Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Název Oběhová soustava člověka
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Název Stravovací zvyklosti
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
ZUBY Prvouka 3.ročník. ZUBY Prvouka 3.ročník Funkce zubů Ukousnutí a žvýkání potravy Mluvení Vzhled obličeje (postavení a tvar zubů dotvářejí celkový.
Zuby - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Název Renesance v Čechách
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava – 1.část
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygiena chrupu Kód VM:VY_52_INOVACE_06 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Trávicí soustava – souhrnné opakování 1. (stavba) VY_52_INOVACE_35
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Název Výživová pyramida
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
PREVENTIVNÍ PÉČE.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název Tělesné typy lidí
Autor výukového materiálu:
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Opakování - trávicí soustava
Název Nebezpečí kouření
Soustava trávicí - část 1.
Název Folková hudba Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 7
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
DENTÁLNÍ HYGIENA.
Zdravé zuby ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_20_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a.
Lidský chrup Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_9_Lidský chrup Téma: Přírodověda -
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_16_LIDSKÉ TĚLO_ZUBY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3359 NázevZdravé zuby Téma hodinyZdravé zuby PředmětPřírodověda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_17_Zuby.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Preventivní programy pro zlepšení stavu chrupu u dětí
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_75_PRV1
Biologie člověka - CHRUP
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Věcné učení Péče o chrup, prevence zubního kazu
Transkript prezentace:

Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum 2.11.2011

Metodika Žáci se orientují v základních termínech dané problematiky Procvičení získaných vědomostí pomocí pracovního listu a praktického cvičení Žáci dokáží popsat nebezpečí spojená se špatnou péčí o zuby Žáci prakticky využívají získané poznatky

zuby jsou v dutině ústní Soubor zubů se nazývá chrup Při správné péči vydrží celý život Mléčný chrup (děti)– 28 zubů, je dočasný Dospělý chrup – 32 zubů, je trvalý

Složení zubu Korunka Krček Kořen Sklovina Zubovina Zubní dřeň zub.png

Druhy zubů Řezáky - k uchopování a krájení potravy Špičáky - k trhání potravy Třenové zuby - jsou menší a podobné stoličkám Stoličky - k rozmělňování potravy

druhy zubů

Co si pamatuješ? Jaké znáš druhy zubů? řezáky špičáky třenové zuby stoličky Mléčné (dočasné) Dospělé (trvalé)

Co si pamatuješ? Jaké je složení zubu? korunka krček kořen sklovina zubovina zubní dřeň

Péče o zuby Správná technika čištění Pravidelná návštěva zubaře – 2x ročně na preventivní prohlídku Zdravá a vyvážená strava – důležitá pro zdravý chrup Používání ochranných pomůcek při sportu – chrániče na zuby při hokeji, boxu a jiných rizikových sportech

zubař péče

Nemoci zubů Nejčastější je zubní kaz, způsobený bakteriemi žijícími v zubním plaku. Léčba je zubní plomba. Paradentóza je vypadávání zubů z dásně. Příčinou je plak. U obou onemocnění je nejlepší prevence – správné čištění zubů a pravidelná návštěva zubaře.

Pracovní list Popiš správný způsob čištění zubů. Použij všechny získané informace, také i z jiných předmětů. Vyzkoušej si praktickou ukázku péče o zuby.

Čerpáno z: http://www.lekari-online.cz/stomatologie/nemoci http://www.lekari-online.cz/stomatologie/nemoci/paradentoza http://www.lekari-online.cz/stomatologie/nemoci/zubni-kaz http://nemoci.vitalion.cz/onemocneni-zubu/ http://www.profimed.cz/cs/poradna/3-pece-o-zuby/ http://www.nechcikazy.cz/clanky/kategorie/o-zubech-2 http://www.katalog-stomatologu.cz/zajimavosti/64-kazdy-clovek-muze-mit-zdrave-zuby/ http://www.natur.cuni.cz/fakulta/aktuality/media-s-nami-a-o-nas-proc-si-zuby-musi-cistit-jen-clovek-6.6.2012-lidove-noviny http://cs.wikipedia.org/wiki/Chrup http://cs.wikipedia.org/wiki/Zub U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.