I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Základní terminologie
Advertisements

Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
Základy informatiky úvod
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Ostatní vnitřní komponenty
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Informační a komunikační technologie
Teorie informace Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 2013/2014.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Základy číslicové techniky
Základní pojmy ve VT.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Informace a počítače Informatika 8. ročník bit byte
Jak pracuje počítač Název školy
VY_32_INOVACE_17_Jednotky informací Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
Množství informace a číselné soustavy.
Radim Farana Podklady pro výuku
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Uložení dat v počítači.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Jednotky Číselné soustavy
Základní pojmy v automatizační technice
2012 V.B GYMNÁZIUM JAKUBA ŠKODY Petr Gremlica, Viktorie Pospíšilová, Ondřej Bartók, Libor Lanč, Monika Pumprlová, Vendula Pírková JEDNOTKY INFORMACE.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Základní pojmy informační činnosti Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření říjen 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
SOFTWARE Operační systémy.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Co je to informace ? zpráva sdělení údaj poznání odpověď na otázku.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Paměť počítače.
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Informatika, informácia, jednotky informatiky,
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A

Slovo INFORMACE Je odvozeno z latinského informare, což znamená formovat mínění, dávat tvar nebo podobu V běžném hovoru znamená poznatek, údaj, zpráva V matematicko – fyzikálním pojetí znamená slovo informace cokoliv, co snižuje neuspořádanost, chaos, náhodnost Ve společenských vědách je informace nějaké sdělení, které má pro příjemce smysl a usnadňuje mu volbu mezi různými rozhodovacími možnostmi Počítač je pak stroj, který slouží ke zpracování informací, tj. umožňuje třídění, ukládání a přenos.

INFORMATIKA Vědní obor, který se zabývá získáváním, zpracováním a využitím informací. Informatika jako samostatný obor vzniká v 60. letech 20. století. Je spojena s počítači, i když se zabývá i teoretickými problémy (např. zda je daný problém řešitelný) My chápeme informatiku spíše jako praktickou činnost spojenou se zpracováváním informací

Termín INFORMATIKA Termín informatika vznikl ve Francii spojením slov information a automatique. Nové slovo informatique se stalo názvem nové vědy o zpracování informací pomocí automaticky pracujících strojů V angličtině se vědní obor s tímto obsahem nazývá většinou computer science – věda o počítačích

bit bit je jednotka velikosti informace. Je to informace, že jeden ze dvou stejně pravděpodobných jevů nastal nebo nenastal, tedy 1 = jev nastal, 0 = jev nenastal. Říká se, že slovo bit je zkratka ze slov binary digit, ale slovo v angličtině existovalo už dříve – je to kousek,chvilka nebo drobná mince

Byte Skupina 8 bitů se nazývá 1Byte (původ slova je nejasný) Česky se nazývá slabika, ale málo se používá Byte se postupně stal jednotkou velikosti operační i vnější paměti. Do jednoho Byte lze zakódovat 28= 256 znaků

Větší jednotky jsou kB,MB,GB,… kilobyte kB 1024 210 bytů megabite MB 1048576 220 bytů gigabyte GB 1073741824 230 Bytů terabyte TB 1099511627776 240Bytů

Faktor Předpona Zkratka Původ 210 kibi Ki kilobinary (210)1 220 mebi Nové jednotky Uvedené předpony nejsou součást jednotek systému SI. Jak je patrné z tabulky, vznikly nové jednotky odvozením z předpon používaných v SI systému jednotek. Druhá část předpony byla nahrazena slabikou bi (ze L slova binary). Faktor Předpona Zkratka Původ 210 kibi Ki kilobinary (210)1 220 mebi Mi megabinary (210)2 230 gibi Gi gigabinary (210)3 240 tebi Ti terabinary (210)4 250 pebi Pi petabinary (210)5 260 exbi Ei exabinary (210)6

K O N E C