Pohon na CNG (Samohýl a.s.) - snižování emisí v dopravě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské seskupení pro územní spolupráci Strategie systémové spolupráce veřejných institucí Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství oblast.
Advertisements

GAS BUSINESS BREAKFAST, Corinthia Hotel
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
stlačený zemní plyn vs. nafta
Solární systémy pro aktivní topení
OPEL AMPERA Brno Obsah prezentace OPEL AMPERA • Technické parametry • Jízdní parametry • Bezpečnost • Design • Výbava • Cena • Úspěchy • Velcí.
Zemní plyn jako pohonná hmota
Rozhodovací matice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
Opel a stlačený zemní plyn (CNG) Zbyněk Janeček Fleet & CV Manager GM Southeast Europe (Opel, Chevrolet) Branch office Praha Praha,
Zemní plyn v dopravě Česká plynárenská unie
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Den s Fleetem, Lednice.
AIRBUS A380 Zvuk Myš, Enter.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 17.
Opakovací otázky na uhlovodíky
Kdo chce být milionářem ?
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Centers Dating 2012 Moderátor: Pavlína Hajnová. Diskuze rezidenčních developerů Dušan Kunovský, Central Group Štěpán Havlas, Finep Martin Svoboda, JRD.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Plynofikace vozového parku
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
možnosti a význam použití
Automobily a výfukové plyny
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Mezinárodní autopůjčovna - auta na elektřinu nebo CNG -
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
CNG SUMMER ECO TOUR 2010 KONCEPT A EVALUACE PROJEKTU.
Užití zemního plynu v dopravě Tisková konference Praha 16. března 2006 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
CNG jako lék na znečištěný vzduch Karel Havel, člen dozorčí rady Svazu dopravy, předseda představenstva ČSAD Česká Lípa a.s. CNG jako lék na znečištěný.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
LCD displeje + princip zobrazení
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Den dopravy, Praha hotel Olympik Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
Vodík palivo budoucnosti
Česká pošta a využití CNG
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Využití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Červený kohout 2009, Hluboká nad Vltavou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY – POHON CNG Z POHLEDU VÝROBCE Josef Jeleček TEDOM.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
CZECHBUS CNG nejlepší řešení pro čistá města Využití CNG ve veřejné autobusové dopravě Bc. Ludomír Landa ředitel ČSAD MHD Kladno a.s. 1.
Obchodník s elektřinou a plynem Partner pro bydlení a podnikatelské prostory Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Aktivity RWE pro rozvoj CNG
Vývoj CNG v České republice
Název školy: Základní škola Městec Králové
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Pohon na CNG (Samohýl a.s.) - snižování emisí v dopravě Tomáš Morávek SPŠD Masná Majitel firmy: Ing. Petr Samohýl Ředitel logistiky: Ing. Pavel Lojda

Co je to CNG ?? Palivo Compressed Natural Gas Zemní plyn je stlačen na tlak 200 bar a takto zůstává plynem Hlavní složkou je METHAN (obvykle přes 90%) a ETHAN (1-6 %) Bioplyn  Biomethan – dvojče ZP (95 % methan) = čistší varianta (obnovitelný zdroj)

Shrnutí výhod a nevýhod Výhody Nevýhody Levnější = nízké náklady na provoz Ekologičtější = nižší emise Tišší Bezpečnější = při úniku se rozptýlí ve vzduchu a nádrže splňují nejpřísnější normy Výroba z biomethanu = obnovitelný zdroj Lepší startování při nižších teplotách CNG je bez zápachu a není jedovatý CNG nám nikdo z nádrže neodcizí 8 výhod Malá síť čerpacích stanic a vysoké náklady na vlastní kompresor Kratší dojezd na plnou nádrž Přísnější podmínky při servisu Vozidlo nesmí parkovat v podzemních garáží, avšak do budoucna je plánovaná změna Pořizovací cena auta je cca o 50 tis. vyšší než u naftové verze a u nákladní jde o cca 400 tis. Snížení maximální nosnosti nákladního auta 6 nevýhod

