NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

PASTVA.
ÚNAVA A ZOTAVENÍ.
Metabolizmus a zdraví mléčné žlázy
ENERGIE ve výživě koní.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
TASCO ve výživě zvířat: širokospektrální přírodní biostimulant
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
ACIDOBAZICKÁ ROVNOVÁHA Fyziologický ústav LF MU, Brno
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
STAR-X : obdukce škrobu
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
výpočet pH kyselin a zásad
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Úloha ledvin v regulaci pH
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Kontrola mléčné užitkovosti
Chemické výpočty – část 2
ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Úpravy krmiv.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Management zdraví pohybového aparátu v chovech skotu
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Fluorid v zubní hygieně
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Žena a sport.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Houba Lion's Mane.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Složení tělních tekutin
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres.
Optimalizace krmných dávek
T e c h n i k a k r m e n í h o s p o d á ř s k ý c h z v í ř a t.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Vliv výživy na produktivitu prasat
Zelenina, … Dodatky, ….
Vliv kukuřičné shredlage na laktační užitkovost a stravitelnost škrobu v celém zažívacím traktu u dojnic.
Vliv radiace na člověka
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Anaerobní práh.
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Roztoky - elektrolyty.
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base

pH Bachoru pH Bachoru je ovlivněno : Q - Base koncentrací TMK průchodem tekutin přes bachorovou stěnu prosliněním TMR aciditou krmiv rychlostí průchodu tráveniny Q - Base

Model fermentace a charakteristiky bachorového prostředí s ohledem na bachorové pH.Krmná dávka obsahovala významné množství krmné řepy způsobujících relativně vysokou koncentraci kyseliny máselné .(modified after Kaufmann & Rohr).

Acidóza klinická a acidóza subklinická ACIDÓZY: Acidóza klinická a acidóza subklinická ACIDÓZA AKUTNÍ (nebo LATENTNÍ) Důsledky přímé, klinické a izolované Podmínky Stres Přísun živin ACIDOZA SUBKLINICKÁ (CHRONICKÁ) Problémy týkající se chování ve stádě, nízká užitkovost, menší resistence na infekce Q - Base

VZNIK A FÁZE POKLESU pH BACHORU PŘI ACIDÓZE + KONCENTRÁTY Rychlá stravitelnost Omezení bachorové činnosti [TMK] vysoké Nízká pufrační schopnost pH < 6 vyhynutí protozoí Modifikace metabolismu S. Bovis pH < 5.5 Vyhynutí bakterií využívajících laktát Selekce Laktobacilů Q - Base pH < 5

VZNIK A FÁZE POKLESU pH BACHORU PŘI ACIDÓZE Vyhynutí protozoí : příliš mnoho využitelného škrobu pro fermentaci bakterií vyšší rychlost fermentace Modifikovaný metabolismus Streptococcus Bovis : produkce laktátu a ztráta acetátu bakterie tolerantní na kyselé prostředí (to je na pH 5) pH << 5,8 Q - Base

VLIV pH NA RŮST BACHOROVÝCH BAKTERIÍ V kultuře zředěné asi 0.167 h-1 Poznámka: malé rozdíly pH způsobují až 100% výskyt či vymizení některých druhů bakterií

Vstřebávání toxických látek PATOLOGICKÉ NÁSLEDKY ACIDÓZ Acidóza - příčina všech patologických stavů? K. mléčná pH nízké vstřebávání D kyseliny mléčné Anorexie Nízká pohyblivost bachoru Slezu Atonie piloru (průchod kyselin do duodena) Dráždivý efekt Vstřebávání toxických látek kulhání Rohovina paznehtů změny nervové problémy Meteorismus Dislokace Nižší stravitelnost průjmy Nemoci končetin ketóza Vředy bachoru, játra Q - Base

SOUVISEJÍCÍ ČASTÉ PATOLOGIE ACIDÓZY Nižší využití energetické hodnoty krmiva Vypočtená dávka Skutečná dávka  140 MJ NEL 160 MJ NEL Mobilizace tělních rezerv KETÓZA Q - Base

ODCHYLKY FERMENTACE A STRAVITELNOST KRMNÉ DÁVKY Stravitelnost krmné dávky (základ 100 ve vztahu ke kontrole) Sub-acidóza - 30% acidóza Čas (v týdnech) Q - Base

