Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina, 10. května

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROINCOR - vaše cesta k inovacím - your way to innovation (Spolufinancováno z operačního programu Nadnárodní spolupráce – Střední Evropa) 1 PROINCOR -
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Miroslav Novák náměstek hejtmana kraje.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí O projektu.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
PROINCOR - vaše cesta k inovacím - your way to innovation (Spolufinancováno z operačního programu Nadnárodní spolupráce – Střední Evropa) 1 PROINCOR -
ZAPOJENÍ ZAHRANIČNÍCH PARTNERŮ V PROJEKTU RIS A VÝSLEDKY SPOLUPRÁCE David Mareček Koordinátor projektu RIS, odbor strategického rozvoje kraje, Krajský.
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
This project is implemented though the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Národní klastrová asociace – udržitelný rozvoj klastrů v ČR
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Zkušenosti s internacionalizací klastrů v projektu Clusters Cord 23. října 2012 Dana Krejsová, RRA ÚK. This project is implemented through the Central.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Strategické dokumenty
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina, 10. května PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava

Úvod Projekt realizován v rámci 7. Rámcového programu Evropského Společenství (Regions of Knowledge). Mezinárodní partnerství institucí čtyř států. Doba realizace: březen 2009 - duben 2011 Celková hodnota projektu 563 000 €

Partneři Česká Republika - Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj 13 partnerských institucí – univerzit, vědeckotechnologických parků, technologických center, rozvojových agentur a klastrů ze čtyř regionů Střední Evropy. Česká Republika - Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj Polsko - Slezské vojvodství Slovensko - Žilinský samosprávný kraj Velká Británie - vzdělávací a konzultační společnost PERA je přidruženým partnerem projektu.

Partneři - Moravskoslezský kraj Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Ostrava - koordinátor projektu VŠB - Technická univerzita Ostrava Moravskoslezský automobilový klastr

Partneři – Zlínský kraj Univerzita Tomáše Bati Plastikářský klastr Technologické a inovační centrum Zlín

Partneři – Slezské vojvodství Akademia ekonomiczna Karola Adamieckého Katowice Rozvojová agentura Horního Slezska Katowice Hornoslezská podnikatelská agentura Katowice

Partneři – Žilinský samosprávný kraj Žilinská univerzita v Žilině Vědeckotechnologický park Žilina Středoevropský technologický institut v Žilině

Partneři – Velká Británie PERA - vzdělávací a konzultační společnost je přidruženým odborným partnerem projektu.

Proč tento středoevropský region ? Více než 7 000 000 obyvatel v Žilině, Zlíně, Horním Slezsku a Moravskoslezském kraji 10 univerzit V prostoru CERADA hovoříme o VaV potenciálu, který má přes 250 výzkumně-vývojových zařízení Skutečný potenciál pro podnikatele je ukryt v čísle 500 000 – počet podniků a samostatně podnikajících osob v této oblasti Výsledky našeho mapování budou na: www.cerada.org/database

Cíle projektu Vytvoření mezinárodního partnerství institucí působících v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Usnadnění spolupráce firem a vysokých škol při realizaci konkrétních výzkumných a vývojových aktivit v silném přeshraničním regionu na pomezí České republiky, Polska a Slovenska.

Cíle projektu Mapování regionálních výzkumných kapacit pro potřeby firem především z oblasti automobilového a leteckého průmyslu. Vzdělávání odborníků z výzkumně-vývojových institucí a podniků, zaměřené na rozvoj kompetencí, které jsou potřebné pro realizaci a řízení výzkumně-vývojových a inovačních aktivit.

Způsob realizace Projekt se realizuje v rámci 5 tzv. pracovních balíčků (Work Packages), z nichž každý má svého řídícího partnera, který je zodpovědný za jeho realizaci. WP1 Project Management - Řízení projektu (ARR Ostrava WP2 Charting the regional space – Mapování regionálních výzkumně-vývojových kapacit (VTP Žilina)

Způsob realizace WP3 Team building, mentoring and training - Identifikace a vzdělávání odborníků z výzkumně- vývojových institucí a podniků (TIC Zlín) WP4 Creating CERADA join space – Vytvoření platformy pro meziregionální spolupráci (AE Katowice) WP5 Dissemination and promotion – Diseminace a propagace výstupů projektu (TIC Zlín)

Výstupy projektu Analýza inovačního prostředí jednotlivých regionů (infrastruktura a její kapacity, existující strategické dokumenty). Katalog profilů výzkumných pracovišť vysokých škol a dalších výzkumně-vývojových institucí pro potřeby firem – už v současné době jsou k dispozici na www.cerada.org

