Knihovna v obci Čím může být knihovna užitečná. knihovny jsou užitečné už tím, že existují v celé republice je jich téměř 6000 nejvíce je jich v malých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Webové stránky jihočeských knihoven Lída Švíková.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
(NE)ZNÁMÍ SOUSEDÉ (UN)BEKANNTE NACHBARN – Olomouc a okolí (CZ)
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Komunitní a otevřená škola
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Vzdělávací seminář Asociace turistických informačních center ČR 22. září 2011, Poděbrady.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Projekt Family Point – místo pro rodinu Ing. Mgr. Vít Janků Centrum pro rodinu a sociální péči.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
XI. TURISTICKÉ FÓRUM POLABÍ 22. dubna 2011, Poděbrady.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
Venkovní aktivity na podporu čtenářství
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Aktivní senior v České Skalici.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Dobrovolnické programy
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Transkript prezentace:

Knihovna v obci Čím může být knihovna užitečná

knihovny jsou užitečné už tím, že existují v celé republice je jich téměř 6000 nejvíce je jich v malých obcích a jsou tu pro každého z nás !!!

knihovny nabízejí čas

vhodný čas k pobytu využití volného času –osobního –rodinných příslušníků –dítě tráví čas v knihovně smysluplně –společně s ostatními

Dítě v knihovně je v bezpečí je pod dohledem

čas knihovníka(ce) je ochoten(na) Vás vyslechnout je připraven(a) pomoci nabízí služby poskytuje informace je tu pro Vás

knihovny nabízejí prostor třeba jen pro vás, ale i pro setkávání s ostatními

prostor pro Vás –když potřebujete chvilku pro sebe pro Vaše rodinné příslušníky –když je doma zrovna nepotřebujete pro celou rodinu –když naopak chcete spolu zažít příjemné chvíle pro celé společenství –když je chcete zažít i s ostatními lidmi

prostor k relaxačním hrám

prostor ke vzdělávacím hrám

prostor pro prezentaci koníčků

prostor pro prezentaci nadání

prostor pro celoživotní vzdělávání

prostor pro vzpomínání

prostor pro dokumentaci minulosti

prostor pro komunitní aktivity

prostor pro občanské obřady

knihovny nabízejí příležitost trávit volný čas získávat informace a vzdělávat se využívat zajímavé služby setkávat se s přáteli navazovat nové kontakty vzájemně si předávat zkušenosti a dojmy prezentovat své nadání zapojit se a spolupracovat

služby v jihočeských knihovnách půjčování dokumentů internet kopírování, skenování, tisk dokumentů ověřování listin a dokumentů prodej upomínkových předmětů a propagačních tiskovin výběr obecních poplatků služby Czech Point prodej knih infocentra nebo kulturní střediska galerie a výstavní prostory tvorba obecních zpravodajů

výběr zajímavých akcí v jihočeských knihovnách Bechyně – seminář o tvorbě rodokmenů Benešov nad Černou – řemeslný jarmark Brloh – rozsvěcování vánočního stromu Jiřice – promítání videí z akcí a kroniky obce Kaplice – prázdninová výpomoc rodičům Křemže – literární výlety Lomnice nad Lužnicí – přeshraniční spolupráce s rakouskými knihovnami Nová Bystřice – prázdninové pochody Nová Včelnice – Senior kluby od jara do podzimu 1x měsíčně Sepekov – zdobení pomlázkovníku a velikonoční jarmarky Strmilov – koncerty Třeboň – školení pro maminky na mateřské dovolené, virtuální univerzita třetího věku Vimperk – dětský bleší trh Volary – prodejní výstavy klientů sociálního ústavu Volyně – besedy s regionálními osobnostmi

knihovny nabízejí možnost zapojit se do pořádaných akcí

Jarošovský Klub čilých seniorů

knihovny nabízejí spolupráci ostatním subjektům v místě

jihočeské knihovny spolupracují se školami všech stupňů místními spolky (hasiči, sportovci, myslivci apod.) místními občanskými sdruženími dalšími organizacemi obce nebo města Domy s pečovatelskou službou a Domy pro seniory Mateřskými centry a výchovnými ústavy neziskovými organizace, Charitou folklórními soubory a ochotníky regionálními, národními i světovými sdruženími (ČNF pro vydru, Klub Pampeliška, Attavena, YMCA)

knihovny mohou pomoci svým obcím k úspěchu v soutěži Vesnice roku získat nominaci do soutěže Knihovna roku

Knihovna roku 2013 titul Knihovna roku 2013 –Knihovna Dr. Emanuela Bořického Milín Středočeský kraj diplom Ministerstva kultury –Místní knihovna v Měrunicích Ústecký kraj -Místní knihovna Žabeň Moravskoslezský kraj

Místní knihovna v Měrunicích 324 obyvatel knihovna otevřena 2 dny v týdnu, celkem 8 hodin pondělí, středa 14 – 18 hodin ocenění získala za znovuobnovení knihovny jako moderního komunitního centra obce i jejího okolí za významné podpory zřizovatele

Místní knihovna v Měrunicích

Místní knihovna Žabeň 747 obyvatel knihovna otevřena 2 dny v týdnu pondělí, čtvrtek 13,30 – 17 hodin ocenění získala za ojedinělou organizaci knihovnických činností, umožňujících dostupnost plně profesionálních služeb i v malé obci

Místní knihovna Žabeň

Knihovna je místo, kde má každý z nás možnost nejen přijímat, ale i dávat ostatním. A to je přece smysl každého fungujícího společenství.

děkuji za pozornost Milena Kodýmová Pravdova knihovna Jarošov nad Nežárkou tel. 777 O