Symptomy acidóz Q - Base nepravidelný příjem SUŠINY stagnace až zastavení bachorové činnosti snížená aktivita přežvykování velký rozdíl v příjmu krmiva během dne průjmy u krav ze stejné skupiny plynaté výkaly s bublinami vláknina a hleny ve výkalech nestrávené zbytky krmiv od 1do 0,5 mm ve výkalech ve výkalech nestrávená zrna obilnin snížená účinnost krmiv snížená produkce ve srovnání s plánovanou užitkovostí Q - Base

Diagnostika stáda Snížení tuku v mléce? Měření pH bachoru? Acidóza je diagnostikována celkovým vyšetřením stáda Pozorování eventuálních klinických příznaků, Posouzení výkalů jednotlivých skupin krav, Imunodeprese a nízká zpětná odezva na ošetření, Snížení tuku v mléce? Měření pH bachoru? Měření pH výkalů? Měření pH moče? Q - Base

Diagnóza rozdílů POZOR NA OTELENÉ Q - Base Acidóza se nediagnostikuje kontrolou stáda jako celku, ale na základě rozborů mléka každé jednotlivé dojnice % tuku v mléce > 4,0 Acidóza subklinická < 3,5 < 3,2 POZOR NA OTELENÉ < 2,9 < 2,5 30 60 90 120 180 240 konec Dny po porodu Q - Base

Rizikové faktory acidóz Chybně sestavené krmné dávky Vysoký příjem sušiny a její rychlé strávení Vysoká stravitelnost siláží Vysoký obsah tuku v KD(>900 gramů přidaného tuku /kus ) Škroby: jemný šrot, vločky, upravovány v páře, vysoká vlhkost obilovin Špatně rozeznatelné jednotlivé částice TMR, jemná TMR Dlouhé částice TMR, které se selektují a vypadávají z TMR např. neřezaná sláma TMR není k dispozici až několik hodin Nečekané změny vlhkosti TMR během dne (zvýšení nebo snížení) Špatně provedené a náhlé změny krmných dávek Nevyvážená krmná dávka (vysoká na škroby) krátce po porodu Soupeření mezi zvířaty při příjmu krmiva (nedostatek krmných míst) Q - Base

VÝSLEDEK DVOULETÉHO VÝZKUMU Ve spolupráci s NOVÁ TECHNOLOGIE JEDINEČNÁ VOLBA ZÁKLADNÍCH SUROVIN VYSOKÁ EFEKTIVITA PŮSOBÍ V CELÉ DÉLCE ZAŽÍVACÍHO TRAKTU Q - Base

Nomenklatura, disociační konstanta Solí, DISOCIUJÍCÍCH KYSELINY a ZÁSADY: pKa pKa je disociační kostanta solí, definuje hodnotu pH při které je maximální disociace a nastává jeho schopnost okyselení nebo neutralizace. hodnota pKa je hodnotou pH, při které se oddělí více než 50% soli je ovlivněna (hodnotou) pH prostředí, ve kterém se sůl nachází, bez nezávislosti na analytických vlastnostech soli. Q - Base

disociační konstanta Solí, neutralizujících KYSELINY a ZÁSADY: pKa hodnota pKa D-L mléčná 3,68 D – mléčná 3,83 L – mléčná 3,79 octová 4,75 Propionová 4,87 máselná 4,81 uhličitany A1 uhličitany A2 6,37 10,25 Bikarbonát A1 Bikarbonát A2 6,25 Fosforečná A1 Fosforečná A2 Fosforečná A3 2,12 6,75 12,66 sulfáty 1,90 zásady 14-pkb Amoniak 9,26 Q - Base

pKa je disociační kostanta solí, Co se děje v bachoru? pKa je disociační kostanta solí, Uhličitany: aktivita od pH 6,37 do pH 10,25 Pro použití jako pufrů musí být rozpustné, ale pozor, mají proti kyselinový účinek, protože jakmile vstoupí do kontaktu s kyselinou okamžitě se rozpustí a pufrují kyselinu. Bikarbonáty: aktivita od pH 6,25 do pH 6,37 Aby působily musí se použít v DISOCIOVANÉ formě (iont HCO3 -) a při pH od 6,25 do 6,37. SCFA aktivita od pH 3,68 do pH 4,81 Mají pufrační účinek pouze při pH v blízkosti pH 4. Fosfáty aktivita od pH 2,12 6,75 do pH 12,66 Mají pufrační účinek v různém rozmezí pH a sekundarní funkce na kyseliny od pH podobném účinku Bikarbonátu; ALE při malé koncentraci přítomné v bachoru je jejich účinek nesignifikantní Sulfáty aktivita pH 1,9 Mají pufrační účinek pouze při pH okolo 2. Čpavek: aktivita pH 9,26 Koncentrace ČPAVKU v bachoru je tak nízká že v normálních podmínkách NEMÁ ŽÁDNÝ pufrační účinek. Mohl by ho mít v případě vysokých dávek MOČOVINY v koncentraci 50-100 mmol / Litru! Q - Base

