Softwarová údržba systému. Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Registr systému Windows
Monitorovací systém Asistent
Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.
Počítačové viry.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Začátek prezentace Karolína Křížková & Petra Radličková Třída.Vll.A. Den Rok
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Údržba PC Bohumil Bareš.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Pravidelná údržba počítačů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Skupinové politiky 3 Správa softwaru. Životní cyklus softwaru v AD.
Základy informatiky. 4 DATA DATA – vytvoření – ochrana – uchování 3.
T1: Základy práce s počítačem
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.18 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 2. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
INFORMATIKA 9 Defragmentace disku III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základy informatiky. 4 DATA – uchování – ochrana.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje informace k preventivní údržbě počítačů.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Struktura Možnosti obnovy obecně Představení programu Obnova smazaných dat.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Ovládací panely Uživatelské účty II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy informatiky.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Registr systému Windows
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Spuštění programu ve windows
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Operační systémy - úvod
Software počítače 2 - opakování
Windows – Tento počítač a složky
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kofigurace & napájení Windows
Informatika – Operační systémy
Transkript prezentace:

Softwarová údržba systému

Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném disku. Důsledky: Zpomalení systému Málo místa na disku Varovná okna

Údržba počítačového systému Defragmentace disku Vyčištění disku Specializovaný software Zálohování systému Instalace programů Aktualizace systému a programů Srozumitelná hierarchie adresářů

Defragmentace disku Neustálé přesouvání souborů fragmentace disku Nástroj pro defragmentaci: provede analýzu a následnou defragmentaci Vyčištění disku Nástroj pro odstranění nepotřebných souborů

Specializovaný software Široká nabídka programů Funkce: čištění registrů ▫ mazání historie ▫ optimalizace systému ▫ defragmentace ▫ manažer pro správu spouštění programů se startem systému ▫ manažer pro odinstalování programů ▫ analýza systému a zobrazení informací o něm

Aktualizace Nutné udržovat aktualizovaný celý systém Srozumitelná hierarchie adresářů Při práci je důležité mít svůj systém a dodržovat předem daná pravidla Rozumné názvy adresářů Zálohování systému Vytvoření zálohy celého pevného disku, nebo jeho části. Instalace programů Instaluji pouze program, který potřebuji. Odinstalace pomocí příslušného nástroje

Zadání: Zjistěte, jaké existují programy pro optimalizaci systému. Zjistěte, jaké programy určené pro optimalizaci systému jsou nainstalovány v počítačové učebně. Zjistěte, jaké nástroje máme k dispozici pod operačním systémem Windows.