Moranův efekt Jan Černý Flicker.com. studium fluktuací v populacích a jejich synchronizace Charles Elton první popsal, proč jsou fluktuace prostorově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY.
Advertisements

Příroda ovlivňuje člověka
Principy geografického rozšíření mikroskopických řas protistní organismy jsou tedy HODNĚ malé… neznamená to něco podstatného pro povahu jejich geografického.
Měnící se společnost : pro- environmentálním směrem? Miloslav Lapka FFUK, EF JU.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Přírodní a civilizační rizika
B) Křivka poptávky.
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Decision Trees & Genetic Programming 1 Klasické DT V některých případech nepraktické.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Krajina, krajinné složky
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
El Niño/Southern Oscillation Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Pavel Břichnáč Prezentaci naleznete na:
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Potravní specializace
STRATIGRAFIE = odvětví geologie, studuje vrstevní sledy. Zabývá se:
ICA 2006 Tony Jeffery: Necessary Conditions for Internal Models with regard to Annuitant Mortality Thomas Møller, Mikkel Dahl: Valuation and Hedging of.
Vybrané metody analýzy
16/1 Hybatelé ekonomiky (české) a hrubé národní štěstí. Smilovice ’09 - prosinec M. Vlček.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Vymírání a přežívání druhů
Přírodní a civilizační rizika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Populační excesy – přemnožování, šíření a zánik
Populační ekologie Lenka Schmidtmayerová
Chaos z řeckého χαος - nepředvídatelnost, neuspořádanost deterministický chaos – neperiodické chování nelineárních dynamických systémů velice citlivé.
METAPOPULACE… Pavel Sova.
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Z POPULAČNÍ BIOLOGIE VELKÝCH RYBOVITÝCH OBRATLOVCŮ
Systém pro podporu komunitního plánování
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
URBANIZACE vs. BIODIVERZITA …aneb jak to tedy vlastně je… Luboš Dufek X.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_524.
Metapopulace.
Biotické podmínky života
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Růst populace Základní modely.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Topografický náčrt 2. část VY_32_INOVACE_02 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Environment By Dagmar Machů Škola: SOU Valašské Klobouky Ročník: Nástavbové studium Podnikání 2 Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předmět:
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Topografický náčrt 1. část VY_32_INOVACE_01 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Vliv teploty na růst populace půdních bakterií a jejich N - mineralizaci a vliv teploty na populace bakteriemi živícími se hlístice Effects of Temperature.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
Ovlivňuje pití piva kvalitu vědecké práce? Příkladová studie populace českých ornitologů Tomáš Grim Katedra zoologie, Univerzita Palackého, Olomouc, CZ.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Elektromyografie Definice
F RAKTÁLY Pavel Stránský Science to Go! Městská knihovna Praha13. říjen 2015 Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Zvířecí motivace ke hře Dagmar Stromšíková, 1. ročník, 2016.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO.
Ekonomika životního prostředí
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
AST001.
Mikrobiální oživení zeminy po procesu termické desorpce
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metapopulace.
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Moranův efekt Jan Černý Flicker.com

studium fluktuací v populacích a jejich synchronizace Charles Elton první popsal, proč jsou fluktuace prostorově synchronní, popsal důležitost vnitřních a vnějších procesů v populaci Grenfell a kol. – vztah mezi efekty synchronizace vnějšího prostředí a opačnými účinky nelineární závislosti na hustotě populace Co za to může? (změny klimatu, skvrny na slunci, požáry…) Moran – když mají dvě na sobě nezávislé populace stejnou strukturu na hustotě závislou, potom korelované faktory na hustotě nezávislé (obvykle počasí) synchronizují fluktuace těchto populací Synchronitu může způsobit rozšíření populace; setkání se subpopulacemi vede k synchronizaci Otázkou je, který z těchto mechanismů je dominantním Velká spojitost s vymíráním druhů

důvodem synchronity rozšiřování populace – pokud lokální populace vyhyne, zaplní její místo jiná pokud je dominantním důvodem synchronity Moranův efekt – nemusí být habitat znovu obsazen (kontrola nežádoucích druhů) důležité měřítko; lokálně může být důležitější mechanismus šíření populace, v globálním měřítku Moranův efekt, protože vlastnosti šíření budou zanedbatelné

Synchronita populačních explozí lesních druhů motýlů, možný příklad Moranova efektu prozkoumáno 140 explozí, 26 druhů 1932 – 1992, severní polokoule, zjištěná tendence synchronity populace se mezi lety lišily roli hraje počasí, bylo přisuzováno sluneční aktivitě Nestejná kvalita dat

Zdroje: 846a0.html P. J. Hudson and I. M. Cattadori; Trends in Ecology and Evolution 1999, 14:1-2 The Moran effect: a cause of population synchrony J. H. Myers; Ecology 1998, 79(3), pp. 1111–1117 Synchrony in Outbreaks of Forest Lepidoptera: A Possible Example of The Moran Effect Děkuji Vám za pozornost