CHEMIE KOLEM NÁS!.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Advertisements

Mangan.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chrom, Mangan Kristýna Herzánová, 2.C.
Titan Sloučeniny TiO2 (minerál rutil – v přírodě titan v ox. čísle 4)
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Analytická chemie Kvalitativní analýza
Hvjkbhkj Název EMPL 01 Vodík a halogenidy Název sady EM BUL_CHE_15 Vzdělávací obor Chemie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační.
Biopotraviny ve školním stravování
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
Mineralogický systém Dusičnany
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Znečištění půdy a potravin
Praktická analytická chemie
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
CHEMIE KOLEM NÁS.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Metody analytické chemie
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Acidobazické indikátory
VY_32_INOVACE_CHK4_5860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Cizorodé látky v potravinách
Krajina a životní prostředí
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Barevnost sloučenin manganu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
T – REPORT z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Od kořínků ke konečkům aneb GMO versus ekologické zemědělství.
Soli Richard Horký. BarvaNázvosloví 2Názvosloví 1SůlKoncovky
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
Životní prostředí a chemie
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Hydroxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
Manganistan draselný Aneta Jíchová sexta. Manganistan draselný hypermangan sloučenina manganu s černo-šedými krystalky dobrá rozpustnost ve vodě za vzniku.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Voda Mgr. Helena Roubalová
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Národní program snižování emisí České republiky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

CHEMIE KOLEM NÁS!

Věda bez užitku? Využití chemie v praxi Chemie u vás doma Jídlo a chemie Chemie a skautský tábor

Průmyslová výroba zpracování ropy

Výroba základních průmyslových surovin: HCl, H2SO4, NH3, NaOH zpracování ropy Využití v zemědělství a všech průmyslových odvětví Např.: potravinářství, farmacie, energetika

Kontrola kvality

Analýza vzorků Hygienické laboratoře Znečištění životního prostředí (půdy, vody, ovzduší) Medicína

Analýza vzorků Kriminalistika alkohol v krvi, testy DNA, analýza důkazů

Chemie doma

Chemie a jídlo Chemie ve výrobě Éčka = přídatné látky - barvící látky - konzervanty - antioxidanty - zahušťovadla - vitamíny

Chemie na táboře Hypermangan = manganistan draselný (KMnO4) Mn(7+) » Mn(6+) » Mn(4+) » Mn(2+) Fialová » zelená » hnědá » bezbarvá (čirá)

Mangan – fialová barva ohňostroje

Děkuji za pozornost