F. Šišák1, H. Havlíčková1, M. Pospíšilová2, R. Karpíšková2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Advertisements

Odběr a vyšetřování vzorků v rámci programů tlumení salmonel v chovech drůbeže MVDr.Tomáš Černý SVÚ Praha NRL pro salmonely.
RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
TROMBOFILNÍ MUTACE A RIZIKOVÉ FAKTORY U MLADÝCH DÍVEK ČESKÉ POPULACE UŽÍVAJÍCÍCH HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI MUDr. Zdenka Vlčková GHC GENETICS, s.r.o. –
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Aster V, König J, Staňková M, Rozsypal H, Procházka B
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Analýza Centra ProEquality
AUTOR Mgr.Moravcová Daniela ŠKOLA ZŠ TGM Kutná Hora Datum Ročník DRUHÝ
Obchodní politika Základní údaje  Prodejní cílovou skupinou TV Nova v roce 2008 jsou „Dospělí 15-54“ „Dospělí 15-54“ znamená osoby ve věku 15.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Postup při výskytu BoHV-1 pozitivních zvířat v IBR úředně prostých hospodářstvích vyšetřovaných 1x ročně dle metodiky kontroly zdraví a nařízené vakcinace.
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny.
Kdo chce být milionářem ?
Dělitelnost přirozených čísel
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Legislativní podklad programů pro tlumení výskytu salmonel
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
Renální insuficience a její včasné rozpoznání v terénní praxi
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Technické kreslení.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Přednost početních operací
Znaky dělitelnosti.
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Zkušenosti s ambulantním podáním radiojodu 131I v léčbě hypertyreózy
Regulární analýza lékařských zpráv Jiří Semecký, EuroMISE Centrum Kardio
1  Cattle Academmy  Module II.  Budapest Zdena Kopcova DVM, KAM  MSD Animal Health.
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Odběr a vyšetřování vzorků v rámci programů tlumení salmonel v chovech drůbeže MVDr.Tomáš Černý, SVÚ Praha, NRL pro salmonely.
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Národní ozdravovací program od IBR
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Metody analýzy mikroorganismů II
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

F. Šišák1, H. Havlíčková1, M. Pospíšilová2, R. Karpíšková2 Analýza rizik šíření salmonel v chovech nosnic a jejich přenosu na konzumní vejce F. Šišák1, H. Havlíčková1, M. Pospíšilová2, R. Karpíšková2 1 Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i. Brno, Hudcova 70, 621 32 Brno 2 Státní zdravotní ústav Praha, Centrum hygieny potravinových řetězců, Palackého 1/3, 612 42 Brno

Salmonella Holding Observed Prevalence Figure 1: Graphical display of the Salmonella holding observed prevalence in the EU, 2004 - 2005 (clean dataset) Salmonella Holding Observed Prevalence

Cíl práce Hodnocení výskytu salmonel v prostředí a ve vejcích ve čtyřech infikovaných chovech nosnic před vakcinací a po vakcinaci živou vakcínou SE v národním programu tlumení salmonel zahájeném v lednu 2007 Charakterizace kmenů salmonel izolovaných z prostředí chovů a z vajec

Materiál a metody Chovy nosnic I - kapacita 180 tisíc kusů v deseti halách. Před vakcinací byly vyšetřeny dvě haly s klecovou technologií a jedna hala s alternativním systémem ustájení na roštech. Po imunizaci vakcínou Gallivac SE (Merial) byly vyšetřeny dvě odlišné haly s klecovou technologií. II - kapacita 30 tisíc kusů v hale s klecovou technologií která byly vyšetřena před vakcinací a po vakcinaci AviPro Salmonella Vac E (Lohmann). III - kapacita 235 tisíc kusů v šesti halách. Před vakcinací byly vyšetřeny dvě haly s klecovou technologií. Po imunizaci vakcínou Gallivac SE (Merial) byly vyšetřeny tři odlišné haly s klecovou technologií. IV - kapacita 150 tisíc kusů v devíti halách. Před vakcinací byly vyšetřeny čtyři haly s klecovou technologií. Po imunizaci vakcínou Gallivac SE (Merial) byly vyšetřeny dvě odlišné haly s klecovou technologií.

Odběr vzorků Od prosince 2005 do října 2007 byly odebrány z každé vyšetřované haly vzorky trusu, prachu a stěry z prostředí. Za týden po pozitivní kultivaci bylo z každé vyšetřované haly odebráno 150 - 240 ks vajec. Nejpozději do 2 dnů po skladování při teplotě v laboratoři byla vejce kultivací vyšetřena na salmonely.

