Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Poloha České republiky
Historie ochrany přírody za dob komunismu
ČESKÁ REPUBLIKA – OCHRANA PŘÍRODY
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Elektronická učebnice - I
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.11 Téma: Přírodní podmínky ČR.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Ochrana přírody v ČR.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ochrana_prirody_CR
BIOSFÉRA ČR.
Najdi na slepé mapě ČR pohoří podle zadání.
Národní parky České republiky
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Pokud jsi připraven/a, klikni sem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_67.
136.1 Slepé mapy – Česká republika - zásobník
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Chráněné krajinné oblasti v ČR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Významná chráněná území v ČR
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Ochrana přírody Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum: , ročník: 8. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Výukový materiál se zaměřuje.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektu
Člověk A pŘÍRODA Bohumil Bareš
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
410 RP SCHKO Slavkovský les
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Osmisměrka CHKÚ ČR VY_52_INOVACE_24
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Ochrana přírody a krajiny České republiky
Ochrana krajiny a přírody ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin. Vyskytují se v různých přírodních společenstvech /lesa, polí a luk, vody,../. Často jsou i na území okolních států. Některé druhy, kterým hrozí vyhubení, musíme chránit. Proto vznikají: Národní parky (NP), chráněné krajinné oblasti (CHKO), národní přírodní rezervace (NPR), přírodní rezervace (PR), národní přírodní památky (NPP), Přírodní památky (PP).

Mapa CHKO a NP v ČR

Chráněné krajinné oblasti /CHKO/ Některé chráněné krajinné oblasti v ČR: MORAVA: Beskydy, Poodří, Bílé Karpaty ,Pálava, Moravský Kras, Litovelské Pomoraví, Jeseníky, Žďárské vrchy ČECHY: Orlické hory, Broumovsko, Jizerské hora, Lužické hory, Český ráj, Kokořínsko, Labské pískovce, České středohoří, Slavkovský les, Český les, Křivoklátsko, Český kras, Blanský les, Třeboňsko, Blaník

Chráněné krajinné oblasti /CHKO/

Národní parky /NP/ 1. Krkonošský národní park - KRNAP /nejstarší/ V ČR byly založeny zatím 4 národní parky. Je zde přísná ochrana rostlin a živočichů. Lidé se zde řídí pravidly tak, aby nedocházelo k poškozování tohoto území - rostlin a živočichů. Je zde omezena činnost na minimum. 1. Krkonošský národní park - KRNAP /nejstarší/ rozlohu má 363 km² 2. Národní park Šumava /nejvíce zachovalý/ rozlohu má 685 km² 3. Národní park Podyjí /na území Moravy/ rozlohu má 63 km² 4. Národní park České Švýcarsko /nejmladší/

Krkonošský národní park - KRNAP

Národní park Šumava

Národní park Podyjí

Národní park České Švýcarsko

Příklady chráněných rostlin a živočichů

Kontrolní otázky k tématu: 1/ Co je zkratka CHKO? 2/ Co je zkratka NP? 3/ Který národní park je u nás nejstarší? 4/ Kolik máme národních parků? 5/ Leží na Moravě národní park? 6/ Nejbližší CHKO od Brna je která?

Řešení – správné odpovědi: 1/ CHKO je chráněná krajinná oblast. 2/ NP je národní park. 3/ Krkonošský národní park. 4/ Máme 4 národní parky. 5/ Na Moravě leží národní park Podyjí. 6/ Moravský kras.

Seznam použité literatury a odkazy na webové stránky: Literatura: 1/ Danielová V. a Tupý K., Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ – 1. část, Fortuna, 1998 Odkazy na webové stránky: 2/ http://www.tourism.cz/mapa/np_chko.jpg 3/ http://josefstepanek.cz/wp-content/uploads/2009/08/np-ceske-svycarsko.png 4 /http://itras.cz/fotogalerie/krkonose/velke/logo-krnap-nove-002.jpg 5/ http://www.nppodyji.cz/uploads/loga_symboly/znak_web_npp.jpg 6/ http://www.sumava-volnycas.cz/share/images/poskytovatele/.2/znak%20NPS%20NEW%20maly.jpg 7/http://82.114.195.35:90/Vyuka/Jel%C3%ADnek%20Tom%C3%A1%C5%A1/2.%20RO%C4%8CN%C3%8DK/%C4%8Cesk%C3%A1%20republika/ochrana%20p%C5%99%C3%ADrody/NP%20a%20CHKO.gif Ostatní obrázky jsou z vlastní produkce.