 V 70. let. Počátek všestranného hospodářství.  Důvody: dostatek volné půdy, nerostné bohatství, velký vnitřní trh, příliv přistěhovalců a nedostatek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká společnost se učí podnikat
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
5HD_200 3.cvičení.
Socioekonomická charakteristika USA
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Život na počátku 19. století
Rakousko-Uhersko před 1. světovou válkou
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
AUSTRÁLIE Hospodářství
Vývoj politické mapy světa
Proč si myslíte, že byla Anglie takto označována?
Světová hospodářská krize
Problémy poválečného světa
USA v 19. století.
USA od občanské války do první světové války
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Světová hospodářská krize
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
USA United States of America
Válka Severu proti Jihu
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Kolonialismus.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Světové trhy a mezinárodní obchod
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
Světová hospodářská krize
POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Válka Severu proti Jihu
Kubánská otázka Fidel Castro Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Nová světová velmoc USA od občanské války do první světové války.
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ VE 2.POLOVINĚ 19. STOLETÍ.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_04_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Kolonizace světa Základní škola Libina, příspěvková.
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Společné a koordinované politiky EU
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
Spojené státy americké
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
DUM - Digitální Učební Materiál
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

 V 70. let. Počátek všestranného hospodářství.  Důvody: dostatek volné půdy, nerostné bohatství, velký vnitřní trh, příliv přistěhovalců a nedostatek pracovních sil.  Nákup moderních strojů  Vzniká největší železniční síť světa  Roste počet farmářů => přistěhovalcům se dává zdarma půda. Ti vyváží za nižší ceny na světové trhy (např. bavlna, tabák, rýže)  Celní politika prosazuje protekcionismus,protože mají strach z Angličanů, kteří mají kvalitnější výrobky, tím chrání domácí výrobu.

 Roste na přelomu 19. a 20. stol.  Rozvoj strojírenství, hutnictví a hornictví  Ve výrobě se zavádějí celostátní normy. Zavedena sériová výroba na běžících pásech  1. výrobní linky v 60.let.19.stol. V Chicagu na jatkách => inspirace pro Hanryho Forda => zakládá automobilový průmysl  Monopolizace výroby => vzniká mnoho monopolů a tím pádem i konkurence

 Po občanské válce zůstávají 2 politické strany: republikánská a demokratická.  Vláda podporuje přistěhovalectví, ale přistěhovalci mají konflikty s původními Indiány, kteří je postupně zatlačují do nehostinných oblastí. Byly pro ně zřizovány rezervace  Konec 19.stol v USA musí řešit i sociální otázka.

 = AFL odborové organizace, která chtěla zlepšit postavení dělnictva.  Chtěla 8hod. Pracovní dobu  Odmítala marxismus = politická praxe, filosofický a ideologický směr  1. května 1886 zorganizovali demonstraci za své požadavky, toho využili anarchisti a použili pumpový útok na policejní oddíl. Organizátoři 4 pochytali a popravili. Poté uznána chyba a od roku května se slaví svátek práce

 V úřadě počátkem 20. stol  Podporoval progresivitcké hnutí, čím více vyděláte, tím větší platíte daně  Nechal schválit protimonopolní hnutí  Podporoval vznik zákonu o ochraně přírody

 Projev USA  Organizovaný zločin, různé mafie se vraždí, někdy je používán i pro odstranění politických odpůrců

 Zájmovou sférou je zajímavá Latinská Amerika  Konkurentem Španělsko  1898 válka mezi Španělskem a USA o Karibik. USA získala Portoriko, Kubu a Filipíny.  USA koupily rozestavěný Panamský průplav a roku 1914 ho dostavily  Prosazovali Monroeovu doktrinu – doktrina = zásada, podstatou je, že USA mají bránit Evropanům v pronikání do Ameriky – politicky, koloniálně, ne přistěhovalecky