Spotřební role žen a mužů Spotřební role žen a mužů konference „Gender a marketing“ Praha - listopad 2007 Marcela Zamazalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Další vzdělávání obyvatel Prahy pohledem jeho poskytovatelů a účastníků Závěry z kvalitativních šetření Pavel Kuchař CHEVAL s.r.o.
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Mikroanalýza vývoje jednotlivých spotřebitelských cen Mgr. Robert Murárik  Detailní analýza pohybu cen u jednotlivých položek v jednotlivých prodejnách.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Rozdíly mezi osobnostmi
Imigranti na trzích práce v EU
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
P6 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA Chování zákazníka na spotřebitelském trhu zahrnuje poznání: Které hlavní faktory ovlivňují chování spotřebitele? Jakými pravidly se.
Cílové skupiny SWOT analýza= analýza vnitřních a vnějších podmínek firmy STP proces=segmentace, targeting, positioning.
1 Spotřebitelské chování SPOCH/ S2 Trendy. Nové segmenty. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Sociální diferenciace
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Co děláme, když nejsme na internetu 27. dubna 2010 Internet Advertising Conference.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
SELF-CONCEPT OF WOMEN Zuzana Brychtová. OSNOVA Self-concept a jeho užití Hledání obrazu ideální ženy Nalezení obrazu ideální ženy?? Shrnutí a rozdíly.
Rovné šance žen a mužů Bc. Milan Žák, DiS. sociální pracovník organizace.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Zpráva o stavu českého sponzoringu Konference Sponzoring, Praha Ing. Ondřej Obluk MBA.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.
Televize v konzumaci médií suverénně vede
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Pij s rozumem: Vyhodnocení webu a FB 2015.
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Testování hypotéz párový test
OSOBNOST SPOTŘEBITELE - 2
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
OBCHODNÍ ČINNOST A JEJÍ PSYCHOLOGICKÁ HLEDISKA
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Transkript prezentace:

Spotřební role žen a mužů Spotřební role žen a mužů konference „Gender a marketing“ Praha - listopad 2007 Marcela Zamazalová

Úvodní poznámky Biologické odlišnosti žen a mužů Sociální odlišnosti žen a mužů Spotřební role (spotřební chování) žen a mužů Genderová socializace

Úvodní poznámky Pohlaví jako segmentační kritérium Genderově diferencované produkty Produkty unisex

Tradiční role ženy a muže „Tradiční“ role ženy a muže: Žena hospodyňka, péče o domácnost a o děti, vždy milá, usměvavá, výborná kuchařka, zajímá se o domácí práce Muž ochránce ženy a její rádce, hlava a živitel rodiny Pečení je radost, Hera je pečení

„Nová role žen a mužů“ Sbližování rolí a objevování žen a mužů v rolích opačných pohlaví Noví otcové, metrosexuálové,… …….. Žena podnikatelka, …………………

„Ženské a mužské role v perspektivě …. marketingu“ 1 Hypotézy Ženy a muži hrají v rodině odlišné role Jsou typicky ženské a typicky mužské činnosti Role žen a mužů souvisejí s typicky ženskými a typicky mužskými produkty Ke změně v postojích i v chování v čase dochází jen velmi zvolna Mladší ženy budou vykazovat více emancipačních projevů Mladší muži budou vykazovat více tzv. nemužných projevů Sborník vybraných výstupů z řešení grantového projektu „Ženské a mužské role v perspektivě spotřebního marketingu“ za rok 2006 (GAČR 402/02/0152)

„Ženské a mužské role v perspektivě …. marketingu“ Časový horizont – 3 roky Data mining dat MML – TGI Obsahová analýza Kvantitativní dotazování Věková pásma –Juniorky a junioři (do 30 let, mladá generace) –Středně staré a středně staří (30 – 50 let, střední generace) –Seniorky a senioři (nad 50 let, seniorská generace) Metodika se opírá o: –generační diference jako rozdíly v jednání či postoji žen a mužů

Ženské a mužské role – hodnotové diference

Ženské a mužské role – volný čas

Změny rolí žen a mužů

Vybrané okruhy spotřebního chování Automobil –produkt s dlouhým životním cyklem, mění svůj význam a pozici ve spotřebě –Slouží celé rodině, tradičně je však spojován s muži, s mužským egem –Býval to hlučný, špinavý, železný stroj, muž jej ovládal. –Automobil býval luxusním statkem na celý život. –Muž naň vydělal, muž jej vybíral a kupoval.