PŘIROZENÉ PUFRAČNÍ FAKTORY pKa: disociační konstanta maximální pufrační efekt pH 5 8 7 6 4 pH 5 8 7 6 4 FOSFÁTY pKa Alkalóza bikarbonát pKa SUBKLINICKÁ Acidóza Normální hodnoty pro stabilní fermentaci pH denní průměr Soli TMK pKa Limit NEODVRATNÁ Acidóza Acidóza > 30 60 90 120 Působení v čase - minuty Q - Base

PŘIROZENÉ PUFRAČNÍ FAKTORY NEEXISTUJE žádný přírodní PUFR který by garantoval pH v rozmězí 5,8 a 6,2 (denní průměrná hodnota pH) pH 5 8 7 6 4 pH 5 8 7 6 4 FOSFÁTY pKa Alkalóza BIKARBONÁTY pKa pKa Limit NEODVRATNÁ Acidóza Normální hodnoty pro stabilní fermentaci SUBKLINICKÁ Acidóza SOLI TMK denní průměrná hodnota pH : 5,8 – 6,2 Acidóza > 30 60 90 120 Působení v čase - minuty Q - Base

Q – Base garantuje PUFRAČNÍ aktivitu OKAMŽITĚ a v dlouhém časovém úseku, kdy již jiné neúčinkují pH 5 8 7 6 4 pH 5 8 7 6 4 FOSFÁTY pKa Alkalóza BIKARBONÁTY pKa pKa Limit NEODVRATNÁ Acidóza Normální hodnoty pro stabilní fermentaci SUBKLINICKÁ Acidóza SOLI TMK denní průměrná hodnota pH : 5,8 – 6,2 PRODLOUŽENÝ ÚČINEK Acidóza > 30 60 90 120 Působení v čase - minuty Q - Base

REGULACE NEBEZPEČÍ ACIDÓZY Efekt na bachorové Ph - NOVĚ! Q - Base - + - + KREV HCO3- Situace v poměru iontů nevyvážená (+ >> -) Regulace iontů (z krve) Zvýšení bachorového pH REGULACE NEBEZPEČÍ ACIDÓZY Q - Base

denní průměrná hodnota pH = < 6,0 Q - Base

MNOHONÁSOBNÁ AKTIVITA Q - Base garantuje PUFRAČNÍ aktivitu OKAMŽITĚ a v dlouhém časovém úseku, kdy již jiné neúčinkují zvýšení pH První - + kontrolovaná mikrobiotická fermentace Dieta HCO3- přitahuje iont bikarbonátu KREV Druhý HCO3- Výsledkem je stabilita denní průměrné hodnoty pH >>> 6,2

MNOHONÁSOBNÁ AKTIVITA kontrolovaná mikrobiotická fermentace ALE TAKÉ ZDE HCO3- přitahuje iont bikarbonátu z KRVE By Cerri Claudio Q - Base

2,8 krát koncentrovanější než Bikarbonát ! DVOJÍ ÚČINEK Okamžitý pufrační účinek v krmné dávce Aktivně působí v krvi a vyvažuje dlouhodobě poměr Aniotů-Kationtů 2,8 krát koncentrovanější než Bikarbonát ! Q - Base

Q - Base moderní krmné dávky, jistota a výkonnost Protože: Moderní krmné dávky pro dojnice musí být bohaté na energii, ale přesto musí zajistit zdraví a funkčnost bachoru a střev. Jen tak dosáhneme maximální stravitelnost krmné dávky a produkci mléka. Q - Base

Q-Base Q - Base Čas minuty Q-Base Q-Base pH 90 120 240 300 30 60 180 90 120 240 300 30 60 180 Čas minuty TMK BIKAR BONÁT SODNÝ ÚČINEK PUFRU Q-Base = JE AKTIVNÍ O 50 % DELŠÍ DOBU NEŽ BIKARBONÁT PRAVIDELNĚ POKRÝVÁ pH o 50 % VÍCE ÚČINNÉHO SPEKTRA pH FOSFÁTY Q-Base Q-Base Q - Base