Výstupy projektu Tréninkové kurzy pro odborníky z institucí a podniků, zaměřené na rozvoj kompetencí, které jsou potřebné pro realizaci a řízení vědeckovýzkumných a inovačních aktivit. Kurzy jsou připravovány na základě konkrétních potřeb zapojených osob. Vytvoření platformy pro meziregionální spolupráci a partnerství institucí, působících v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Vize do budoucnosti Projekt CERADA jako nástroj a platforma spolupráce aktérů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací v silném přeshraničním regionu na pomezí České republiky, Polska a Slovenska, která přesahuje horizont realizace tohoto projektu. Udržitelnost projektu začleněním do regionálních a nadregionálních projektů: ESÚS, AGENT, … Identifikace nejvhodnější formy budoucího fungování (CERADA Joint Action Plan, CERADA Board, cerada.org)

Děkuji za pozornost

CERADA región Poľsko, Slovensko a Česká republika Viac ako 7 miliónov obyvateľov Stovky vedecko-výskumných inštitúcií Desiatky univerzít Tisíce firiem

Cieľ CERADA katalógu Podpora konkurencieschopnosti CERADA regiónu v Európe Prehľad a podpora vedecko-výskumných inštitúcií Tvorba partnerstiev v Európe

Čo poskytuje CERADA katalóg Významný nástroj na vyhľadávanie profilov vedecko-výskumných inštitúcií Nástroj na vyhľadávanie partnerov a projektov ...CERADA katalóg je viac ako len „zlaté stránky“...

Ako funguje katalóg Kombinovanie filtrov Interaktívna mapa Európy „Fulltext“ vyhľadávanie Kľúčové slová

Interaktívna mapa Európy CERADA: Profily Referencie Ostatné krajiny: - Len referencie

„Fulltext“ vyhľadávanie Zadávate vami hľadaný výraz Pre efektívnejšie a relevantnejšie hľadanie môžete obmedziť polia profilu kde sa bude vyhľadávať

Vyhľadávanie podľa kľúčových slov Kľúčové slová zobrazené menším písmom reprezentujú menej záznamov Kľúčové slová zobrazené väčšie reprezentujú viac záznamov

Kombinovanie filtrov V pravom hornom rohu môžete spravovať vaše aktívne filtre Základné zobrazenie ukazuje iba odvetvia automobilový, materiálový, letecký. Pre zmenu medzi profilmi a referenciám treba prepnúť rádiovým tlačidlom

Čo sa dá nájsť v profile

Čo sa dá nájsť v profile

Čo sa dá nájsť v profile

Čo sa dá nájsť v profile

Prostredníctvom prepojení je možné nájsť partnera z celej Európy Ako využiť referencie Prostredníctvom prepojení je možné nájsť partnera z celej Európy Partner A PROFIL Partner B Partner 3 REFERENCIA Partner 4

CERADA katalóg - Pomocník HELP – na základe často kladených otázok Nenašli ste v HELP-e pomoc? Opýtajte sa cez formulár!

Výhody pre Vás ... viac na www.cerada.org/database ... Prezentovanie vedecko-výskumných inštitúcií Užitočný nástroj na vyhľadávanie partnerov Podpora medzinárodnej spolupráce medzi inštitúciami Jednoduchý nástroj na vyhľadávanie kontaktov a partnerstiev Podpora spolupráce inštitúcií, univerzít a podnikov v oblasti inovácií Podpora rastu spoločností cez inovácie Outsourcing vedy a výskumu ... viac na www.cerada.org/database ...

WP3 – Team Building & Mentoring

Analýza potřeb MSP – experti a znalosti v oblasti transferu technologií (TT), ochrany duševního vlastnictví Výběr expertů pro školení v oblasti TT, ochrany duševního vlastnictví Sestavení programu+obsahu školení, realizace

Analýza potřeb MSP Dotazníkové šetření: Malé a střední podnik(MSP) 45 Velké podniky(VP) 13 Výzkumné instituce(VI) 16 Oblasti šetření: Nové technologie – Zkušenosti s výzkumem a vývojem (VaV) – Mezinárodní spolupráce v oblasti VaV – Projektové řízení VaV projektů Ochrana duševního vlastnictví Strategie VaV a jeho komerčního využití Spolupráce s malými a středními podniky – VP, VI

Analýza potřeb MSP Malé a střední podniky VP, VaV instituce ANO NE N/A Realizace TT ve spolupráci s MSP – VP Realizace TT ve spolupráci s MSP – VaV instituce

Výběr expertů pro školení Zlínský kraj 4 Moravskoslezský kraj 3 Žilinský samosprávný kraj 5 Slezské vojvodství 3 Experti = zástupci klastrů, podnikatelských inkubátorů a vědeckotechnických parků, center pro transfer technologií, univerzitního sektoru, výzkumných institucí Podmínka: Multiplikační efekt – šíření získaných znalostí

Školení expertů v oblasti TT Workshopy Případové studie Exkurze Velká Británie Velká Británie CERADA region Value innovation Business Intelligence Open innovation Project management & Multinational teams and distance management The future of manufacturing in Europe Access to Finance & Market Innovative models for cluster at regional level UK programmes for supply chain support Local best practices for tech transfer Debrief and plan for “multiplication“

Děkujeme za pozornost.