VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Sluneční elektrárna.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
PŘÍRODNÍ ZDROJE A ENERGIE Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje uhlovodíků Ropa
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Přírodní a civilizační rizika - 2
UHLÍ.
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Geotermální energie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Energetické suroviny - palivo
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Uhlí.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE ZDROJE ENRGIE VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE NEOBNOVITELNÉ UHLÍ ROPA ZEMNÍ PLYN JADERNÁ ENERGIE OBNOVITELNÉ SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ PRODUKTY FLORY A FAUNY VODNÍ A VĚTRNÉ ZDROJE GEOTERMÁLNÍ TYPY ZDROJŮ ENERGIE VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE Za neobnovitelný zdroj energie je obvykle považován takový zdroj energie, jehož vyčerpání je očekáváno v horizontu maximálně stovek let, ale jeho případné obnovení by trvalo mnohonásobně déle. Velké množství těchto zdrojů se využívá na výrobu elektrické energie. Nižší náklady na výrobu a zpracování Větší efektivita využití Tradiční zdroj. Obecné výhody: Znečištění přírody Možnost vyčerpání těchto látek Obecné nevýhody: VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE NEOBNOVITELNÉ ZDROJE ZDROJ VZNIK, VLASTNOSTI VÝHODY UHLÍ Vzniklo z rostlinných a živočišných zbytků, kde z důvodu nízkého obsahu kyslíku nedošlo k jejich úplnému rozkladu. Jde o hnědou, hnědo-černou až černou hornimu. Získává se dolováním z hlubinných a nebo povrchových dolů.Uhlí je složeno převážně z uhlíku, vodíku, kyslíku a příměsí jako je síra či radioaktivní prvky. Značné zásoby:nenáročné skladování:možnost přímého využití ROPA ( NAFTA, ZEMNÍ OLEJ, ČERNÉ ZLATO..) Pravděpodobný vznik – dvě teorie 1- vznik rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů. 2- reakcí prvků s pomoci vysokého tlaku a teploty. Nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry. Jde o hnědou až nazelenavou hořlavou kapalinu tvořenou směsí uhlovodíků,. Dostupný zdroj:možnost přímého využití. Produkty z ropy jsou základním palivem pro dopravu, výrobu plastú, léků , hnojiv a pesticidů. Částečně se využívá pro výrobu elektrické energie ZEMNÍ PLYN Provází naleziště ropy a dalších látek. Vznik je svázán se vznikem uhlí a ropy. Jde o přírodní hořlavý plyn, využívaný jako fosilní palivo, dále jako zdroj vodíku, při výrobě dusíkatých hnojiv apod. Jeho hlavní složka je metan. Využívá se i k pohonu vozidel a jako zdroj pro výrobu etepelné a elektrické energie. Nejčistší dostupný energetický zdroj:přímé využití RAŠELINA , BŘIDLICE A PÍSKY Jde o částečně rozložený rostlinný materiál vyskytující se obvykle v bažinatých oblastech , kde nemůže dojít k úplnému rozkladu díky místním podmínkám. Obsahuje převážně organické látky a kyseliny. JADERNÁ ENERGIE Pro výrobu této energie se využívá přírodní materiál, který obsahuje radioaktivní látky. Práce s tímto materiálem:riziko nehod s vlivem na obyvatelstvo a živ.prostředí Za normálního provozu velice čistý zdroj VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE Obnovitelný zdroj energie je zdroj, v jehož čerpání lze teoreticky pokračovat další léta let. Toto označení se používá pro některé vybrané, na Zemi přístupné formy energie, získané primárně především z termojaderného spalování vodíku v nitru Slunce, pěstováním rostlin i využití rozdílných teplot ovzduší či uvnitř planety. Mají schopnost se částečně či úplně obnovovat. Jsou prakticky nevyčerpatelné. Mohou pokrýt spotřebu energie celé planety. Jsou většinou využitelné po celé planetě. Obecné výhody: Prozatím výroba z jejich zdrojů je buď drahá a nebo neefektivní. V některých případech dne o technologicky náročnou výrobu. Pro výrobu např. biopaliva je potřeba velké množství vody, někdy i energií. Obecné nevýhody: VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE OBNOVITELNÉ ZDROJE ZDROJ VZNIK, VLASTNOSTI VÝHODY SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ Většina obnovitelných zdrojů má původu v energii slunečního záření. Využívá se k přímé výrobě elektrické energie a tepla. Budoucí potenciál je i dopravě. Je to zdroj, který má schopnost v budoucnu pokrýt veškerou potřebu energie. Dostupný na celé planetě. VODNÍ A VĚTRNÉ ZDROJE Vítr vzniká při promíchávání atmosféry vlivem rozdílných teplot. Síla větru byla využívána již dávno, např. k pohonu lodí, větrných mlýnů apod. Vodní energie se využívá již dávno (např. pro zavlažování). V současnosti jsou využívány jak vodní díla na řekách, tak vodní proudy v mořích. \Oba zdroje se využívají převážně k výrobě elektrické energie. Zdroj je dostupný po celé planetě. Výhody mají státy, kde jsou větší podmínky pro využití větrné energie, a vodních zdrojů jako jsou např. přímořské státy. PRODUKTY FLORY A FAUNY (BIOPALIVO , BIOMASA APOD.) Využívají se k výrobě např. bionafty, převážně spalováním. Jejich energie slouží k vaření, vytápění i k výrobě elektrické energie. Jde buď o cílenou přípravu biomasy a nebo využití biologického odpadu. Také se u přímořských oblastí využívají vodní řasy. Příklady rostlin, z nichž se vyrábí tento energetický zdroj: Rostliny pěstované člověkem (rostlinný olej) Zdroj dostupný ne celém světě. Zvláště se využívá ve Třetím světě. Jejich využití pomáhá snižovat v ovzduší oxid uhličitý a současně jejich výroba je bezproblémová a nezatěžuje přírodu. GEOTERMÁLNÍ ZDROJE Jde o energii zemského jádra, která vznikla rozpadem radioaktivních látek a také působením slapových sil. Na povrch se dostává v podobě gejzírů, horkých pramenů a erupcí sopek . Využívá se pro vytápění a výrobu elektrické energie. Využívá se v geotermálních elektrárnách. Využití náročné (silně mineralizovaná voda zanáší potrubí). Využití lokální (např. Island, USA, Švýcarsko). Moderní využití je také pro výhřev domů, bazénů apod. Zde se využívají geotermální pumpy. VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE Úkol: dle obrázků odhadni zdroj energie. Urči jde-li o zdroj obnovitelný nebo neobnovitelný a typ zdroje energie. VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE

VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE Snímek č. 7: - U.S: Navy Photo ID 050329-N-0000X000, Wikimedia Commons, licence U.S. Navy, U.S.federal government, [25.6.2006] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Guantanamo_Bay_windmills.jpg - Roger McLassus, Wikimedia commons, licence Creative Commons [30.12.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/1972_Iceland_Geysir-2.jpg - Chmee2, Wikimedia Commons, licenece Creative Commons [3.6.2007] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/%C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg - Chad Teer, Wikimedia Commons, licence Creative Commons [27.9.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Gulf_Offshore_Platform.jpg - Stahlkocher, Wikimedia Commons, licence Creative Commons[23.1.2006] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Steinkohle_aus_dem_Bergbau.jpg VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE