Sulfidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Advertisements

Halogenidy.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Chalkogeny Richard Horký.
RISKUJ ANORGANICKÉ SLOUČENINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
Aldehydy a ketony.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Síra.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické sloučeniny Předmět:
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Redoxní reakce.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Jak vznikají soli.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
NEKOVY SÍRA.
Jak se tvoří názvy sulfidů
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Názvosloví sulfidů.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Bezkyslíkaté kyseliny
Bezkyslíkaté kyseliny
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování s kartami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sulfidy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Hydroxidy – názvosloví
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bezkyslíkaté kyseliny
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Sulfidy a jejich názvosloví
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Názvosloví sulfidů (sirníků)
Transkript prezentace:

Sulfidy

Úkol 1: Zopakuj si názvosloví sulfidů: Sulfid sodný CaS Sulfid křemičitý Li2S Sulfid hlinitý FeS

Řešení úkolu 1 Na2S Sulfid vápenatý SiS2 Sulfid litný Al2S3 Sulfid železnatý

Příprava sulfanu Úkol 2: Doplň text podle pokusu a videoklipu: Sulfan (sirovodík) je …….. plyn, který silně …… po zkažených …… . Je vysoce ……. a ……. . (Nápověda: toxický, vejcích, hořlavý, bezbarvý, zapáchá) FeS + 2HCl → H2S + FeCl2 F+ T+

Řešení úkolu 2 Sulfan (sirovodík) je bezbarvý plyn, který silně zapáchá po zkažených vejcích. Je vysoce hořlavý a toxický.

Sulfidy v přírodě a jejich užití Cinabarit, HgS Galenit, PbS Sfalerit, ZnS Pyrit, FeS2 1 2 3 4 A C D B

Úkol 3: Podle obrázků na snímku 6 napiš: a/ Chemické názvy cinabaritu, galenitu, sfaleritu, pyrit je disulfid železnatý b/ Uvedené sulfidy se používají k výrobě kovů. Napiš jejich názvy: c/ Přiřaď obrázek výrobku nebo materiálu k nerostu, ze kterého je vyroben:

Řešení úkolu 3 a/ Sulfid rtuťnatý,sulfid olovnatý, sulfid zinečnatý b/ Rtuť, olovo, zinek, železo c/ A - 4, B - 1, C - 2, D - 3

Úkol 4: Poznáš, ze které slitiny zinku jsou výrobky na obrázcích? 5 6 7 Zn + Cu 8 9

Řešení úkolu 4 Z mosazi

Úkol 5: Z galenitu je vyroben kov, ze kterého se vyrábí střelivo (obr Úkol 5: Z galenitu je vyroben kov, ze kterého se vyrábí střelivo (obr. 10) a slitina (obr. 11). Uveď název kovu a slitiny: 10 6 Znáš složení této slitiny?

Řešení úkolu 5 Olovo, pájka, složení pájky Sn + Pb

Úkol 6: Cinabarit se používá jako červený pigment pro malíře Úkol 6: Cinabarit se používá jako červený pigment pro malíře. Znáš jeho název?

Řešení úkolu 6 Rumělka červená

Úkol 7: Shrnutí, doplň text: Sulfidy jsou ……….. sloučeniny …. s jiným prvkem. Síra v sulfidu má oxidační číslo … . V přírodě se nacházejí jako ………, ……., …….., ….. a jsou důležité pro výrobu …. .Ty se pak používají k výrobě ……, např. …… nebo ….. . (Nápověda: slitin, cinabarit, mosazi, síry, -II, dvouprvkové, pyrit, kovů, galenit, pájky, sfalerit)

Řešení úkolu 7 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem. Síra v sulfidu má oxidační číslo -II. V přírodě se nacházejí jako cinabarit, galenit, sfalerit, pyrit a jsou důležité pro výrobu kovů. Ty se pak používají k výrobě slitin, např. mosazi nebo pájky .

Použité obrázky: Obrázek 1: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Cinabro__Amiata%2C_Toscana%2C_Italia_04.jg Obrázek 2: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Galenit_1.jpg Obrázek 3: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Sphalerite.jpg Obrázek 4: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/Pyrite_foolsgold.jpg Obrázek B: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Kwikthermometers.jpg Obrázek C: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/Ebonita4.jpg Obrázek D: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Torun_kosciol_garn_dach.jpg Obrázek 5: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Zippo-Lighter_Gold-Dust_w_brass-insert.jpg Obrázek 6: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Brass.jpg Obrázek 7: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Brass_water_tap.jpg Obrázek 8: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Brass_223_Win.jpg Obrázek 9: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Trumpet_in_b_german.jpg Obrázek 10: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Projektile_9bzw7%2C62mm.JPG Obrázek 11: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Soldering_gun2.jpg Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor