Antikoncepce, pohlavní choroby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Sexuálně přenosné choroby
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Antikoncepce Jana fišerová EU-ICT-ČAZ-8-11.
Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Sexualita a odpovědnost
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Projevy života, třídění organismů
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Hormonální antikoncepce
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ANTIKONCEPCE.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Soustava pohybová - svalstvo
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ANTIKONCEPCE 18
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Projevy života, třídění organismů
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Antikoncepce, PPCH a potraty
Transkript prezentace:

Antikoncepce, pohlavní choroby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o metodách antikoncepce a rizicích pohlavních chorob. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy antikoncepce přirozená bariérová chemická hormonální

Antikoncepce Přirozená antikoncepce Bariérová antikoncepce nevýhodou je nízká spolehlivost přerušovaný pohlavní styk metoda plodných a neplodných dnů Bariérová antikoncepce mechanicky zabraňují splynutí vajíčka a spermie kondom je jediná antikoncepce, která chrání před pohlavními chorobami kondom pesar a jiné obrázek 1 obrázek 2

Antikoncepce Chemická antikoncepce Hormonální antikoncepce látky, které znehybňují nebo zabíjejí spermie spermicidní krémy spermicidní želé a jiné Hormonální antikoncepce syntetické hormony, které blokují menstruaci nebo dozrávání vajíček nejspolehlivější tabletky injekce implantáty náplasti obrázek 3 obrázek 4

Antikoncepce Jiné metody antikoncepce nitroděložní tělísko sterilizace a jiné obrázek 5

Zápis do sešitu Antikoncepce Přirozená antikoncepce nízká spolehlivost, přerušovaný pohlavní styk; metoda plodných a neplodných dnů Bariérová antikoncepce mechanicky zabraňuje otěhotnění, kondom je jediná antikoncepce, která chrání před pohlavními chorobami; kondom, pesar, a jiné Hormonální antikoncepce syntetické hormony, blokují menstruaci nebo dozrávání vajíček; tabletky, injekce, implantáty, náplasti Jiné metody antikoncepce nitroděložní tělísko, sterilizace, a jiné

Pohlavní choroby neboli sexuálně přenosné choroby způsobují je hlavně bakterie nebo viry, ale i jiné organismy

Pohlavní choroby Kapavka způsobuje ji bakterie léčí se antibiotiky projevuje se bolestí při močení, hnisavým zánětem sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů a výtokem

Pohlavní choroby Příjice (syfilis) bakteriální choroba, velmi těžko léčitelná primární stádium - tvrdý nebolestivý vřed na místě průniku do organismu, zduřením uzlin v místě průniku infekce sekundární stádium - objevuje se vyrážka, dochází ke zduření všech hlavních uzlin terciální stádium – infekce se šíří organismem a těžce ho poškozuje, jsou postiženy klouby, srdce, cévní a nervová soustava, mícha, objevují se těžké poruchy osobnosti, demence, ochrnutí, při nedostatečné léčbě končí smrtí přenos z matky na plod a následně těžké deformace plodu!

Pohlavní choroby AIDS syndrom imunitní nedostatečnosti vyvolává ho virus HIV je přítomen v krvi, spermatu a dalších tělních tekutinách je přenosný pohlavním stykem a krví nemocný člověk pak umírá na běžné choroby

Pohlavní choroby Chlamydie mikroorganismy chlamydií parazitují uvnitř buněk neléčená choroba může způsobit neplodnost, předčasné stárnutí, poruchy psychického a pohybového aparátu a jiné poškození životně důležitých orgánů léčí se antibiotiky chlamydiemi je možné se nakazit i při chráněném pohlavním styku!

Pohlavní choroby Kvasinková infekce (kandidóza) nadměrné pomnožení parazitických kvasinek, které za normálních podmínek žijí v rovnováze s ostatními bakteriemi a kvasinkami v lidském organismu přemnožení oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci, která může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů – alergie, chronické záněty a další projevuje se bělavým výtokem a svěděním

Zápis do sešitu Pohlavní choroby Kapavka Příjice (syfilis) AIDS bakterie – antibiotika, bolest při močení, hnisání sliznic Příjice (syfilis) bakterie, velmi těžko léčitelná, tři stadia od nebolestivého vředu až po demenci, ochrnutí a smrt přenosná z matky na plod! AIDS virus HIV v krvi, spermatu a dalších tělních tekutinách, je přenosný pohlavním stykem a krví Chlamydie může způsobit neplodnost, předčasné stárnutí atd., léčí se antibiotiky chlamydiemi je možné se nakazit i při chráněném pohlavním styku! Kvasinková infekce (kandidóza) pomnožení parazitických kvasinek, které normálně existují lidském organismu, projevuje se bělavým výtokem a svěděním

OPAKOVÁNÍ Antikoncepce Pohlavní choroby Přirozená antikoncepce nízká spolehlivost, přerušovaný pohlavní styk; metoda plodných a neplodných dnů Bariérová antikoncepce mechanicky zabraňuje otěhotnění, kondom je jediná antikoncepce, která chrání před pohlavními chorobami; kondom, pesar, a jiné Hormonální antikoncepce syntetické hormony, blokují menstruaci nebo dozrávání vajíček; tabletky, injekce, implantáty, náplasti Jiné metody antikoncepce nitroděložní tělísko, sterilizace, a jiné Pohlavní choroby Kapavka bakterie – antibiotika, bolest při močení, hnisání sliznic Příjice (syfilis) bakterie, velmi těžko léčitelná, tři stadia od nebolestivého vředu až po demenci, ochrnutí a smrt přenosná z matky na plod! AIDS virus HIV v krvi, spermatu a dalších tělních tekutinách, je přenosný pohlavním stykem a krví Chlamydie může způsobit neplodnost, předčasné stárnutí atd., léčí se antibiotiky chlamydiemi je možné se nakazit i při chráněném pohlavním styku! Kvasinková infekce (kandidóza) pomnožení parazitických kvasinek, které normálně existují lidském organismu, projevuje se bělavým výtokem a svěděním

Otázky a úkoly Jaké metody antikoncepce znáš? Která metoda je nejspolehlivější, která nejméně spolehlivá? Znáš nějakou pohlavní chorobu? Jak se před těmito chorobami chráníme?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN 80-85937-97-2. [2013-01-08] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-08] jsou dostupné pod licencí Creative Commons – – na http://www.wikimedia.org. obr. 1 – teploměr http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Clinical_thermometer_38.7.JPG/640px-Clinical_thermometer_38.7.JPG obr. 2 – kondom http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Kondom_gruen.jpg obr. 3 – chemická antikoncepce http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Pharmatex.jpg/320px-Pharmatex.jpg obr. 4 – hormonální antikoncepce http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Plaquettes_de_pilule.jpg/306px-Plaquettes_de_pilule.jpg obr. 5 – nitroděložní tělísko http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Mirena_IntraUterine_System.jpg/440px-Mirena_IntraUterine_System.jpg