Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Měření na mapách.
Práce s mapou – určování azimutu
Světové strany SEVER ZÁPAD VÝCHOD
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Orientace na mapě a v krajině
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Orientujeme se na planetě Zemi
Identifikátor materiálu: EU
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
Orientace na mapě a v krajině
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Kartografie.
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
Práce s plánem obce 3. ročník
VY_32_INOVACE_24_ Prvouka 3. ročník Orientace v krajině
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN
Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009
Kartografie a topografie
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Zeměpisná poloha.
MAPY.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tvar a rozměry Země.
Elektronická učebnice - I
29.1 Kompas a světové strany
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ORIENTACE_V_KRAJINE Název materiálu:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
VY_32_INOVACE_18_Orientace v krajině
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_19_Vlastivědný kvíz
Transkript prezentace:

Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem. Učebnice: Naše vlast.

Světové strany hlavní světové strany: sever (S), jih (J), východ (V) a západ (Z) vedlejší světové strany: severovýchod (SV), jihovýchod (JV), jihozápad (JZ), severozápad (SZ) Úkol: nakresli si do sešitu směrovou růžici a popiš ji. obr. 1

kompas – střelka směřuje vždy k severu orientace podle Slunce pařezy mají na severní straně hustší letokruhy  lišejníky obrůstají severní část stromu mraveniště bývá na severní straně strmější než na jižní obr. 2

Glóbus, mapa, plán glóbus = zmenšený model planety Země mapa = zmenšený obraz zemského povrchu soubor map = atlas plán = podrobnější než mapa (plán města) v mapě nebo plánu je sever vždy u horního okraje mapy (jih je tedy dole, východ vpravo a západ vlevo)

POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY zemská osa protíná povrch Země v místě severního a jižního pólu poledníky = myšlené čáry (polokružnice) od severu (severní pól) k jihu (jižní pól), všechny stejně dlouhé rovnoběžky = myšlené čáry (kružnice) od východu na západ, různě dlouhé nejdelší rovnoběžka = rovník poledníky a rovnoběžky tvoří zeměpisnou síť slouží k určování polohy

Měřítko mapy určuje zmenšení zobrazeného povrchu Země pokud má nástěnná mapa měřítko 1 : 100 000, znamená to, že 1 cm na mapě je 100 000 cm ve skutečnosti (tedy 1 km) obr. 3

NADMOŘSKÁ VÝŠKA je to výška daného místa od hladiny moře vyznačuje se barevně čím je místo výše, tím je barva tmavší nížina (do 200 m. n. m.) – zelená vysočina (200 – 1000 m. n. m.) – žlutá až světle hnědá hory (nad 1000 m. n. m.) – tmavě hnědá Úkol: Do sešitu si nakresli obrázek z učebnice strana 10. obr. 4

Zobrazení v mapě obce – čím více obyvatel, tím větší symbol modrými čarami a plochami jsou vyznačené řeky, rybníky, jezera a přehradní nádrže obr. 5

Značky důležité objekty jsou zakresleny pomocí značek co která značka znamená najdeme v legendě Úkol: V legendě mapy vyhledej a do sešitu zakresli značky z úkolu 7 na straně 11. obr. 6

Využití map liší se způsobem zobrazení různé typy značek mapy: turistické, automapy, zeměpisné… obr. 7

Jízdní řád popisuje, kdy a kam jedou dopravní spoje na určité lince (autobusy, vlaky, tramvaje...) uvádí výchozí a konečnou zastávku a stanice mezi nimi u zastávek je čas odjezdu pozor na značky – kdy spoje jedou nebo nejedou (svátky) apod. ukázka

Otázky a úkoly Podle vysvětlivek mapy zjišťujte: V jaké nadmořské výšce se nachází naše krajina? Kolik obyvatel mají blízká města? Které vodní toky najdeme v blízkosti svého domova? Nachází se zde nějaký zámek, hrad či zřícenina hradu? Narodil se tu nebo působil někdo významný? Vede tudy železnice či dálnice? Je zde přírodní zajímavost nebo krajinná oblast? Má některé z blízkých měst městskou památkovou rezervaci?

Zdroje obr. 1 – světové strany http://skolakov3a.sweb.cz/PRVOUKA/orientace_v_ krajine/obr%C3%A1zek%203.jpg obr. 2 – kompas http://smartpowerjournal.ru/wp- content/uploads/2013/07/Compass-Pointer.jpg obr. 3 – měřítko http://kartografie.fsv.cvut.cz/img- zasady/23A-Priklady-meritek.png obr. 4 a 5 – legenda z nástěnné mapy ČR obr. 6 – mapové značky http://let.ccshhk.cz/Pict/Map_zn.gif obr. 7 – turistická mapa http://krtiny.katolik.cz/turistika/img/turistmapa.jpg