BIKARBONÁT IONT bikarbonátu BIKARBONÁT JAK PŮSOBÍ? Q Base po každém krmení brání snížení pH bachoru, mezi krmením v průběhu celého dne je stále aktivní a vždy stravitelný Q- Base spektrum působení ve větší šířce času. Bikarbonát sodný Komerční Mix pufrů Ph bachoru 5,8 6,2 6,8 DÁVKA KREV SLINY BIKARBONÁT IONT bikarbonátu BIKARBONÁT +\- +++++ ++ Q - Base

JAK PŮSOBÍ? Po každém krmení brání snížení pH bachoru, mezi krmením v průběhu celého dne je stále aktivní a vždy stravitelný JAK PRACUJE? Podporuje zvyšování bachorového pH v čase. Zajišťuje vyšší výkonnosti důležitých orgánů dojnice: končetiny = méně laminitid, pohlavní orgány = zlepšení reprodukce, bachor = lepší využitelnost krmné dávky, Q - Base

JAK PŮSOBÍ? Po každém krmení brání snížení pH bachoru, mezi krmením v průběhu celého dne je stále aktivní a vždy stravitelný. výhody Maximální příjem sušiny, Maximální stravitelnost krmné dávky, Safety DIET = krmná dávka je bezpečná Vyšší zdravotní jistota, Více mléka a kvalitnější mléčné složky Q - Base

Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky. Q – Base v krmné dávce: Vláknina nižší než 16%, NDF nižší než 30%, Škrob vyšší než 23%, Produkce mléka je vyšší než 28 litrů, Obsah mléčného tuku je nižší než 3,5 %. Skupiny dojnic v laktaci MÉNĚ než 170 dnů KOLIK: v dávce 30-80 g / kus / den PROČ: Odlišuje se pufračním účinkem použitím nekonvečních zdrojů minerálií, Stabilizuje pH bachoru během celého dne a také mezi krmením, Ke zlepšení stravitelnosti krmné dávky. kdy! Q - Base

Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky. Q - Base v krmné dávce V období přípravy na porod, V po porodním období při rozdoji, Ve skupinách s nejvyšší užitkovostí Kolik: V dávce 30-80 g / kus / den Libovolně JAKO „PREVENCE“ RIZIKA SUBKLINICKÝCH ACIDÓZ Proč: Připravuje bachor na produkční krmné dávky krav v laktaci Je jiný pufračním účinkem použitím nekonvečních zdrojů minerálií, Stabilizuje pH bachoru během celého dne a také mezi krmením, Ke zlepšení stravitelnosti krmné dávky. kdy! Q - Base

Q - Base jako částečná náhrada krmné sody: Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky. Q - Base jako částečná náhrada krmné sody: Je li dávkována krmná soda, Krmné dávky s více kyselými silážemi, Při výskytu laminitid. Kolik: 1% krmné sody se nahradí 0,5% krmné sody + 0,25% Q - Base Proč: Je jiný pufračním účinkem, použitím nekonvečních zdrojů minerálií, Stabilizuje pH bachoru během celého dne a také mezi krmením, Ke zlepšení stravitelnosti krmné dávky kdy! Q - Base

Nahradíme Bikarbonát sodný: řešení moderních krmných dávek dojnic Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky. Nahradíme Bikarbonát sodný: Je pravda, že jsme na krmnou sodu zvyklí, ale existuje také nový produkt vývoje vědeckého výzkumu na poli bachorové fermentace: Q- Base řešení moderních krmných dávek dojnic Q - Base

Více než Bikarbonát sodný Q - Base Více než Bikarbonát sodný Více než "pufry" Q - Base

NB 55 Q. BASE ROZSAH ÚČINKU NA pH MNOHEM ŠIRŠÍ, ÚČINKUJE I KDYŽ JE BIKARBONÁT JIŽ NEAKTIVNÍ (PŘI VYŠŠÍ ACIDITĚ A TAKÉ PŘI VYŠŠÍ ZÁSADITOSTI); EFEKT PROTI KYSELINÁM “DLOUHOTRVAJÍCÍ ÚČINEK”; STIMULUJE AUTO-PRODUKCI IONTŮ BIKARBONÁTU Z KRVE DO BACHORU; 2,8 KRÁT ÚČINĚJŠÍ NEŽ BIKARBONÁT; DÁVKA 30-50 g/KUS/DEN. Q - Base