Deštné pralesy – pozdě na záchranu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Voda ve všech skupenstvích
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Den Země – svátek planety
Tropický deštný les.
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Potravní vazby rostlin a živočichů
Pralesy Jiří Balun 2L.
Kácení deštných lesů.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Rozmanitost podmínek života na zemi
Význam hub a mechů v ekosystému
Tropický deštný les.
Tropický deštný les.
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Odlesňování František Funda.
AMERIKA přírodní krajiny
Iveta Ráčková a Míša Boháčová
Odlesňování.
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Tropické deštné lesy Anotace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Vzdělávací materiál: Brazílie Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Deštné pralesy – pozdě na záchranu? Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Deštné pralesy – pozdě na záchranu? Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.28 Vzdělávací oblast: deštné pralesy Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Tropický les Zalesněné území vyznačující se trvale(celoročně) teplým a zároveň vlhkým podnebím Tato území nalezneme nejčastěji v rovníkových oblastech Podle odhadů žije v tropických lesech až 2/3 všech živočichů na planetě Zemi [An introduction to tropical rain forests] [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Forest_in_the_bluemountains.jpg>

Problém deštných pralesů Tropické deštné pralesy dokáží pojmout velké množství oxidu uhličitého (skleníkového plynu), čímž pomáhají proti globálnímu oteplování Deštné pralesy ale bojují se suchem, zejména to v roce 2005 způsobilo úhyn velkého množství stromů a zpomalilo další růst Hlavní nepřirozené vlivy: Kácení – potřeba dřeva pro palivo či výrobu Vypalování – kvůli zisku půdy Za posledních 100 let bylo zničeno více než 50% deštných pralesů!!! Pokud se situace nezmění, některé zdroje odhadují, že do poloviny 21. století vymizí ze zemského povrchu.

Řešení? Některé zdroje problém deštných pralesů popírají Možná řešení: Úprava způsobu zemědělství, zalesnění nevyužitých ploch, zastavení odlesňování Stránka amazonskepralesy.cz se problematice Amazonského pralesa pralesa podrobně věnuje. Podle jejich zdrojů jsou hlavními příčinami odlesnění v tomto pralese: Chov dobytka (61 %), drobné zemědělství (31%), těžba dřeva (4%) Problém není jen v Amazonii, v roce 2006 hnutí Greenpeace otevřelo globální záchrannou stanici uprostřed pralesů Papui - Nové Guinei Nepodařilo se zachránit Atlantský deštný prales, ze kterého zbylo jen 5% původní rozlohy, je domovem původních vzácných živočichů i rostlin

Amazonský prales Rozloha: 5 500 000 km2 Většina patří pod Brazílii, dále pak Kolumbie, Peru, Venezuela, Ekvádor, Bolívie, Guyana, Surinam, a Francouzská Guyana Do roku 1960 poměrně netknutý Od 1970 – 2000 bylo vykáceno okolo 17% pralesa Těžba dřeva a odlesňování (kvůli rostoucí populaci v Brazílii) ničí prales [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Forest_in_the_bluemountains.jpg>

Znáte odpověď? Který deštný prales je největší? Tipněte si, jakou část všech deštných pralesů na zemi zabírá právě ten největší z nich? Vyjmenujte, jaké na naše klima nepříliš typické živočichy můžete v deštném pralese potkat.

Znáte odpověď? Který deštný prales je největší? Amazonský Tipněte si, jakou část všech deštných pralesů na zemi zabírá právě ten největší z nich? Více než jednu polovinu Vyjmenujte, jaké na naše klima nepříliš typické živočichy můžete v deštném pralese potkat. Hady, chameleony, želvy….