Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bc. Jiří Švec 03_Materiál Bc. Jiří Švec
Advertisements

Účtování pořízení zásob koupí
Účtování prodeje materiálu
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_09.
Příklad  Na fakturu jsme nakoupili zboží za Kč + DPH 19 %.  Dále jsme za hotové uhradili dopravu zboží v hodnotě 100 Kč.  Zboží jsme přijali na.
Účtování o závazcích a pohledávkách
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_08.
Jednotlivé kroky při účtování
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Reklamace Výukový text o účtování reklamací v rámci společnosti
Řešíme pro případy, kdy firma účtuje o zásobách: a) způsobem A, b) způsobem B.
Poznámky pro výuku Předmět: účetnictví Autor: Ing. Lenka Růžičková
Přeúčtovávání mezi účty 061 – příklad
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_013.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
04_Materiál - pokračování
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Systém účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Úvod Obsahem této prezentace bude účtování daně z přidané hodnoty.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Účtování zásob účtová třída 1
Materiálové zásoby Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
ÚČTOVÁNÍ POŘÍZENÍ ZÁSOB – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Zásoby Účtování o zboží
Účtování na výsledkových účtech a hospodářský výsledek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_014.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Souvislý příklad na zásoby
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_588 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ DOKLADY - ROZDĚLENÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_607 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty Jméno autora:
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozvahové účty a jejich změny
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Princip účtování.
Transkript prezentace:

Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti GAP Education střední škola

Zboží Zboží patří mezi zásoby. Zboží je aktivum, proto se o pohybu zboží na skladě účtuje následovně: Zboží na skladě Počáteční stav Přírůstek Úbytek

Pořízení zboží Pojmy týkající se pořízení zboží (obecně pořízení majetku), které budu používat, jsou ysvětleny v prezentaci o materiálu. Nákup zboží se také účtuje přes účet Pořízení zboží. Kromě samotné ceny zboží nám s nákupem zboží mohou vznikat vedlejší pořizovací náklady. Tyto náklady se účtují přes ten samý účet. Při příjmu zboží na sklad se následně přeúčtuje pořizovací cena zboží z účtu Pořízení zboží na účet Zboží na skladě. Ukážeme si to názorně:

Pořízení zboží Pořízení zboží Pokladna Možnosti: X X Bankovní účet X Pokud zboží či náklady uhradíme hotově, ubyde nám z pokladny Bankovní účet Při nákupu zaúčtujeme na účet Pořízení Pokud zboží či náklady uhradíme z bankovního účtu, ubyde nám zde. X Dodavatelé Pokud pořizujeme zboží či náklady na fakturu, vznikne nám závazek vůči dodavatelům X

Pořízení zboží Pořízení zboží V případě, že jsem zaúčtoval veškeré náklady související s pořízením, zbývá jen přeúčtovat na účet Zboží na skladě. Sečteme tedy zápisy na MD na Pořízení zboží a zaúčtujeme na stranu D A zároveň na MD účtu Zboží na skladě. Zboží nám přibývá na skladě. O této operaci se účtuje pomocí Příjemky na sklad. X Zboží na skladě X

Příklad Firma pořídila hotově zboží za 15 000 Kč. Dále uhradila hotově dopravu zboží do firmy, doprava stála 2 200 Kč. Zboží bylo na základě příjemky převzat na sklad. V příkladu není brána otázka DPH.

Příklad Firma pořídila hotově zboží za 15 000 Kč. Dále uhradila hotově dopravu zboží do firmy, doprava stála 2 200 Kč. Zboží bylo na základě příjemky převzat na sklad. V příkladu není brána otázka DPH. Zboží nás vyšlo na: Cena pořízení 15 000 Kč Doprava (ostatní vedlejší pořizovací náklad) 2 200 Kč Celkem 17 200 Kč = pořizovací cena

Příklad Pořízení zboží Pokladna Zboží na sklad 1. 15 000 3. 17 2000 Firma pořídila hotově zboží za 15 000 Kč. Dále uhradila hotově dopravu zboží do firmy, doprava stála 2 200 Kč. Zboží bylo na základě příjemky převzat na sklad. V příkladu není brána otázka DPH. Zboží nás vyšlo na: Cena pořízení 15 000 Kč Doprava (ostatní vedlejší pořizovací náklad) 2 200 Kč Celkem 17 200 Kč = pořizovací cena Pořízení zboží Pokladna Zboží na sklad 1. 15 000 3. 17 2000 1. 15 000 3. 17 2000 2. 2 200 2. 2 200

Prodej zboží Zboží se pořizuje především za účelem prodeje. Každý prodej se účtuje ve dvou operacích: Tržby (v ceně prodejní) Úbytek prodaného majetku, v tomto případě zboží (v ceně pořizovací prodaného zboží)

Pokladna / Bank. Účet / Odběratelé Prodej zboží V – Tržby za zboží Pokladna / Bank. Účet / Odběratelé Tržba X X Podle toho, jakým způsobem prodáváme Výnosy z prodeje Příjmový pokladní doklad / Výpis z bankovního účtu / Faktura vystavená Zboží na skladě N – Prodané zboží Úbytek aktiv Náklady na prodané zboží Úbytek zboží X X Výdejka

Prodej zboží Vydělali jsem na prodeji nebo ne? Zjistíme jednoduše: Zisk / Ztráta = Výnosy – Náklady V našem případě: Tržby za zboží – Náklady na prodané zboží

Příklad Společnost prodala zboží, který ji stál při nákupu 25 000 Kč za 43 000 Kč, vystavili jsme na tento prodej fakturu.

Prodej zboží Společnost prodala zboží, který ji stál při nákupu 25 000 Kč za 43 000 Kč, vystavili jsme na tento prodej fakturu. V – Tržby za zboží Odběratelé Tržba 43 000 43 000 Faktura vystavená Zboží na skladě N – Prodané zboží Úbytek aktiv 25 000 25 000 Výdejka

Příklad na procvičení znalostí Číslo Doklad Operace Částka 1 FAP Nákup zboží 2 830 Kč 2 Příjemka Příjem zboží na sklad ………………… 3 PPD Prodej poloviny zásoby zboží 2 300 Kč 4 Výdejka Prodané zboží vyskladněno 1 415 Kč

MD   D