vrcholky Drahanské vrchoviny a v okrajové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Stanislav Sedláček.
Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Od zatopeného hadcového lomu ke Skalce pod Kaní horou
OLOMOUC - ČECHY POD KOSÍŘEM
Navštivte hlavní město České republiky
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
… správný cíl vaší cesty!
Cestujeme po České republice
Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Člověk a jeho svět V naší obci Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Městys Český Šternberk, něm. Böhmische Sternberg, se nachází ve Středočeském kraji, okres Benešov v podhradí stejnojmenného hradu, asi 20 km východně.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
GREŠLOVÉ MÝTO.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Moje oblíbené místo O P A V.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Klenot Prahy … … Karlův most
Občanská výchova 6. ročník
Kulturně historické objekty Slovenska
Leskovec Surý Josef.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
Hrady a zámky.
Praha.
Chráněná území v Olomouci a okolí
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Srdce Evropy. Praha je hezčí v noci Národní muzeum.
Plzeň Plzeň.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
Český Brod.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Moje město Přerov.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Autoři: Lenka Koudelková, Adéla Vičarová, Radek Študent.
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Naše škola.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Můj domov, má vlast Obec.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
dějiny výtvarného umění
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
PRADĚD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10_Praděd.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
ČESKÝ ŠTERNBERK.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Senička je nevelká obec s 349 byvateli a najdeme ji jižním směrem od města Litovel. Obec se rozkládá pod východními vrcholky Drahanské vrchoviny a v okrajové části oblasti nazývané Haná. Kolem jižního okraje obce protéká říčka Blata. První písemná zmínka o obci je z roku 1348, podle archeologických průzkumů bylo území dnešní obce osídleno již v pravěku. Významnou památkou v obci je kaple postavená v roce Nejstarší zachovanou budovou na území obce je bývalý vodní mlýn pocházející z roku Kolem východního okraje obce prochází trasa značené lokální cyklostezky. Dostupné autem po celý rok

POVODŇOVÉ ZÍDKY Zdá se to nemožné, ale je to tak. Obec Seničku na Litovelsku potkala v roce 1858, a hned na to v roce 1859, vždy 22. července, průtrž mračen, po které následovala ničivá povodeň. Máte možnost vidět technickou památku z tohoto období. Protože na tento den připadá svátek patronky obce, svaté Magdalény, byly přírodní pohromy považovány za její trest obyvatelům za to, že na její svátek pracovali. Obyvatelé Seničky postavili zídky z lomového kamene, střídali pilíře a otevřené oblouky. Oblouky pak osadili dřevěnými vraty na pantech. Ta se při náporu vody nazdvihla a voda volně protekla. Dnes je k vidění jen část této stavby. Další zajímavá technická památka - vápencová pec - je poblíž asi 13 km vzdáleného Hvozdečka u Bouzova.

KAPLE SVATÝCH ANDĚLŮ STRÁŽNÝCH Jedná se o barokní stavbu z roku 1734 s obdélníkovým půdorysem, která má v průčelí hranolovou věž s jehlancovou střechou a nad oknem kamenný erb hraběte Karla Martinice.

PAMÁTNÍK SENIČKA Památník obětem světových válek z 20. let od neznámého autora. Na čelní straně mohyly je vsazena obdélná deska z černé žuly s fotografiemi padlých v oválných rámečcích s plasticky profilovaným okrajem a nápisem umístěným ve středu desky: „VY, JICHŽ KOSTI V DÁLI KRYJE / CIZÍ NÁM NEZNÁMÁ ZEM / PRO VÁS SRDCE NAŠE BIJE / VÁM VZPOMÍNKU VĚNUJEM / MUČEDNÍCI DOBY BĚSNÉ / VYRVANÍ SVÝM RODINÁM / BY JSTE VSTŘÍC ŠLI SMRTI DĚSNÉ / POKOJ VĚČNÝ PŘEJEM VÁM“.

MÁME NOVÉ HŘIŠTĚ

3 RYBNÍKY

Josef Koudelák Narozen v: Senička u Litovle. Josef Koudelák byl básník, prozaik, folklorista a jeden z předních představitelů plururalismu. Po obecné škole v obci absolvoval reální gymnázium v Litovli a dále studoval na učitelském ústavu v Olomouci.