Kartografické zobrazení zemí EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kartografická zobrazení použitá na mapách ČR.
Advertisements

Stavební geodézie Úvod do geodézie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
S-JTSK(95/05) diplomový seminář
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Počítačová grafika III - Cvičení Integrováví na jednotkové kouli
Kartografická zobrazení
Aktuální Státní mapové dílo
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Historický přehled souřadnicových systémů na území ČR
Kartografická zobrazení
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Zobrazování zemského povrchu
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
PŘEDNÁŠKA 7 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Společné vyrovnání GNSS a terestrických měření
19. Zobrazování optickými soustavami
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
Planeta Země Vytvořil: Vojtěch Nedbal
Geodetické referenční systémy a kartografická zobrazení ČR
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
Mapa.
TUTORIÁL 3. Jiří Šebesta LRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Bodová pole / geodetické sítě
Geodézie pro architekty
Kartografie.
PLANETA ZEMĚ Tvar a velikost Země.
Mapové zobrazení.
Registrační číslo projektu
Kartografie a DPZ Kartografická zobrazení. Fyzický povrch Země, která je nepravidelným tělesem kouli podobným a nelze ji proto matematicky definovat,
Kartografie – měřítko mapy
Stavební geodézie K154SGE
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Snímeksnímek bezměřítkaorientace obraz bez přesného měřítka a orientace překreslený snímek překreslený snímek směřítkemorientací obraz s přesným měřítkem.
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Soustavy souřadnic – přehled
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Kartografická zobrazení
Geometrická podstata map
Geodetické souřadné systémy
Kartografie Láďa Mráz.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu.
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
úvod a kartografická zobrazení
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Geografická kartografie
Geografická kartografie
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Geodetické souřadné systémy
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Transkript prezentace:

Kartografické zobrazení zemí EU

ZOBRAZENÍ ZEMĚ skutečný zemský povrch je velice členitý, musíme ho tedy nahradit matematicky jednoduše definovatelnou plochou (referenční) a tu teprve zobrazit do roviny mapy může to být rovina, ale častěji se používá sférická plocha referenční elipsoid dobře vystihuje tvar geoidu a Země (někdy stačí nahradit referenční koulí)

PŘEHLED REFERENČNÍCH PLOCH referenční elipsoid · aproximuje zemské těleso jako celek nebo jen v určité oblasti, dobře matematicky definovatelný · používané elipsoidy: Hayfordův, Besselův, Krasovského, WGS – 84, Clarkův (1880), GRS 80, NAD 192, IAG 196 referenční koule · plocha konstantní křivosti, vhodné pro zobrazení menších území, max. do průměru 200 km vhodné pro mapy malých měřítek referenční rovina  · pro velmi malá území okrouhlého tvaru o ploše asi 200 km2

KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZENÍ je matematicky jednoznačně vyjádřený vztah mezi souřadnicemi bodů na referenční ploše a zobrazovací ploše pomocí zobrazovacích rovnic zobrazovací rovnice se vyvozují z požadavků kladených na vlastnosti zobrazení, které umožňují i zpětný výpočet protože referenční plocha (eliptická nebo kulová) a rovinný obraz (mapa) mají rozdílnou křivost, vzniká kartografické zkreslení (deformují se délky, úhly a plochy)

ROZDĚLENÍ ZOBRAZENÍ Dle zobrazení: azimutální válcové kuželové Dle polohy: normální (pólová) příčná (transverzální) obecná

ROZDĚLENÍ ZOBRAZENÍ Dle zkreslení: délkojevné (ekvidistanční) · nezkreslují se délky v určitých směrech · mapy vojenské, seismické, automapy a dopravní mapy plochojevné (ekvivalentní) · nezkreslují se obsahy ploch, velká úhlová zkreslení · mapy geologické, pedologické, politické, klimatické úhlojevné (konformní) · nezkreslují se úhly, velká plošná zkreslení · mapy klimatické, pro námořní a leteckou navigaci vyrovnávací (kompenzační)

ZOBRAZENÍ CELÉ EVROPY Mercartovo zobrazení v příčné poloze v soustavě poledníkových pásů Lambertovo konformní kuželové zobrazení, zvolena varianta sečného kužele v pólové poloze tzn. že jsou zvoleny 2 nezkreslené rovnoběžky -mapová díla v měřítku 1:250 000 a menší -referenční plocha: elipsoid GRS 80 -počátek souřadnicové soustavy je položen do průsečíku rovnoběžky a poledníku (souřadnici N se přidává konstanta 2800 km, k souřadnici E konstanta 4000 km)

ZOBRAZENÍ CELÉ EVROPY Lambertovo ekvivalentní azimutální zobrazení -používá se pro mapy všech měřítek. -referenční plocha: elipsoid GRS 80 -počátek souřadnicové soustavy je položen do průsečíku rovnoběžky a poledníku (k souřadnicím Y se přidává konstanta 3210 km, k souřadnicím X konstanta 4321 km)

PŘEHLED

BELGIE referenční plocha: Elipsoid Hayfordův (Hayford International 1924) základní (Laplaceův) bod: Habay-la Neuve (Belgie) kartografické zobrazení: Lambertovo konformní kuželové zobrazení souřadnicový systém: European Datum of 1950 (ED50) počátek souřadnicového systému (51°10' s.š.; 4°22' z.d.) Okrajové rovnoběžky 51°10' s.š. a 49°50' s.š., střední poledník 4°22' v.d. Dříve se na území Belgie používalo zobrazení Bonneovo

LUCEMBURSKO referenční plocha: Elipsoid Hayfordův (Hayford International 1924) základní (Laplaceův) bod: Habay-la Neuve (Belgie) kartografické zobrazení: Projection Gauss Luxembourg (Transverzální Mercatorovo zobrazení) souřadnicový systém: European Datum of 1950 (ED50) počátek souřadnicového systému (49°50' s.š.; 6°10' v.d.) střední poledník (nezkreslený) 6°10' v.d.

Děkuji za pozornost