Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

HMYZ je nejpočetnější a nejrozmanitější skupinou živočichů na naší planetě entomologie je věda zabývající se studiem hmyzu.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík
členovci v říši živočichů
Střechatky (megaloptera)
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
POŠVATKY (Plecoptera)
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Řád: Rovnokřídlí Podřád: Saranče
VZDUŠNICOVCI (tracheata)
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zdroj obrázku: www. hmyz.info
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Elektronická učebnice - II
VÝVIN HMYZU Autor: Bronislav Šenkeřík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
HMYZ.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
ČLENOVCI HMYZ.
Bezobratlí.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela medonosná.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Vypracovala: Jana Mikešová
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Hmyz s proměnou nedokonalou
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
než začnete prohlížet prezentaci ...
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
Obecná charakteristika třídy
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová

Stavba těla hmyzu saranče modrokřídlá složené hruď 2 páry oko křídel tykadla hlava zadeček 3 páry končetin www.guh.cz/edu/bi/biologie_bezobratli

Části těla saranče modrokřídlé 1. hlava - smyslové orgány - složené oči - tykadla (čich, hmat) - ústní ústrojí kousací 2. hruď – nese 2 páry křídel a 3 páry článkovaných končetin 3. zadeček

Stavba těla hmyzu Hmyz patří mezi bezobratlé živočichy. Povrch těla je vyztužen chitinem, který tvoří vnější kostru – upínají se na ni svaly, které umožňují hmyzu pohyb. Dýchání – vzdušnice, které se nachází v každém článku hrudi a zadečku – přivádí kyslík přímo k jednotlivým vnitřním orgánům.

Rozmnožování hmyzu Jedinci jsou odděleného pohlaví. Vývin je nepřímý a prochází proměnou : a) nedokonalou - vajíčko → larva → dospělý jedinec - larva se od dospělého jedince liší velikostí, chybí ji vyvinutá křídla a pohlavní orgány (saranče, kobylka, …) b) dokonalou - vajíčko → larva → kukla → dospělý jedinec - larva se vůbec nepodobá dospělému jedinci (včela, slunéčko sedmitečné, …)

Přizpůsobení hmyzu Ústní ústrojí Přizpůsobilo se přijímané potravě a vytvořilo se 5 základních typů: 1) kousací (brouci, sarančata, kobylky) 2) lízavě sací – jazýček (včela) 3) sací – sosák (motýli) 4) bodavě sací (komár) 5) lízací - moucha

Přizpůsobení hmyzu Končetiny 1. noha kráčivá (brouk) 2. noha sběrací (včela) - košíček, kartáček 3. noha záchytná (veš) - zakončena háčkem 4. noha plovací 5. noha hrabavá (krtonožka) 6. noha skákací (saranče) 7. noha s přísavným polštář- kem na chodidle (moucha) http://www.hmyz.info/anatomie.htm

Opakování 1. K šipkám doplň části těla hmyzu: zadeček 2 páry křídel hlava složené oko tykadla hruď 3 páry končetin

Opakování 2. Doplň: Tělo hmyzu se skládá ze __částí: _______________ . Pohyb zajišťuje __ párů končetin a 2 páry ________ . Na hlavě najdeme tyto smyslové orgány: ___________________ a ____________________ . Hmyz dýchá _____________________ . 3. Jaký je rozdíl mezi nymfou a dospělou sarančí? O jaký způsob proměny se tu jedná?