Tepelné čerpadlo 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Zelená pro Beskydy využití obnovitelných energetických zdrojů OHŘEV BAZÉNOVÉ VODY VENKOVNÍHO KOUPALIŠTĚ VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ.
Tepelná čerpadla.
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Prezentace prácí topenářské firmy Jiří Javdošňák - Vimperk
Schůze společenství vlastníků Bochovská
Tepelné čerpadlo 1.
Pasivní dům Marek Švestka.
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
TZ přednáška Otopné soustavy
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tepelné čerpadlo aneb jak šetřit naši Zemi
BYTOVÁ DRUŽSTVA 2010 Ing. Tomáš Kopecký, Lišov
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Elektrické podlahové topení
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Technické zhodnocení domu
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Solární systémy třetí generace
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Návrh a konstrukce otopných ploch II
Úspora elektrické energie
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Zdravotechnika Příprava teplé vody II (STA56) Ing. Vladimíra Straková STAVEBNICTVÍ.
I R V INTELIGENTNÍ REGULACE VYTÁPĚNÍ
Vytápění Regulace ve vytápění
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Úspory energie a regenerace
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Tepelné čerpadlo 2.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Tepelné akumulátory.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_REVITALIZACE PANELOVÝCH DOMŮ_S4
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Tepelné čerpadlo. Něco úvodem Jaká je nejlevnější energie ? Tu, kterou nespotřebujeme. Co znamená úspora energie ? V zimě nebudeme topit a celý rok se.
ROTEX Solaris pokrokový solární systém Ing. Ivo Zabloudil product manager.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
 Regulace otopné soustavy (termoregulační ventily apod.)  Později zateplování budov (od roku 2000 doposud)  Aktuálně hledání alternativních.
Název prezentace, max. dvouřádkový Úpravy otopných soustav po zateplení objektu Nutné změny technologie pro dosažení úspor.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Tepelné čerpadlo.
Tepelné čerpadlo 2.
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Vytápění Regulace ve vytápění
Tepelné čerpadlo.
SOŠ a SOU Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje pro oblast služeb Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální.
Transkript prezentace:

Tepelné čerpadlo 3

Možnost realizace TČ Jaké jsou možnosti realizace TČ a na čem závisí ? 1. Objekt a) nová výstavba - kvalitní tepelná izolace, včetně oken - volba systému vytápění a ohřevu TUV - volba optimálního typu TČ - realizace dalších zdrojů (solární, …) - možnosti dalšího využití (bazén, …) b) rekonstrukce - realizace TČ může být omezena stavebním a prostorovým omezením - možnost částečného využití stávajícího systému vytápění a ohřevu TUV (kotel, rozvody, …)

Možnost realizace TČ 2. Pozemek - zahrada, podloží, umístění 3. Finanční možnosti - investice - půjčka, dotace a granty - provoz - nízká sazba (tepelné čerpadlo) - návratnost 4. Rozsah využití - další zdroje tepla (solární kolektory, stávající kotel, …) - bazén, venkovní sprchy

Návrh a provoz tepelného čerpadla Postup při technické realizaci 1. Výpočet tepelných ztrát objektu – jednoduchý tepelný výpočet lze provést pomocí kalkulačky na Internetu, přesný výpočet provede zpravidla dodavatel TČ. 2. Určení celoročního využití tepelného čerpadla – topení, TUV, bazén 3. Provedení způsobu vytápění – podlahové, radiátory, … 4. Určení typu tepelného čerpadla 5. Další zdroje tepla – solární, stávající kotel, přímotop, … 6. Výpočet požadovaného výkonu tepelného čerpadla – výkon tepelného čerpadla se většinou volí okolo 80% požadované hodnoty tepelného výkonu z důvodu efektivnějšího využití. Proto je nutné mít další zdroj tepla – bivaletní provoz

Bivalentní provoz TČ pro vytápění PQ tv 1 0,5 -15 +20 PQ bivalentní bod tepelné čerpadlo A Přídavný zdroj – například elektrický přímotop, stávající kotel, … B C PQ - požadovaný tepelný výkon objektu tv - venkovní teplota A + B + C - spotřeba tepla objektu A - přídavný zdroj tepla B + C - teplo dodané tepelný čerpadlem

Roční využití TČ vzduch - voda

Celoroční využití TČ (vytápění + TUV)

Státní dotace „Zelená úsporám“ - tepelná čerpadla Může být vyplacena - u nových staveb - při rekonstrukci Dotaci na TČ lze kombinovat s dalšími dotacemi (zateplení, solární kolektory, …), jednotlivé částky se sčítají. Rekonstrukce - náhrada za vytápění uhlím, olejem, elektrickou energií - po instalaci TČ musí být původní zdroj zlikvidován - dodavatel i TČ musí být v rejstříku SFŽP - dokončení rekonstrukce musí být po 4/2009 Max. dotace - země-voda, voda-voda 75.000,- Kč - vzduch-voda 50.000,- Kč

Státní dotace „Zelená úsporám“ - tepelná čerpadla Nová stavba - dokončení do roku 2010 – bez podmínek - od 1.1.2011 – max. měrná spotřeba tepla v objektu je 55 kW/m2 - dodavatel i TČ musí být v rejstříku SFŽP Max. dotace je stejná jako u rekonstrukce Bytové domy (dotace na bytovou jednotku) Max dotace - země-voda, voda-voda 20.000,- Kč - vzduch-voda 15.000,- Kč

Příklady využití TČ pro vytápění a s akumulačním zásobníkem

Příklady využití Popište zapojení regulace teploty TUV (trojcestný ventil) TUV okruh TUV Bivaletní zdroj Akumulační zásobník (200 – 500 l) Popište zapojení Tepelné čerpadlo země - voda

Příklady využití Tepelné čerpadlo země – voda se 2 zásobníky – vytápění + TUV Regulace ekvitermní – regulace na venkovní teplotu Trojcestný směšovací ventil Expanzní nádoba

Kombinace TČ a solárního kolektoru

Zhodnocení TČ * Důležitou podmínkou pro efektivitu TČ je ekvitermní regulace (teplota vody do otopného systému je regulována podle vnější teploty). * Při pořízení TČ je třeba řešit komplexní systém, včetně tepelné izolace budovy. * Zejména v letních měsících není TČ plně využito. Vyplatí se použít TČ pro ohřev vody v bazénu. * Návratnost TČ je do (8 – 10) let * TČ se nedimenzuje z ekonomických důvodů na plný požadavek tepla pro dům, ale jen na (70 – 80)%. Zbytek pokryje jiný zdroj. * Je výhodné získat státní podporu „Zelená energie“ a sazbu pro tepelná čerpadla D56 (pro nové instalace), která zajišťuje 22 hodin nízkou sazbu.

Materiály * ČEA Využití a efektivnost tepelných čerpadel v klimatických podmínkách ČR * Veřejné materiály firem, které vyrábějí a montují tepelná čerpadla