Tundra a polární pustina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Polární pás
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
Biosféra Tundry a polární pustiny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_026.
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
Puzzle – jehličnaté stromy
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Šířkové pásy studený pás.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Evropa – státy a hlavní města
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jezera, bažiny a rybníky
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Podnebí Severní Ameriky
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tundra a polární pustina
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Transkript prezentace:

Tundra a polární pustina Obr. 1: Tundra - Svalbard Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Tundra podmínky pro život drsné klima (nízké teploty po celý rok) dlouhá zima (až ¾ roku) permafrost – tzv. trvale zmrzlá půda Obr. 2: Tundra Obr. 3: Horská tundra Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Lokalizace tundry severní okraj Sibiře, Skandinávie, Kanady, Aljašky pobřežní oblasti Grónska Obr. 4: Rozložení tundry Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Fauna a flóra tundry Flóra Fauna mechy, lišejníky v nižších zeměpisných šířkách brusinka, borůvka, vrba, bříza Obr. 5: Medvěd hnědý Fauna polární lišky, medvědi sobi ptáci (kachna, husa) Obr. 6: Rostlinstvo tundry Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Polární pustina podmínky pro život extrémně nízké teploty po celý rok zima: dlouhá, temná a velmi drsná léto: krátké, chladné a světlé mírné oteplení nastává v květnu teplota půdy po celý rok pod 0 oC Obr. 7: Antarktida Obr. 8: Grónsko Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Lokalizace polárních pustin severní pobřeží Evropy, Asie a Ameriky oblasti kolem pólů Obr. 10: Grónsko Obr. 9: Antarktida Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Fauna a flóra polárních pustin Arktida: tuleni, mroži, lední medvědi, velryby Antarktida: tučňáci, albatrosové Flóra prakticky bez rostlinstva výjimečně mechy a lišejníky Obr. 11: Lední medvědi Obr. 12: Kosatka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje informací Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-29-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons. Obr. 1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Svalbard_tundra.jpg Obr. 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tundra_ANWR.jpg Obr. 3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boulder_Ridge_3736.JPG Obr. 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:800px-Map-Tundra.png Obr. 5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grizzly_Denali_cropped.jpg Obr. 6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tundra_coastal_vegetation_Alaska.jpg Obr. 7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarctica.png Obr. 8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenland_1689b.jpg Obr. 9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:149009main_image_feature_576_antartic.jpg Obr. 10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oqaatsut,_Greenland.jpg Obr. 11: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polar_Bears_Play_fight.JPG Obr. 12: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Type_C_Orcas_2.jpg Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.