Izolace salmonel, sérotypizace a fagotypizace Všechny odebrané vzorky trusu, prachu, stěrů a vejce byly vyšetřeny metodou EN ISO 6579:2002 a její alternativou s kultivací na MSRV mediu. Vejce byla kultivována směsně po 5 ks; zvlášť skořápky a obsah po homogenizaci v navážce 25g na 225 ml PPV. Izolované kultury salmonel byly sérotypizovány a zařazeny dle Kaufmann-Whiteova schématu. Kmeny S. Enteritidis byly fagotypizovány dle PHA London, UK.

VÝSLEDKY 1 Hodnocení výskytu salmonel v prostředí a ve vejcích před vakcinací v jednotlivých chovech nosnic je v Tab. 1. Celková prevalence Salmonella spp. ve čtyřech infikovaných chovech nosnic před vakcinací byla 38,8 % v trusu, 25,0 % v prachu a 44,45 % ve stěrech z prostředí. Na skořápkách se pohybovala od 0,64 % do 3,20 %, v obsahu vajec od 0,25 % do 1,28 %.

Tab.1 Výskyt salmonel ve vzorcích z prostředí a ve vejcích v infikovaných chovech nosnic – před vakcinací a zahájením programu tlumení salmonel

VÝSLEDKY 2 Po vakcinaci byla celková prevalence Salmonella spp. ve čtyřech sledovaných chovech nosnic 18,75 % v trusu, 30,55 % v prachu, 22,22 % ve stěrech z prostředí a 0,46 % – 2,32 % na skořápkách; izolace z obsahu vajec byla negativní (Tab. 2). Prevalence salmonel v prostředí a ve vejcích v jednotlivých chovech nosnic před vakcinací a po vakcinaci je v Grafech 1 – 4.

Tab.2 Výskyt salmonel ve vzorcích z prostředí a ve vejcích v infikovaných chovech nosnic – po vakcinací a zahájením programu tlumení salmonel

Graf 1: Prevalence Salmonella Enteritidis v chovu nosnic I - před imunizací a po imunizaci živou vakcínou Gallivac SE (Merial)

Graf 2: Prevalence Salmonella Enteritidis v chovu nosnic II - před imunizací a po imunizaci živou vakcínou AviPro Salmonella Vac E (Lohmann)

Graf 3: Prevalence Salmonella spp Graf 3: Prevalence Salmonella spp. v chovu nosnic III - před imunizací a po imunizaci živou vakcínou Gallivac SE (Merial)

Graf 4: Prevalence Salmonella Enteritidis v chovu nosnic IV - před imunizací a po imunizaci živou vakcínou Gallivac SE (Merial)

Hlavní rizikové faktory v chovech nosnic infikovaných salmonelami Rozdílný věk ustájené drůbeže (odchovny kuřic a snáškové haly pro nosnice jsou umíštěny na jedné farmě) Špatný technický stav budov a technologií na halách (neumožňuje provést účinnou DDD činnost k zamezení perzistence a šíření salmonel) Vysoký výskyt čmelíka kuřího (významný vektor salmonel)

ZÁVĚR 1 Byla zjištěna souvislost mezi výskytem SE ve čtyřech infikovaných chovech nosnic a jejich nálezem ve vejcích. Prevalentní fágový typ PT8 v trusu a v prostředí infikovaných chovů byl rovněž izolován ve vejcích. Po zavedení imunizace živou vakcínou SE byl zjištěn částečný ochranný efekt. Výrazný pokles záchytů salmonel v trusu byl zjištěn v chovech I a IV. V chovu II byl záchyt v trusu stejný a v chovu III byl vyšší než před vakcinací. Negativní kultivace salmonel z prachu byla zjištěna pouze v chovu IV. Ve výskytu salmonel na skořápkách vajec nebyly mezi chovy zjištěny rozdíly před vakcinací a po vakcinaci. Významný rozdíl byl zjištěn v obsahu vajec, kde izolace salmonel byla ve všech vakcinovaných chovech negativní.

ZÁVĚR 2 Pro řešení současné nepříznivé situace v rozšíření salmonel v chovech nosnic je především nutné, vedle plošné vakcinace a uplatňování harmonizovaného monitorovacího postupu, trvale zlepšovat zoohygienu a technologickou úroveň v chovech. Provádět účinné čištění, desinfekci, hubení hlodavců a hmyzu a dodržovat zásady správné chovatelské praxe. Účinnost vakcinace, specifického preventivního opatření, je limitována imunogenitou vakcíny, nákazovou situací v chovu, výskytem jiných sérovarů než Enteritidis a dalšími faktory.

Práce byla podporována grantem MZE0002716201