Světové dědictví Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Barokní architektura v českých zemích
Poznámky pro výuku Předmět: Základy práva
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Památky UNESCO v České republice
Cestovní ruch a památky UNESCO
UNESCO – SVĚTOVÉ DĚDICTVÍ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty.
V ROCE 2010 BYLO NA SEZNAMU U N E S C O 911 POLOŽEK, Z TOHO 704 PAMÁTEK KULTURNÍCH, 180 PŘÍRODNÍCH A 27 SMÍŠENÝCH VE 148 STÁTECH SVĚTA. Česká republika.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
VYSOČINA.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty.
Kraj Vysočina.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Třebová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
PAMÁTKOVÁ PÉČE. CO JE PAMÁTKOVÁ PÉČE ? péče o movité a nemovité věci řeší otázky přístupu k historickému dědictví systém péče založen na legislativě význam.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ZEMĚPIS Téma: Vysočina Ročník: 9. Číslo projektu:
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika - Kutná Hora
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_VLASTIVĚDA
Transkript prezentace:

Světové dědictví Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na tzv. „seznam světového dědictví“. Na tomto seznamu se nacházejí nejrůznější budovy, hory, jezera, národní parky i celá města. Podle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1975 jsou smluvní státy, na jejichž území se dané památky nachází, zavázány jejich ochrannou. V roce 2010 bylo na seznamu světového dědictví 911 položek. Z toho 704 položek kulturního dědictví, 180 přírodního a 27 smíšeného ve 148 státech světa. Česko má na tomto seznamu celkem 12 památek. Tady je ukázka několika z nich.

Fjordy západního Norska West Norwegian Fjords Fjordy západního Norska

Volcanoes of Kamchatka – Russian Federation Sopky na Kamčatce – Ruská federace

jsou nejrozlehlejší ruiny starověkého mayského města. Tikal, Guatemala jsou nejrozlehlejší ruiny starověkého mayského města.

The Great Wall – CHINA Velká čínská zeď

Chrám kvetoucího práva“) je buddhistický chrám ve městě Ikaruga, Temple, Nara, JAPAN Chrám kvetoucího práva“) je buddhistický chrám ve městě Ikaruga,

Teide National Park-Canary Islands, Spain Národní park Teide-Kanárské ostrovy, Španělsko

Te Wahipounamu – NEW ZEALAND Tento rozsáhlý park na jihozápadě Nového Zélandu se skládá ze 40 samostatných chráněných oblastí

Brüssel Grand Place Brusel – Velké náměstí

Starobylá Segovia - Španělsko SEGOVIA CITY – ESPAÑA Starobylá Segovia - Španělsko

Rapa Nui National Park – CHILE Národní park Rapa Nui - Chile

je největší římské městská brána na sever od Alp Porta Nigra ( Trier ) , Germany je největší římské městská brána na sever od Alp

Ordesa and Monte Perdido National Park, Spain Španělský národní park v Pyrenejích

posvátná a zároveň nejvyšší hora Japonska Mt. Fuji posvátná a zároveň nejvyšší hora Japonska

Mostar - BOSNIA AND HERZEGOVINA byl založen jako správní centrum za dob vlády Osmanské říše. Jeho název pochází od místního světoznámého mostu (1566). V občanské válce roku 1993 se ale do něj nějaký udatný bojovník trefil a zboural ho.

Mont St Michel, Brittany, France. Klášter sv. Michala je postaven na vrcholu skalnatého ostrůvku (41 obyvatel), přímo na hranicích mezi Bretaní a Normandií. Francie.

Tetouan – Morocco je jedním ze dvou významných přístavů Maroka na pobřeží Středozemního moře . Leží pár kilometrů jižně od průlivu Gibraltar. Jeho součástí je Medina (staré město), které je na seznamu kulturního dědictví UNESCO

Machu Picchu – PERU ruiny předkolumbovského inckého kultovního města v peruánských Andách

Los Glaciares National Park – ARGENTINA Los Glaciares National Park – ARGENTINA . Ledovec v argentinském národním parku.

Jamaâ el Fna of Marrakesh – Morocco Jamaâ el Fna of Marrakesh – Morocco. Marakéš je opravdu jedním z nejfantastičtějších měst v Maroku. Toto náměstí je ústředním bodem celé mediny a je to také jedna z nejzajímavějších podívaných pod širým nebem na světě. Můžete zde vidět prodavače koření, jídla, hadích kůží, bylinek, výrobků z kůže či z kovu, žongléry, zaříkávače hadů, vykládače karet nebo muslimské ženy zdobící henou cizinky.

Historical centre of San Marino (Repubblica di San Marino San Marino je hlavní město (italsky: castello neboli hrad) a také samosprávná obec republiky San Marino. Počet obyvatel je 4361; rozloha 7,09 km2. Nachází se v západní části země, na západním svahu nejvyšší hory San Marina Monte Titana.

