Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidská kůže (cutis, derma).
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
SOUSTAVA KOŽNÍ.
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
KŮŽE Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KOŽNÍ SYSTÉM.
Povrch těla člověka.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
Jolana Fialová SOU Domažlice KOSMETIKA VY_32_INOVACE_01-11.
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
Ročníková práce Péče o kůži 2013/14 Honza Sokolář 6. Třída Obr. 1.
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
K Ů Ž E (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Povrch těla - kůže.
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
ŽIVOT JAKO LEPORELO, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.4.00/ Kůže Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tělní pokryv Jana Machová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KŮŽE Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Biologie člověka.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Kůže.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Člověk lidské tělo.
Kožní soustava.
spracoval: Nguyen Thanh Binh
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
Kůže Vypracovala: Nováková Kristýna 8.B. Zdroje:
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
LIDSKÝ ORGANISMUS KŮŽE. Šablona : V/2 Sada: 2/19 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_17_HMAT TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 07_Soustava kožní
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Lidské tělo - kůže.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Kožní soustava.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Kožní soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Kožní soustava Průřez kůží

Kožní soustava Detail lidské kůže

Kožní soustava Kožní soustava tvořena kůží, která pokrývá a chrání povrch těla. Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,5 až 1,8 m², a to z ní dělá největší orgán lidského těla. Hmotnost kůže je asi 7 % hmotnosti člověka. Síla (tloušťka) lidské kůže se mění od 0,4 do 4 mm. Nejtenčí je na očních víčkách a vlasové části hlavy, nejsilnější je na zádech, dlaních, chodidlech.

Kožní soustava Chodidlo Dlaň

Kožní soustava Oční víčko

Kožní soustava Funkce kůže: 1. chrání tělo před pronikáním škodlivých látek, mikroorganizmů a UV záření 2. pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu-potní žlázy(vylučují pot)-ochlazování těla 3. vyrůstají z ní vlasy, chlupy, nehty, obočí, řasy, vousy 4. obsahuje mazové žlázy, které promašťují kůži 5. smyslové buňky umožňují vnímat tlak, bolest, teplo, chlad

Kožní soustava 6. je pružná-umožňuje spolu s kostrou a svaly pohyb těla 7. chrání tělo proti nárazům 9. vytváří vitamín D, skladuje vitamíny ADEK Kožní barvivo – pigment se tvoří až po narození → novorozenec černocha je světlý jako dítě bílé rasy. Přes kůži je možné do těla vpravit jen látky rozpuštěné v tukových rozpouštědlech nebo v tucích, které lze do kůže vtírat (např. různé léky v podobě mastí).

Kožní soustava Nejdelší nehty (90cm)

Kožní soustava Nejdelší vlasy (5,6 m)

Kožní soustava Péče o kůži Pokud není kůži věnována správná péče, ztrácí pružnost, vysušuje se, často je drsná a olupuje se. Typické pro suchou kůži je téměř neustálé nebo dlouhotrvající svědění. Je nutné si uvědomit, že koupáním či sprchováním smýváme z kůže ochranný film, proto je nutné doplňovat jej vhodným způsobem zpět. K obnově ochranného kožního pláště je třeba zvolit vhodné mycí prostředky a dále pak kosmetiku, která kůži hydratuje a promastí.

Kožní soustava Kůži je také nutné chránit před slunečním zářením a to ochrannými opalovacími prostředky.

Kožní soustava Zajímavosti o kožní soustavě Nehty na rukou rostou čtyřikrát rychleji než nehty na nohou. Za život nám naroste průměrně 55 metrů nehtů. Kdyby bylo ze 100 000 lidských vlasů upleteno lano, mohlo by unést závaží o hmotnosti 12 tun. Většina lidí má na hlavě okolo 100 000 vlasů. Člověk ztrácí v průměru 50-100 vlasů denně, ty jsou plynule nahrazovány. Nohy mají 500 000 potních žláz a mohou vyprodukovat víc než půl litru potu denně.

Kožní soustava Lidská kůže opadává a kompletně se obnovuje každých 27 dní. Každý měsíc se kůže obnovuje tak, že se sloupává její svrchní vrstva. Denně se odloupne 6 až 14 gramů. Za život se z nás tak oloupe zhruba 380 kilo kůže.

Kožní soustava Onemocnění a choroby kůže 1. akné-ucpání vývodů mazových žláz mazem z infikovaných mazových žláz způsobuje zánětlivé vřídky na povrchu kůže 2. bradavice-nezhoubný výrůstek na kůži 3. mateřské znaménko-pigmentová skvrna na kůži, přítomná od narození 4. rakovina kůže-vzniká při nadměrném slunění a častém spálení kůže sluncem

Kožní soustava Otázky: 1.Čím je tvořena kožní soustava? 2.Jakou funkci má kůže? 3.Jak správně pečujeme o kůži? 4.Jaká jsou onemocnění kůže? Otázka pro bystré hlavy: Po jak dlouhé době se kůže obnovuje?

Kožní soustava Zápis: Kožní soustava tvořena kůží, která pokrývá a chrání povrch těla. Síla (tloušťka) lidské kůže se mění od 0,4 do 4 mm. Nejtenčí je na očních víčkách a vlasové části hlavy, nejsilnější je na zádech, dlaních, chodidlech. Funkce kůže: 1. chrání tělo před pronikáním škodlivých látek, mikroorganizmů a UV záření 2. pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu-potní žlázy(vylučují pot)- ochlazování těla 3. vyrůstají z ní vlasy, chlupy, nehty, obočí, řasy, vousy 4. obsahuje mazové žlázy, které promašťují kůži 5. smyslové buňky umožňují vnímat tlak, bolest, teplo, chlad

Kožní soustava 6. je pružná-umožňuje spolu s kostrou a svaly pohyb těla 7. chrání tělo proti nárazům 9. vytváří vitamín D, skladuje vitamíny ADEK O kůži musíme správně a pravidelně pečovat. Kůži je také nutné chránit před slunečním zářením a to ochrannými opalovacími prostředky. Onemocnění a choroby kůže 1. akné-ucpání vývodů mazových žláz mazem z infikovaných mazových žláz způsobuje zánětlivé vřídky na povrchu kůže 2. bradavice-nezhoubný výrůstek na kůži 3. mateřské znaménko-pigmentová skvrna na kůži, přítomná od narození 4. rakovina kůže-vzniká při nadměrném slunění a častém spálení kůže sluncem

Kožní soustava Prameny: http://www.krasaapece.cz/clanky/duse-a-telo/kuze-k-cemu-slouzi-a-jak-o-ni-pecovat_13.html http://www.zabava.4fan.cz/2010/01/15/zajimavosti-o-lidskem-tele/ http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%AF%C5%BEe Přírodověda 5 učebnice pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět nakladatelství Nová škola Vše platné k 22.6.2012

Kožní soustava Konec