VY_32_Inovace_ICT2.4_3-55 Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_18_11.
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-56
Přebohaté hodinky vévody z Berry
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Matematika – opakování 4
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Identifikátor materiálu:VY_32_Inovace_ICT2.4_3-53
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
Identifikátor materiálu: EU
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStřední Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Hned si to vyzkoušíme na několika zástupcích hmyzu:
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Identifikátor materiálu: EU
Identifikátor materiálu: EU
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
STROMY A KEŘE III. OVOCNÉ STROMY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZem zvaná Bohemia Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje osídlování.
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ovoce a zelenina 4. ročník
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Ovoce.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ICT M 5.R. Desetinná čísla – v obchodě Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení čtení desetinných čísel. Prezentace je prezentována interaktivně.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Stavba rostliny, životní podmínky a význam rostlin ICT2_1/28
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Transkript prezentace:

VY_32_Inovace_ICT2.4_3-55 Anotace Žák se seznámí s obsahem jídelníčku středověkých lidí a způsobem přípravy pokrmů Autor Mgr. Valerie Káňová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Charakterizuje jídelníček středověku, rozlišuje jídelníček urozených a obyčejných lidí, Speciální vzdělávací potřeby - žádné – Klíčová slova Pokrmy z obilnin, maso, mléko, ovoce, zelenina, koření, nápoje, černá kuchyně Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Výklad, aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 - 15 let / 7. ročník Celková velikost 2242 kB – soubor .doc

Středověká kuchyně Obr. 1

Hostina v 15. stol. Obr.2

Potraviny z obilnin Z obilnin ( pšenice, proso, pohanka, oves, žito) lidé mleli mouku, ze které připravovali: Kaše – připravovala se z mouky, uvařené ve vodě (prosná, ovesná, pšeničná), sladké i slané Placky z nekvašeného těsta Chléb – z tmavé mouky (nikdy se nejedl čerstvý, pekl se do zásoby) Bulky – z bílé mouky Sladké pečivo - perník

Pekaři Obr.3

Ovoce, zelenina Lesní plody ( borůvky, maliny, jahody, moruše) houby Ovoce – plané i vypěstované, pěstovali jabloně, hrušně, broskvoně, švestky, třešně, ořešáky Zelenina – pěstovali cibuli, česnek, mrkev, dýně, ředkve, kapustu, zelí, celer, okurky

Maso, mléko Maso - jedli maso hovězí, vepřové, drůbeží. Mléko – vyráběli tvaroh, máslo, sýr. Ryby – pstruzi, úhoři. Zvěř - jen pro urozené, chudí na panském nepytlačil, hrozil jim hrdelní trest.

Obr. 4 Obr.5

Dochucování pokrmů Sůl Kopr, šafrán, česnek, majoránka, jalovec, kmín, šalvěj, cibule Ke slazení se používal med

Exotické potraviny Mandle Fíky Rozinky Koření – pepř, skořice, hřebíček Obr.6 sběr pepře v Indii

Nápoje Voda Víno Pivo medovina Obr. 7

Rolníci – lámání chleba 14.st. Obr. 8

Hostina francouzského šlechtice vévody z Berry Obr. 9

Úkoly

č.1: K jakému účelu sloužily tyto nástroje? Obr. 10

Úkol: Středověká kuchyně - doplň do textu vynechaný název. Ve středověku lidé používali k přípravě jídel ohniště. Byla to místnost bez oken, její stěny byly od ohně začerněné, očouzené, proto se jí říkalo ________________kuchyně. Strop zde tvořil zužující se komín. Obr.11

Ve středověké kuchyni se používal tento druh nádobí Ve středověké kuchyni se používal tento druh nádobí. Jak se jmenoval a k čemu sloužil? Obr.12

Které z těchto potravin se mohly objevit v hradní kuchyni krále Karla IV.? Obr. 13 Obr. 16 Obr. 15 Obr. 14

Obr. 18 Obr. 17 Obr. 19 Obr. 20

Řešení: 1. žernovy - mlýnské kameny na mletí obilí 2. černá kuchyně 3. Je to moždíř (hmoždíř). Používal se k roztloukání a drcení koření. 4. rajčata, kukuřice, brambory, kakaové boby – pochází z Ameriky

zdroje http://www.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/dvory-a-rezidence-ve-stredoveku-xv--717134 http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A1_strava Dějepis 7, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus, 2009 Hora Petr, Toulky českou minulostí 2 Práce,Praha 1991

Obrázky Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012– 11- 12]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Kuchenmaistrey.jpg 2. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Renaud_de_montauban_banquet.jpg/552px-Renaud_de_montauban_banquet.jpg 3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Medieval_baker.jpg/800px-Medieval_baker.jpg 4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/13-alimenti%2Ccarni_suine%2CTaccuino_Sanitatis%2C_Casanatense_4182.jpg/220px-13-alimenti%2Ccarni_suine%2CTaccuino_Sanitatis%2C_Casanatense_4182.jpg 5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Tacuinum_Sanitatis-fishing_lamprey.jpg 6. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Le_livre_des_merveilles_de_Marco_Polo-pepper.jpg/250px-Le_livre_des_merveilles_de_Marco_Polo-pepper.jpg 7. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Medieval_wine_conservation.jpg/556px-Medieval_wine_conservation.jpg 8. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Peasants_breaking_bread.jpg 9. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Les_Tr%C3%A8s_Riches_Heures_du_duc_de_Berry_Janvier.jpg/387px-Les_Tr%C3%A8s_Riches_Heures_du_duc_de_Berry_Janvier.jpg 10. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Zubrnice_ml%C3%BDnsk%C3%A1_kola.jpg/220px-Zubrnice_ml%C3%BDnsk%C3%A1_kola.jpg 13. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Tomato_je.jpg/721px-Tomato_je.jpg 14. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Daucus_Carota.jpg/361px-Daucus_Carota.jpg 15. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Cabbage.jpg 16. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Zea_Mays_L.jpg 17. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Potato_plant.jpg 18. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Vitis_vinifera_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-145.jpg 19. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Theobroma_cacao_003.JPG/450px-Theobroma_cacao_003.JPG 20. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Pears.jpg/393px-Pears.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012– 11- 12]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 11. Janez Novak http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/%C4%8Crna_kuhinja2.JPG/450px-%C4%8Crna_kuhinja2.JPG 12. Reaperman http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Hmo%C5%BEd%C3%AD%C5%99.JPG/800px-Hmo%C5%BEd%C3%AD%C5%99.JPG