Architektura Microsoft Windows

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha na konfiguraci routeru
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
IP adresy - cvičení.
DNS – Domain Name System
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Analýza síťového provozu
Addressing the Network – IPv4
Informatika Internet.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
NFS-root A DHCP Martin Dvořák. Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace.
Sítě – řešení problému.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Administrace DNS serveru v prostředí OS Linux Vypracoval: Jiří Malák.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-17.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
1 Počítačové sítě Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Seminář
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Úvod do počítačových sítí
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Seminář - routing Směrování Pojmy IP adresa
1 Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace 1.
DNS a Windows 200x Služba DNS je vyžadována pro vytvoření Active Directory Problémy 1.Dle RFC 1123 lze v DNS použít znaky: ‘A’-’Z’, ‘a’-’z’, ‘0’-’9’, and.
Administrace OS Windows
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 3. Mechanismy správy systému, standardní administrátorské nástroje. Administrace OS.
1 Seminář 10 1 DNS (Domain Name System) Aplikační protokol Používá UDP i TCP Naslouchá na portu 53 hierarchický systém doménových jmen Pracuje způsobem.
Překlad jmen, instalace AD
Chapter 7: DHCP Switched Networks. Chapter Introduction 7.1 Dynamic Host Configuration Protocol v4 7.2 Dynamic Host Configuration Protocol v6 7.3.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
DHCP a DNS a jak se dají využít v domácí síti. Úvod ● síťové protokoly ● spolupodílí se na fungování Internetu.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
1 Počítačové sítě II 12. IP: pomocné protokoly (ICMP, ARP, DHCP) Miroslav Spousta, 2006,
Unix a Internet 6. DHCP a DNS
Unix a Internet 6. DHCP a DNS
Zásobník protokolů TCP/IP
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Management počítačové sítě
TÉMA: Počítačové systémy
Seminář – ARP, ICMP Obsah cvičení
DNS (Domain Name System)
DNS (Domain Name System)
Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace HTTP.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Architektura Microsoft Windows DNS a DHCP Ondřej Ševeček ondra @ sevecek . com

Dynamická konfigurace síťových prvků Nutno nastavit IP adresu a další parametry všechny metody založeny na „broadcastu“ RARP – Reverse Address Resolution Protocol přiděluje pouze IP adresy BOOTP – Network Boot Protocol používán k bootování bezdiskových stanic přiděluje IP, masku a adresu TFTP serveru a cestu souboru s boot image DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol přiděluje libovolné konfigurační informace zpětně kompatibilní s BOOTP

Dynamic Host Configuration Protocol Systém pro automatickou konfiguraci síťových zařízení IP adresy masky sítí Default Gateway – router adresy DNS serverů … (vendor options) Poskytováno počítačům (síťovým rozhraním) pomocí DHCP serverů Klienti nemusí „nic vědět“ o síti ani o sobě UDP 67 server, UDP 68 client

Dynamic Host Configuration (DHCP) Client Client Router HUB HUB Client Client Client Client Client

MAC broadcast FF-FF-FF-FF-FF-FF MAC broadcast FF-FF-FF-FF-FF-FF DHCP DORA Client - UDP 68 Server - UDP 67 IP: 0.0.0.0 IP broadcast 255.255.255.255 MAC: 00-3F-57-FF-DA-11 DHCPDISCOVER MAC broadcast FF-FF-FF-FF-FF-FF Client - UDP 68 Server - UDP 67 IP: 0.0.0.0 Nabídka 10.0.0.53 IP: 10.0.0.1 MAC: 00-3F-57-FF-DA-11 DHCPOFFER MAC: 00-3F-57-EF-80-5A DHCPOFFER DHCPOFFER New conf igurat ion Client - UDP 68 Server - UDP 67 IP: 10.0.0.53 IP broadcast 255.255.255.255 MAC: 00-3F-57-FF-DA-11 DHCPREQUEST MAC broadcast FF-FF-FF-FF-FF-FF Renew Server - UDP 67 DHCPACK IP unicast to client Client - UDP 68 DHCPNAK MAC unicast to client

Obsah DHCP paketu Věci které stroj zná MAC adresa adapteru GUID stroje (definováno výrobcem BIOSu, nebo MAC) {00000000-0000-0000-0000-00E0187ECF58} MAC adresa použita k alokaci IP konfigurace GUID používán například k vzdálené instalaci RIS – Remote Installation Services DHCP Options alokace dodatečných (i application specific) parametrů je možné je poskytnout i dodatečně bez IP parametrů (paket DHCPINFORM)

DHCP Relay Agent DHCP Client Client DHCP Relay Client Client Client HUB HUB Client Client Client Client Client

DHCP Relay Agent DHCP Client Router DHCP Relay HUB Client

DHCP Relay Agent DHCP Client DHCP Relay DHCPDISCOVER DHCP Server Broadcast to UDP 67 Router DHCP Client DHCP Relay DHCPDISCOVER UDP 67 Unicast to UDP 67 DHCP Server DHCPDISCOVER UDP 67 Router Unicast to UDP 67 DHCP Relay DHCP Server UDP 67 DHCPOFFER DHCP Client Unicast to UDP 68 DHCPOFFER UDP 68

Komplexní DHCP Relay DHCP #2 Client Client DHCP Relay Client Client HUB HUB Client Client Client DHCP #3 Client DHCP #1