Historical Centre of Florence, Tuscany (Italy) Historické centrum Florencie - Toskánsko - Itálie

Ha Long Bay - VIETNAM Záliv Halong Bay zahrnuje téměř 2000 ostrůvků, většinou z vápence. Osmý div světa, zapsaný v seznamu UNESCO od roku 1994, se původně pyšnil mangrovníkonými lesy, mořskými řasami, korálovými útesy a průzračnou vodou. Nekontrolovaný turistický ruch i ekologické diletantství však lesy i řasy zničilo, rybolov za pomoci dynamitu rozbíjí korály a na životním prostředí se negativně podepisuje i nedaleká těžba uhlí. Navíc odpad se zde vypouští přímo do moře.

Geirangerfjord – Fjord je jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v Norsku

Gardhaia, Mzab Valley, Alžírsko - do seznamu UNESCO byl vybrán v roce 1982, jako příklad tradičního lidského sídla dokonale přizpůsobeného životnímu prostředí.

Dubrovnik Croatia ( Řecko )

Č A U BURGOS CATHEDRAL-ESPAÑA ( Španělsko ) Katedrála byla prohlášena za Světové dědictví do UNESCO 31. října 1984

PAMÁTKY UNESCO V ČR

V současnosti má Česká republika 12 kulturních památek UNESCO: PRAHA – historické jádro ČESKÝ KRUMLOV – historické jádro TELČ – historické jádro ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – kostel sv. Jana Nepomuckého KUTNÁ HORA – historické jádro LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL – unikátní lidsky dotvořena krajina HOLAŠOVICE – tradiční vesnice KROMĚŘÍŽ – arcibiskupský zámek a Květná a Podzámecká zahrada LITOMYŠL – renesanční zámecký areál OLOMOUC – barokní čestný sloup Nejsvětější Trojice BRNO – vila Tugendhat TŘEBÍČ – židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa

Historické jádro Prahy je ve světě neobvyklý soubor městských staveb, kde se prolínají architektonické slohy od románského přes gotiku, renesanci, baroko až po kubismus nebo funkcionalismus. V roce 1998 jej nadace World Monuments Fund zařadila mezi sto nejohroženějších památek světa. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992

Historické jádro Českého Krumlova v jižních Čechách v pochází ze 13 Historické jádro Českého Krumlova v jižních Čechách v pochází ze 13. století a nese gotické, renesanční i barokní prvky. Je příkladem středověkého sídla, jehož architektonické dědictví zůstalo netknuté téměř pět století. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992

Historické jádro Telče je ceněné pro své renesanční náměstí s podloubím a pozdně gotický zámek. Telč najdete v oblasti Českomoravská vrchovina. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992

Kostel z 18. století ve Žďáru nad Sázavou je vrcholným dílem Jana Blažeje Santiniho, v jeho stylu se prolíná baroko s gotikou. Žďár nad Sázavou najdete v oblasti Českomoravská vrchovina. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1994

Historické jádro Kutné Hory na samém kraji Vysočiny s chrámem svaté Barbory a katedrálou Panny Marie v Sedlci představuje jedinečně uchovanou středověkou urbanistickou strukturu a překvapuje bohatstvím dochovaných soukromých obydlí. Sedlecká katedrála je cenná jako jeden z prvních příkladů obnovy starší poničené gotické stavby ve stylu barokní gotiky. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1995

V areálu na jižní Moravě mezi obcemi Lednice a Valtice se kloubí barokní architektura s lednickým a valtickým gotickým zámkem; krajinné úpravy vycházejí z anglických parků. S dvěma sty kilometry čtverečními patří areál k největším (lidskou rukou) dotvořeným krajinám v Evropě. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1996

Stavební soubor 17 statků u obce Holašovice v oblasti jižní Čechy s typickými štíty je příkladem mimořádně zachované tradiční vesnice ve střední Evropě s množstvím dobře udržovaných domů postavených ve stylu jihočeského baroka. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1998

Zámek v Kroměříži a jeho zahrady jsou výjimečně uchovanou ukázkou barokního zámeckého sídla. Nachází se v oblasti Hostýnských vrchů. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1998

Zámecký areál v Litomyšli je italského stylu. Pochází ze 16 Zámecký areál v Litomyšli je italského stylu. Pochází ze 16. století, o dvě století později byl doplněn pozdně barokními prvky. Je jedinečně dochovaným příkladem šlechtického sídla svého druhu. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1999

Olomoucký čestný sloup Nejsvětější Trojice je vůbec největším seskupením barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 2000

Vila Tugendhat v Brně je jedinečným příkladem meziválečné funkcionalistické architektury. Postavil ji německý architekt Ludwig Miese van der Rohe. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 2001

Židovská čtvrť a bazilika sv Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči je mimořádně dobře zachovalý výjimečný architektonický celek. Srovnatelné ghetto je v Evropě snad jenom v Benátkách. Do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 2003

F i n K O N E C