Vztah k automobilu –Především muži jsou hlavním řidičem nejčastěji používaného automobilu, větší počet najetých kilometrů –řidičské oprávnění vlastní více mužů než žen, ale i v nejstarší věkové kategorii téměř jedna třetina žen má řidičský průkaz, k mladším ročníkům podíl žen s řidičským oprávněním narůstá –Automobil nakupuje nejčastěji muž (respondentem je muž) nebo žena a její manžel (respondentem je žena) automobil se stává běžnou součástí spotřebního života a jeho maskulinita se postupně vytrácí

Vztah ke kutilství Kutilství –s rostoucím věkem významně roste podíl mužů, kteří navštěvují hobby- prodejny, zatímco podíl žen zůstává téměř shodný (cca 35%) není patrné sbližování rodových spotřebních rolí

Vztah ke kávě Předpoklad: konzumace kávy je „ženskou“ záležitostí – relaxace u kávy,… –Pijete někdy kávu –Jak často pijete kávu diference mezi pohlavími největší u kategorie junio (Mladí muži pijí kávu ze všech kategorií výrazně nejméně) chování s převažujícím ženským prvkem, avšak nikoli významně.

Nakupování žen a mužů

Ženy/muži a média vztah spotřebitelů k reklamě v médiích témata, která sledují muži a ženy v médiích ženy více věří reklamě a také jí jsou více ovlivněny při nákupech ženy spíše přiznají ovlivnitelnost reklamou. sledují muži mužská témata a ženy ženská?

Ženy/muži a média

ženy většinou mají zájem o ženská témata a muži o mužská méně výrazný rozdíl je v případě financí a počítačů lehký příklon mladší generace žen k „typicky mužským“ tématům v oblasti sportu mladí muži vyčnívají mezi skupinami mužů pokud jde o sledování módy málo výrazný, ale přesto o něco větší než průměrný je zájem mezi muži u mladých o skandály a bydlení mladé ženy sledují sportovní tématiku v televizi více než středně staré a starší mladá generace se v některých oblastech přibližuje (ovšem ne příliš výrazně) zájmům opačného pohlaví, zejména v oblasti sportu a módy

Vnímání rolí žen a mužů Fázové kvantitativní dotazování 2 fáze dotazování/rok (říjen- prosinec, březen – květen) V každé fázi cca respondentů Přímé dotazy – relativní vazby vědomé deklarace

Vnímání rolí žen a mužů

Role žen a mužů ve společnosti jsou nevyrovnané, ale sbližují se Odlišnosti žen a mužů ve společnosti jsou považovány za přirozené Zapojení mužů do domácích prací je větší než dříve Zobrazení žen a mužů v reklamě je v rovnocenném postavení Muž v reklamě v tradiční ženské roli působí spíše úsměvně Dojem rostoucího počtu emancipovaných reklam Tradiční zobrazení ženy v reklamě je v pořádku Existuje souvislost mezi určitým vnímáním genderových rolí a názory na zobrazení žen a mužů v reklamě Odpovědi žen a mužů se liší, jsou statisticky významné

Rodové diference v reklamě Reklama jako odraz změny genderových rolí Reklama x reálný sociální život Zkoumání konkurenčních strategií Vědomé prosazování sociálních záměrů Metoda obsahové analýzy (MOAmg-G) Časopis Týden 1997, 2006

Výsledky obsahové analýzy 609 záznamů (1997:186, 2006: 423) V reklamě převažuje zobrazení muže, tento trend se prohlubuje (zapojení referenčních skupin se zvyšuje) U žen posun k aktivitám méně stereotypně ženským (atletika, cyklistika, profesní, fandění, práce na počítači, fotografování, agrese) Relativně nižší zastoupení typicky ženských aktivit (domácí práce, projevy lásky, polibek, erotika, oslava, móda, oblékání, krášlení kadeření, s rodinou, s rodinou, starat se, pečovat)

Výsledky obsahové analýzy Snižuje se věk ženy v reklamě, ale ještě více věk muže V souvislosti s ženami častější výskyt výrazů spojených s nezávislostí, samostatností, poklesl výskyt spojení s výrazy jednoduchost, snadnost (ale také u mužů zvýšení výrazů spojených s individualitou, osobností Zvýšil se počet inzerátů, kde vystupuje žena v roli figury a muž pozadí Pokud šlo o nerovné postavení žen a mužů, zvýšil se podíl inzerátů s dominantní rolí ženy Ženy v reklamách 2006 častěji sportují než 1997, muži se ve stejném časovém období častěji věnují domácím pracem

Závěrečné shrnutí Role žen a mužů se mění, o sbližování můžeme hovořit jen ve vybraných polohách Objevuje se překvapivé posilování tradičního pojetí genderových rolí v některých oblastech Z hlediska užívání produktů spíše sbližování, ovšem další marketingové parametry ukazují na výskyt prohlubování rodové diference Některé z tendencí sbližování rodových rolí se promítají v zobrazení žen a mužů v české inzerci Překvapivý (zdánlivě?) je pohyb v české inzerci posouvající ženy do nadřazené pozice

A jak se na spotřební role žen a mužů díváte vy? Děkuji Vám za pozornost