Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
 35 Longbrook Street, Exeter, Devon, EX4 6AW O firmě  Druh společnosti: Sole proprietorship  Právní forma podnikání: Sole proprietorship  Předmět.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční analýza Prezentace: Jiří Uhman
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
Finanční analýza Prezentace: Jiří Uhman
Podniková ekonomika Financování podniku.
Vítám Vás na další hodině firemních financí. Pokud jste v průběhu našich cvičení došly k některým otázkám, které je nutné objasnit – neváhejte a vneste.
Cash Flow Jiří Uhman.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Ing. Petr Bačík Přednáška č.6.
Podniková ekonomika.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Vanina Yekaterina. Poměr mezi splatnými závazky podniku a výší likvidních aktiv se nazývá likvidita podniku. Stanovuje míru schopnosti podniku uhradit.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Poměrové ukazatele.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Přednáška č. 2 Finanční controlling Controlling pracovního kapitálu
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
Moderní metody hodnocení výkonnosti podniku − Benchmarking
Chasák Petr Hrazdil David Katolický Vít Finanční analýza TraSta, spol. s r.o.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Eva Tomášková Poměrové ukazatele Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Ad 2) Cash flow Pojem Význam.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Finanční výkazy obchodních společností
VEOLIA Voda Česká Republika, a.s.
Analýza finančního zdraví DIAREX s r. o , Brno Připravili: Bc. Martin Novák Bc. Jana Nerudová Bc. Vladimír Pelaj.
Poměrové ukazatele.
V.PŘ. FINANCOVÁNÍ PODNIKU A CASH FLOW 1.Financování podniku 2.Cash flow 3.Finanční analýza.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy firemních financí
Název: Finanční analýza - přehled finančních výsledků:ukazatele Autor: Ing. Jan Štěpka Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Účetnictví.
1 Téma 5-6: Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2. Zdroje informací pro finanční analýzu 3. Metody a postup při finanční analýze 4. Ukazatele.
1 Téma 4: Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2.Zdroje informací pro finanční analýzu 3. Postup při finanční analýze 4. Ukazatele finanční.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku Roman Němeček ŠKODA AUTO a.s. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
REALIZACE ÚVĚROVÉHO OBCHODU ing. Martina Sponerová, ESF, KF
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Ústav podnikové strategie Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku Autor BP: Miroslava Sobotovičová.
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Podniková ekonomika.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ústav podnikové strategie
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Podniková ekonomika.
Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2
Podniková ekonomika.
Finanční analýza vybrané firmy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1

Význam finanční analýzy je činnost, při které se hodnotí podnik z hle-diska jeho zdraví, identifikuje slabé stránky a naopak stanoví jeho silné stránky Zdroje finanční analýzy čerpají z různých finančních i nefinančních zdrojů (účetní výkazy, příloha a výroční zprávy společnosti)

Uživatelé finanční analýzy Informace o síle podniku potřebují znát například: současní investoři (akcionáři, společníci firmy) obchodní partneři (dodavatelé) banky

Druhy ukazatelů jsou tři druhy ukazatelů finanční analýzy: Analýza absolutních ukazatelů - horizontální a vertikální - je nejjednodušší a zpravidla první částí technické finanční analýzy - při této analýze se zkoumají objemové ukazatele z účetních výkazů, které jsou zachyceny v absolutním vyjádření Analýza rozdílových ukazatelů - např. čistý pracovní kapitál, čisté pohotové prostředky… - slouží k hodnocení finanční situace podniku, zejména jeho likvidity Analýza poměrových ukazatelů - např. rentabilita, likvidita, zadluženost… - udává poměr mezi dvěma extenzivními ukazateli

Výpočet a interpretace ukazatelů Likvidita schopnost firmy hradit své závazky Dělení: Ukazatel běžné likvidity = oběžná A celkem/krátkodobé závazky - vyjadřuje, kolikrát pokrývají oběžná A krátkodobé závazky Ukazatel pohotové likvidity = (Oběžná A – zásoby)/krátkodobé závazky - je poměr mezi tzv. pohotovými oběžnými A a krátkodobými závazky Ukazatel okamžité likvidity = (Oběžná A - zásoby – pohledávky)/krátkodobé závazky - měří schopnost podniku hradit okamžitě právě splatné závazky

Výpočet a interpretace ukazatelů Rentabilita ukazuje schopnost podniku dosahovat zisku pomocí investovaného kapitálu Dělení: Ukazatel rentability celkových A = Zisk/Celková A - hodnotí efektivnost vloženého kapitálu bez ohledu na to, odkud kapitál pochází Ukazatel rentability vlastního kapitálu = Zisk/Vlastní kapitál - vyjadřuje zhodnocení vlastního kapitálu Ukazatel rentability N = Zisk/N - ukazuje kolik zisku dosahuje firma z každé koruny vynaložených N

Výpočet a interpretace ukazatelů Ukazatel zadluženosti = Celkové dluhy/Celková A - představuje podíl celkových dluhů k celkovým A Ukazatel aktivity měří, jak efektivně firma hospodaří se svými aktivy Dělení: Ukazatel obratu celkových A = Roční tržby/Celková A - udává počet obrátek – kolikrát se A obrátí za daný časový interval (za rok) Ukazatel doby obratu zásob = Průměrná zásoba/Denní spotřeba - Určuje průměrný časový interval, který stráví v podniku od doby jejich spotřeby Ukazatel doby obratu pohledávek = Obchodní pohledávky/Denní tržba na FA - je to doba od okamžiku prodeje, po kterou musí podnik čekat, než obdrží platbu

KONEC