Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemické reakce III. díl
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_33.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemická vazba.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Chemická vazba v látkách III
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_32.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Slabé vazebné interakce
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Mezimolekulové síly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba II. část – typy vazeb Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/4 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Typy vazeb.
Vznik chemické vazby.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
CHEMIE - Chemická vazba
CHEMICKÁ VAZBA Chemická vazba představuje velké síly působící mezi atomy Dává nižší energii systému volných atomů (vyšší stabilitu)
Mezimolekulové síly.
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 08.03.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Obecná chemie Téma: Chemická vazba II. Metodický list/anotace: Prezentace slouží k úvodu, procvičení nebo zopakování tématu „chemická vazba“. Cvičení mohou být využita k dílčímu zkoušení. Pojmy: vazba kovalentní, iontová, kovová, vazebné interakce, vodíkový můstek, van der Waalsovy síly.

CHEMICKÁ VAZBA II.

VAZBA KOVALENTNÍ NEPOLÁRNÍ TYPY VAZEB VAZBA KOVALENTNÍ VAZBA KOVALENTNÍ NEPOLÁRNÍ VAZBA KOVALENTNÍ POLÁRNÍ VAZBA KOORDINAČNĚ KOVALENTNÍ VAZBA IONTOVÁ Poklepem na příslušnou položku přejde prezentace na příslušnou stránku. Poklepem na šipku, vpravo nahoře, se vrací na str. – přehled VAZBA KOVOVÁ VLIV TYPU VAZBY NA VLASTNOSTI LÁTEK VAZEBNÉ INTERAKCE

TYPY CHEMICKÉ VAZBY základní chemické vazby vazba kovalentní, koordinačně kovalentní iontová, kovová jaderné vazby p+ a n0 v jádrech atomů; jaderné reakce vodíkové můstky H je vázán na výrazně elektronegativnější atom - O, N, F, Cl mohou se vodíkovým můstkem vázat i na jiné ionty van der Waalsovy: slabé vazby - váží molekuly ve větší celky

VAZBA KOVALENTNÍ Podstatou vazby jsou elektrostatické přitažlivé síly mezi elektronovým obalem prvního atomu a jádrem druhého. Vazebné e- páry jsou sdíleny dvojicí vzájemně vázaných atomů. Vazby se mohou účastnit jen elektrony z vnější a ne zcela nasycené slupky. Kovalentní vazba je velmi silná. Molekula vznikne, je-li výsledná energie molekuly menší než součet energií jednotlivých atomů. 

0 = ∆X < 0,4 VAZBA KOVALENTNÍ NEPOLÁRNÍ ∆X („delta iks“) –rozdíl elektronegativit vázaných atomů 0 = ∆X < 0,4 e- pár je rovnoměrně rozdělen mezi oba atomy Příslušné molekuly neprojevují navenek elektrický náboj. Typický příklad jsou molekuly prvků kde ∆X = O.

0,4 ≤ ∆X ≤ 1,7 δ+ δ- VAZBA KOVALENTNÍ POLÁRNÍ e- pár je přitahován k elektronegativnějšímu atomu Příslušné molekuly mají dva elektrické dipóly δ- (delta-) a δ+(delta+). δ- δ+ Typický příklad jsou molekuly HCl, NH3, H2O …

VAZBA KOORDINAČNĚ KOVALENTNÍ (DONOR - AKCEPTOROVÁ) Donor-akceptorová  vazba je kovalentní vazba mezi donorem elektronu (ligand) a akceptorem. Donor musí mít alespoň jeden volný elektronový pár a akceptor alespoň jeden volný orbital. Vazba vzniká sdílením elektronového páru donoru oběma prvky. Takto vzniklá sloučenina se nazývá komplexní.

VAZBA KOORDINAČNĚ KOVALENTNÍ (DONOR - AKCEPTOROVÁ) [2He] 2s2 2p4 H O H 1H 1s1 H + H O H [ ] 1H 1s1 1H+ 1s0 H H N H [ ] 7N [2He] 2s2 2p3 H + H N H H [ ] 1H 1s1 1H 1s1 1H 1s1 1H+ 1s0 Všechny vazby v oxoniovém, či amonném kationtu jsou naprosto rovnocenné!

∆X > 1,7 VAZBA IONTOVÁ EXTRÉMNĚ POLÁRNÍ KOVALENTNÍ VAZBA e- pár je zcela přiřazen k elektronegativnějšímu atomu to vede ke vzniku iontů Kationt + Aniont - Následně jsou atomy k sobě vázány díky elektrostatické přitažlivé síle, jež působí mezi částicemi s opačným nábojem - vazba tvořena coulombickými přitažlivými silami a vzdálenost mezi atomy je větší než součet jejich poloměrů.

