Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interakce ionizujícího záření s látkou
Advertisements

MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vedení elektrického proudu v plynech
REDOXNÍ DĚJ RZ
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Michal Odstrčil Marek Honzírek Ondřej Šíma.
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
RENTGENOVÁ FLUORESCENČNÍ ANALÝZA
Konduktometrie.
Elektromagnetické vlnění
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Pevnolátkové lasery Jan Berka1, Július Horváth2, Jan Kraček3
Optické metody.
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Klára Opatrná Jakub Hofrichter
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Rentgen Ota Švimberský.
Optika.
Princip, jednotlivé fáze
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
Ladislav Chytka, Pavel Linhart
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Radiační příprava práškových scintilátorů
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Měkké rentgenové záření a jeho uplatnění
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Ionizující záření v medicíně
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Rentgenová fluorescenční analýza Ráchel Sgallová Školitel Tomáš Trojek Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
LIMNOLOGIE Evžen Stuchlík, Zuzana Hořická, ÚŽP PřF UK
Strukturní analýza proteinů pomocí rentgenové difrakce
Termoluminiscenční dozimetrie
FS kombinované Mezimolekulové síly
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Scintilační detektory lineární odezva na energii rychlá časová odezva diskriminace podle tvaru pulsů.
Polovodičové detektory
Osvícením ke srážení J. Novotná*, M. Caha**, J. Štoček*** *Gymnázium, Brno, třída Kpt. Jaroše 14 **Gymnázium Velké Meziříčí ***Red Cross Nordic United.
Měření rentgenového spektra Mo anody
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Rentgenfluorescenční analýza
Spektrometrie gama záření
FYZIKÁLNÍ SEMINÁŘ | | 1 / 27HRÁTKY SE SPEKTREM fyzikální seminář | ZS 2011 Roman Káčer | Michael Kala | Binh Nguyen Sy | Jakub Veselý FJFI ČVUT.
Fotonásobič vstupní okno zesílení typicky:
Difrakce elektronů v krystalech, zobrazení atomů
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová.
Částicový charakter světla
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Využití rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Kvantová fyzika.
Využití ionizujícího záření při ochraně památek
Studium rentgenového spektra Cu anody
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Obsah prezentace Scintilátor, scintilační detektor Scintilátor, scintilační detektor Y2O3 Y2O3 Příprava materiálu Příprava materiálu Termoanalýza Termoanalýza Rentgenová difrakce Rentgenová difrakce Zhodnocení práce Zhodnocení práce

Scintilátor Materiál, který vykazuje schopnost scintilace, tj. při interakci ionizujícím zářením přemění absorbovanou energii na proud fotonů (malý světelný záblesk obvykle ve viditelném spektru) Materiál, který vykazuje schopnost scintilace, tj. při interakci ionizujícím zářením přemění absorbovanou energii na proud fotonů (malý světelný záblesk obvykle ve viditelném spektru) Práškový scintilátor– z krystalků nanoprášku Práškový scintilátor– z krystalků nanoprášku Příkladem Příkladem právě Y 2 O 3 právě Y 2 O 3 Ukázka scintilátoru (plastového)

Princip scint. detektoru

Žádoucí vlastnosti scintilátorů Rychlost přeměny ionizační energie do formy fotonů (řádově ns) Rychlost přeměny ionizační energie do formy fotonů (řádově ns) Vysoká efektivnost Vysoká efektivnost Průhlednost pro vlastní scintilační světlo Průhlednost pro vlastní scintilační světlo Odolnost vůči náročnějším podmínkám (teplota,tlak…) Odolnost vůči náročnějším podmínkám (teplota,tlak…) Přijatelná výrobní cena Přijatelná výrobní cena

Příprava Y 2 O 3 1) Příprava vodného roztoku 1) Příprava vodného roztoku Y 2 (NO 3 ) 3 + HCOONH 4 o vhodné koncentraci Y 2 (NO 3 ) 3 + HCOONH 4 o vhodné koncentraci 2) Ozáření rtuťovou výbojkou = působení UV záření 2) Ozáření rtuťovou výbojkou = působení UV záření Radiolýza vody: H 2 0 → e aq,H, OH, H 2, H 2 O 2, H + Radiolýza vody: H 2 0 → e aq,H, OH, H 2, H 2 O 2, H + Redukce Y 3+ iontů Redukce Y 3+ iontů Oxidace rozpuštěným kyslíkem Oxidace rozpuštěným kyslíkem

Příprava Y 2 O 3

3) Filtrace koloidního podílu od vody 3) Filtrace koloidního podílu od vody

Příprava Y 2 O 3 Filtrační aparatura Filtrační aparatura

Příprava Y 2 O 3 4) Termoanalýza 4) Termoanalýza

Příprava Y 2 O 3 5) Tepelné opracování 5) Tepelné opracování

Rentgenová difrakce Vznik rentgenových paprsků v rengtenové lampě Vznik rentgenových paprsků v rengtenové lampě Emitované elektrony z Wo-katody zasáhnou Cu-anodu Emitované elektrony z Wo-katody zasáhnou Cu-anodu V důsledku toho vyrazí elektrony z určitých slupek na vyšší energetické hladiny V důsledku toho vyrazí elektrony z určitých slupek na vyšší energetické hladiny Na jejich místo jiné elektrony, ztrácí energii ve formě záření Na jejich místo jiné elektrony, ztrácí energii ve formě záření Kα 1, Kα 2, Kα 1, Kα 2, Kβ (pohlc. vrstvou Ni) Kβ (pohlc. vrstvou Ni)

Rentgenová difrakce

Při splnění Braggovy podmínky paprsky interferují nλ = 2d sin Θ Při splnění Braggovy podmínky paprsky interferují nλ = 2d sin Θ V tomto případě vzniká (při Θ charakteristickém pro daný materiál) impuls s vyšší intenzitou, zachycen detektorem V tomto případě vzniká (při Θ charakteristickém pro daný materiál) impuls s vyšší intenzitou, zachycen detektorem Detektor se vůči rtg lampě otáčí, mění se Θ Detektor se vůči rtg lampě otáčí, mění se Θ Porovnání s již Porovnání s již známými daty známými daty

Rentgenová difrakce

Y2O3Y2O3Y2O3Y2O3 Měření povrchu Měření povrchu m 2 / 1g látky m 2 / 1g látky selektivní adsorbce N ve směsi s H (N:H v poměru 5:1 selektivní adsorbce N ve směsi s H (N:H v poměru 5:1 průtok měrnou a srovnávací větví k tepelně vodivostním čidlům průtok měrnou a srovnávací větví k tepelně vodivostním čidlům Porovnává se změna poměru N:H Porovnává se změna poměru N:H Nejprve změříme standard TiO 2 o známém měrném povrchu Nejprve změříme standard TiO 2 o známém měrném povrchu S vz = S s (n s P vz /n vz P s ) S vz = S s (n s P vz /n vz P s ) Svz stanovena na 53,7 m 2 /g (Y 2 O ° C) Svz stanovena na 53,7 m 2 /g (Y 2 O ° C)

Y2O3Y2O3Y2O3Y2O3 Vylisování tabletky z Y 2 O 3 Vylisování tabletky z Y 2 O 3

Y2O3Y2O3Y2O3Y2O3

Y2O3Y2O3Y2O3Y2O3 Závěry: Závěry: Příprava nanokrystalického Y 2 O 3 fotochemickou metodou Příprava nanokrystalického Y 2 O 3 fotochemickou metodou Vysoký měrný povrch Vysoký měrný povrch Tepelné opracování při teplotě pouhých 500 ° C Tepelné opracování při teplotě pouhých 500 ° C Pravidelná krystalická zrna (100 nm) z úzkou distribucí velikostí Pravidelná krystalická zrna (100 nm) z úzkou distribucí velikostí Příprava rychlá, účinná, levná Příprava rychlá, účinná, levná