Životní prostředí Ve srovnání s naftou a benzínem Nejekologičtější varianta = nejčistší (methan) Nejtišší (snížení hladiny hluku o 10 – 15 dB) Téměř nulové prachové částice Nehrozí kontaminace půdy a spodních vod při úniku (plyn se s ohledem na nízkou hustotu bezproblémově rozptýlí v atmosféře)   Nafta Benzin PM - popílek -100% S02 NOx -80% -20% Uhlovodíky CO -50% -75% CO2 -15% -25%

Proč CNG ?? (Samohýl a.s.) Proč přešel Samohýl zrovna na CNG ? "Firma hledala do budoucna nové varianty pohonu a CNG se nám jevilo nejlépe. Vydali jsme se na předváděcí akci Fiatu, která nám potvrdila, že CNG je asi nejlepší variantou. Další impuls nám dala vláda schválením nulové daně na CNG, ale to bylo ze strany vlády asi tak všechno." Pavel Lojda Celkově se tak v naší společnosti jednalo za rok 2012 o uspořenou částku téměř 900 000 Kč. S nákladním vozidlem jezdíme o 2 Kč na km levněji v provedení CNG ve srovnání s naftovými, s menšími vozidly v průměru o 1 Kč na km levněji.  Období: 01.01.2012 - 31.12.2012 Skupina SPZ Vzdálenost [km] PHM objem [l] PHM cena [Kč] PHM [Kč/km] Spotřeba [l/100 km] Ø cena PHM R.Mascott 5598 67185 11071,88 319333,09 4,75 16,48 28,84 Renault Mascott DXI 3 150 8597 77065 12638,33 364934,14 4,74 16,4 28,88 Iveco EcoDaily CNG 3103 109283 14134,38 267730,44 2,45 12,93 18,94 8213 72664 9227,96 175715,47 2,42 12,7 19,04 úspora 2,30 Iveco EcoDaily CNG - v roce 2012 celkem 182 tis.km x úspora 2,30 Kč/km = úspora 418 tis.Kč na PHM

Bezpečnost Neinformovaná veřejnost !!!! Kampaň Normy - bezpečnostní ventil Stejné - lepší jízdní vlastnosti

Čerpací stanice V ČR problém – málo stanic (47 – rok 2013) Řešení pro firmy (kompresory)

Náklady na vozidlo (Fiat Doblo 1,6 v16 CNG Natural Power)

Anketa –odpovídalo 13 mužů a 11 žen (24) Víte co je CNG ? ANO - 7lidí NE - 17 lidí Znáte někoho (člověk,firma), kdo používá CNG ?  ANO - 4 lidi NE - 20 lidí Myslíte si, že je CNG bezpečné ? ANO - 13 lidí NE - 11 lidí  Když budete znát výhody a nevýhody a měli byste se rozhodovat při koupi nového auta, pořídili byste si auto na CNG ? (na zadní stranu jsme uvedli výhody a nevýhody a pečlivě je s nimi seznámili ) ANO - 14 lidí NE - 10 lidí

Použitá literatura: http://www.cngplus.cz/ http://www.cng.cz/ http://www.fedorauto.cz/cenik-prestavba-cng http://www.leaseplan.cz/cng-prestavbe-se-radeji-vyhnete http://www.ngva.cz/o-cng/definice.html http://www.e-flotila.cz/index.php/sekce01/rozhovory/760-rozhovor- testujeme-a-vyhodnocujeme-provoz-na-zemni-plyn- http://www.coltrisub.it/COMPRESSORS/CNG/ENG/MCH5/mch5.htm http://www.cng4you.cz/ http://www.samohyl.cz/#!/cs/spolecenska-odpovednost informační leták Pražské plynárenské (www.ppas.cz) informační leták CNG Company s.r.o. (www.cngcompany.cz) brožura Iveco CNG (www.iveco.com) časopis Flotila (číslo 5, rok 2012, strana 16)

Děkuji za pozornost