EXTRÉMNĚ POLÁRNÍ KOVALENTNÍ VAZBA VAZBA IONTOVÁ EXTRÉMNĚ POLÁRNÍ KOVALENTNÍ VAZBA - + Vytváření iontové vazby mezi atomy Li a F. Obr.1  počet iontů, které se navzájem přitahují není omezený =>  vznik krystalů chlorid sodný Obr.2 Obr.3

VAZBA KOVOVÁ U kovové vazby nejsou tvořeny z atomů molekuly, ale kationty jsou pevně uspořádány do krystalové mřížky mezi nimi se volně pohybují valenční e- ve formě tzv. elektronového plynu. Valenční e- atomů tvořící kov jsou volně sdílené (extrémně delokalizovány) mezi všemi atomy. V krystalu kovu je každý vnitřní atom obklopen zpravidla 8 nebo 12 stejnými atomy, s nimiž je bezprostředně vázán.

VLIV TYPU VAZBY NA VLASTNOSTI LÁTEK VAZBA KOVALENTNÍ Teplota tání i varu je zpravidla nízká => plynné nebo kapalné skupenství (výjimku tvoří látky typu diamant, grafit, oxid křemičitý – pevné, vysoké teploty). Ve vodě nerozpustné, rozpustné v organických rozpouštědlech. Nevedou elektrický proud, ani roztoky a taveniny (výjimka grafit). VAZBA IONTOVÁ Teplota tání i varu je zpravidla vysoká => pevné skupenství. Ve vodě rozpustné, nerozpustné v organických rozpouštědlech. Roztoky a taveniny vedou elektrický proud. VAZBA KOVOVÁ Teplota tání i varu je zpravidla vysoká (výjimka H, Hg, Sn …..). Mají vysoký lesk, sříbrobílou barvu (Au, Cs – žluté, Cu – červená). Výborně vedou elektrický proud a teplo. Jsou tažné a kujné, dobře se slévají ve slitiny.

VAZEBNÉ INTERAKCE VODÍKOVÝ MŮSTEK 10x slabší než kovalentní vazba, ale silnější než van der Waalsovy interakce. Vodíkové můstky významně ovlivňují fyzikální vlastnosti látek. Podmínky pro vznik vodíkového můstku: Volný e- pár v molekule - nevazebný H musí být chemickou vazbou svázán s atomem s volným e- párem, vysokou elektronegativitou a malém poloměru (N, O, F) Princip: díky silně polárním vazbám mezi H a atomem N, O nebo F, je vazebný e- pár posunut do té míry k atomu N, O nebo F, že atom H má δ+. Tento částečný náboj je přitahován k další molekule k δ- na atomu N, O nebo F a navíc na jejich volný e- pár – se zápornými e-.

VAZEBNÉ INTERAKCE van der Waalsovy síly Existují tři typy: Johannes Diderik van der Waals VAZEBNÉ INTERAKCE (1837 - 19623) van der Waalsovy síly holandský chemik Obr. 4 Přitažlivé nebo odpudivé interakce (síly) mezi molekulami. Vznikají převážně v nepolárních molekulách, které neobsahují stálé dipóly, jejich vazby nejsou polarizované. Existují tři typy: Coulombická síla je způsobená polaritou molekul. Je to čistě  elektrostatický jev. Molekuly se k sobě natáčí „vrcholky“ s opačnými  náboji. Indukční síla potřebuje ke svému vzniku trvale polarizovanou molekulu, která polarizuje ostatní (polární i nepolární) molekuly. Disperzní síla je nejvýznamnější z van der Waalsových sil. Vycházíme z představy, že molekuly oscilují (kmitají) a to dosti chaoticky. V určitých momentech se „vykmitnutím“ poruší neutrální stav molekuly a vznikne dipól.

Citace Obr.1 EliseEtc. Soubor:Ionic bonding.svg - Wikipedie [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ionic_bonding.svg Obr.2 OCAL. Soubor:Salt Crystal clip art - vector clip art online, royalty free & public domain [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.clker.com/clipart-salt-crystal.html Obr.3 DIDIER DESCOUENS. Soubor:Selpologne.jpg - Wikipedie [online]. [cit. 19.432013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg Obr.4 AUTOR NEUVEDEN. Soubor:Johannes Diderik van der Waals.jpg - Wikipedie [online]. [cit. 19.432013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johannes_Diderik_van_der_Waals.jpg Literatura Dušek B.; Flemr V. Chemie pro gymnázia I. (Obecná a anorganická), SPN 2007, ISBN:80-7235-369-1 Vacík J. a kolektiv Přehled středoškolské chemie, SPN 1995, ISBN: 80-85937-08-5 Kotlík B., Růžičková K. Chemie I. v kostce pro střední školy, Fragment 2002, ISBN: 80-7200-337-2