ELEKTRICKÁ ENERGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Energetické zdroje Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
ZEMNÍ PLYN.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Prvouka 3. ročník Opakovací hra Gabriela Mikulková 2013.
EKO KVÍZ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozvodná elektrická síť
Výroba elektrické energie
Elektrické spotřebiče
Atomové elektrárny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČESKÁ REPUBLIKA – ENERGETIKA
NázevVýroba elektřiny Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí AnotacePrezentace na téma výroby elektřiny, obsahuje otázky.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektrárny a elektrická energie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Elektrické spotřebiče
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Lukáš Najvar Třída: 2L
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Fyzika Elektrárny.
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.28 Téma: Zeměpis - ČR Číslo.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektrárny a elektrická energie Pří_115_Rozmanitost přírody_Elektrárny a elektrická energie Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták,
Těžký průmysl Energetika.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Transkript prezentace:

ELEKTRICKÁ ENERGIE

K čemu ji potřebujeme?

Kde se bere?

Z čeho ji vyrábíme? z přírodních zdrojů, které JDOU OBNOVIT ze surovin, které jsou ukryté pod zemí, až se vyčerpají, NEPŮJDOU znovu OBNOVIT černé uhlí uran hnědé uhlí -briketa zemní plyn z přírodních zdrojů, které JDOU OBNOVIT vítr voda Slunce biomasa

Tepelné elektrárny spaluje se v nich uhlí, ropa, zemní plyn při spalování se dostává do ovzduší prach,popel a kouřové plyny patří mezi nebezpečné elektrárny SMOG Opatovice nad Labem Chvaletice

Jaderné elektrárny Temelín Dukovany využívají energii ukrytou v jádrech atomů uranu uran mnozí lidé protestují proti stavbám nových elektráren – mají strach z radioaktivity a výbuchu Radioaktivní materiál nebezpečí je ukryto i v radioaktivním odpadu, který se vkládá do ochranných kontejnerů a umisťuje se do podzemí Temelín Dukovany

Černobylská havárie V sobotu 26. dubna 1986  v 1:23:58 místního času se   v černobylské elektrárně odehrála katastrofální exploze, která odtrhla víko reaktoru, vyústila v požár a v další sérii explozí. Došlo k roztavení jádra reaktoru.

Větrné elektrárny Žipotín Anenská studánka Pohledy patří mezi ekologické elektrárny využívají obnovitelné zdroje větru větrné elektrárny v Pardubickém kraji: Žipotín Anenská studánka Pohledy

Vodní elektrárny Dlouhé stráně Slapy Lipno Dalešice patří mezi ekologické elektrárny využívají obnovitelné zdroje vody nejvýznamnější vodní elektrárny v ČR: Nejvýkonější vodní elektrárna v ČR Dlouhé stráně Slapy Lipno Dalešice

Solární elektrárny k výrobě elektřiny využívají obnovitelné sluneční záření v současné době přibývá mnoho solárních elektráren, staví se převážně na orné půdě. Nebude nám půda v budoucnu chybět?

na ekologické a nebezpečné Rozděl elektrárny na ekologické a nebezpečné Klikni na smajlíka, podle toho, do jaké skupiny chceš zařadit vybranou elektrárnu. Postupuj podle pořadí. 1. jaderné 2. vodní 3. solární nebezpečné ekologické 4. větrné 5. tepelné

podle toho, jaké zdroje spotřebovávají Rozděl elektrárny podle toho, jaké zdroje spotřebovávají Klikni na smajlíka, podle toho, do jaké skupiny chceš zařadit vybranou elektrárnu. Postupuj podle pořadí. 1. jaderné 2. vodní neobnovitelné zdroje obnovitelné zdroje 3. solární 4. větrné 5. tepelné

PŘEMÝŠLEJ! Jsou ekologické elektrárny opravdu prospěšné pro přírodu?

http://www.pdclipart.org/albums/Energy/Leathers_geothermal_power_plant.png http://www.pdclipart.org/albums/Energy/nuclear_power_plant.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Elektrarna_Prunerov_II_20070926.jpg/800px-Elektrarna_Prunerov_II_20070926.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Turbiny_wiatrowe_ubt.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/NesjavellirPowerPlant_edit2.jpg/220px-NesjavellirPowerPlant_edit2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Mineral_Antracita_GDFL001.JPG/800px-Mineral_Antracita_GDFL001.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Pichblende.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braunkohle_als_Hausbrand.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Petroleum_cm05.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/CZ-A16_Bo%C4%8Dn%C3%AD_v%C3%ADtr.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Boelge_stor.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Sun_in_X-Ray.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/%C5%A0palek_na_%C5%A1t%C3%ADp%C3%A1n%C3%AD.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Focul_viu2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Opatovice_nad_Labem_power_plant_Czech_republic.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Chvaletice_2_maly.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/32919747_ae077d271d_o.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Uraninite-70391.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Radioactive.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Abandoned_village_near_Chernobyl.jpg http://ona.idnes.cz/foto.asp?r=zdravi&foto1=MIZ1245f7_NWS_666926.jpg http://www.blainekendall.com/index.php/archives/2006/04/27/chernobyl-20-years/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Pripyat%2C_Ukraine%2C_abandoned_city.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Nuclear.power.plant.Dukovany.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/JETE-chladici_veze.jpg http://static3.grsites.com/archive/textures/blgr/blgr088.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/V%C4%9Btrn%C3%A1_elektr%C3%A1rna.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Pchery_CZ_wind_farm_from_E_006.jpg http://www.iwwa.cz/section.php?cat=7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Rujana-elektrarna.jpg http://static2.grsites.com/archive/textures/blue/blue207.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Dlouhe_strane_horni_nadrz.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/DalesicePowerStation.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Slapy_prehrada_7179.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Lipensk%C3%A1_p%C5%99ehrada.JPG http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/3-3.htm - úprava v malování http://static3.grsites.com/archive/textures/orang/orang008.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Marstal.powerplant.1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Media:Smiley_green_alien_cry.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/Media:Smiley_green_alien_sick.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smiley_green_alien_red.svg Gabriela Mikulková 2010 Vlastivěda 6