Automatic Private IP Addressing (APIPA) Síťové rozhraní je nastaveno pro automatickou konfiguraci DHCP server není k dispozici domácí síť, DHCP server se restartuje, je v opravě není odpověď na DHCPDISCOVER Automatické nakonfigurování adaptéru 169.254.x.x / 16 (255.255.0.0) Default Gateway 0.0.0.0 10x test unikátnosti IP adresy (ARP) každé 3 min. opakování DHCPDISCOVER

Utility pro DHCP Client IPCONFIG /ALL výpis IP konfigurace pro jednotlivé adaptery Adresa DHCP serveru IPCONFIG /RENEW vyvolání DHCP REREQUEST na původní server při chybě znovu celý proces IPCONFIG /RELEASE vyvolání DHCP RELEASE na původní server a zahození konfigurace IP: 0.0.0.0

Autorizace DHCP serveru Domain member server nebo DC DHCP server zjišťuje v Active Directory, zda byl autorizován (podle IP) a pokud ne, přestane poskytovat konfiguraci Stand-alone server Pomocí DHCPINFORM (broadcast) zjišťuje přítomnost jiného DHCP serveru (i bez autorizace) a pokud mu nějaký odpoví, přestane poskytovat konfiguraci

Utility pro DHCP Server DHCP konzole NETSH DHCP

Domain Name System (DNS) Systém pro mapování DNS jmen na IP adresy pro lidi jednodušší zapamatování než IP nezávislost DNS jmen na změnách IP struktury Hierarchická struktura jmen a zodpovědnosti za správu jmenného DNS prostoru www.internic.com www.nic.cz Překlad prováděn pomocí sítě DNS serverů vlastněných jednotlivými správci DNS domén UDP 53

Domain Name System (DNS) ROOT www.seznam.cz Top level CZ NET ORG COM 2. řád Seznam Microsoft Adobe Microsoft Jména PC 3. řád Technet Mail WWW PC01

Domain Name System (DNS) 10.63.8.101 ROOT Top level ARPA NET ORG COM IN-ADDR Reverzní zóny 101.8.63.10.-in-addr.arpa. 169 172 10 63 8 16 17 101

Domain Name System (DNS) Znám IP root serveru Dotaz www.seznam.cz. COM DNS Server 192.5.6.30 ROOT Server 198.41.0.4 Microsoft 207.46.138.20 Adobe 192.42.93.30 COM 192.5.6.30 Seznam DNS Server 194.228.3.117 NET 192.5.6.30 CZ DNS Server 192.93.0.4 CZ 192.93.0.4 www 212.80.76.3 Seznam 194.228.3.117 mail 212.80.76.26 Microsoft 81.31.7.27 auta 212.80.76.30

Domain Name System (DNS) Non recursive query (Iterative query) pc10.fit.local. FIT.LOCAL. DNS Server pc05.fit.local. Server zná odpověď 10.0.0.10

Server sám nezná odpověď Domain Name System (DNS) Recursive query ROOT 1. cz cz = 192.93.0.4 www.centrum.cz pc05.fit.local. FIT.LOCAL. DNS Server CZ 2. centrum centrum = 192.93.0.4 4. 62.84.131.148 CENTRUM Server sám nezná odpověď 3. www www = 62.84.131.148

Domain Name System (DNS) DNS Forwarding ROOT CLIENT Forwarding DNS Internet LAN CZ Iterative query Iterative query Pomalé připojení DNS Server CENTRUM Recursive query

Positive Negative caching Služby DNS Client a DNS Server DNS Client Cache 2 Positive Negative caching Host Internet Explorer 1 DNS Client Service 5 Internet DNS Server Service DNS Server 3 4 DNS Server Cache

DNS Client běží i na serveru DNS Client Cache 2 DNS Server DNS Client Service 1 Internet Explorer 5 Internet 3 DNS Server Service 4 DNS Server Cache

Domain Name System (DNS) Označení typů DNS položek (RFC 1700) A – host address NS – name server (delegace) MX – mail exchange SOA – start of authority CNAME – canonical name (alias) PTR – reverse pointer AAAA – IPv6 address SRV – service description computer5 10.0.0.2 microsoft.com. ns1.microsoft.com. microsoft.com. mail.microsoft.com. microsoft.com. PriDNS: ns1.microsoft.com. www computer5.microsoft.com. 5.0.0.10.in-addr.arpa computer5.microsoft.com. 24

Domain Name System (DNS) Dynamic DNS Registration Host name PC01 DNS Suffix FIT.LOCAL. ? SOA: fit.local. Secondary DNS Server CLIENT Primary DNS Server OK Register: Client A, PTR Primary DNS Server OK

Domain Name System (DNS) Dynamic DNS Registration and DHCP DHCP Server CLIENT CONFIGURE Register A Primary DNS Server Register PTR Register A

Utility pro DNS Client IPCONFIG /ALL NSLOOKUP IPCONFIG /DISPLAYDNS výpis nakonfigurovaných DNS serverů používány službou DNS Client pro překlad jmen NSLOOKUP DNS dotazy a jejich ladění IPCONFIG /DISPLAYDNS zobrazení cache DNS překladů lokálního DNS Clienta IPCONFIG /FLUSHDNS vymazání cache DNS překladů lokálního DNS Clienta

Utility pro DNS Server DNSCMD

Utility pro DNS Server DNS konzole

Konec: DNS a DHCP Děkuji za pozornost