Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice- riskuj.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Digitální učební materiál
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Digitální učební materiál
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Digitální učební materiál
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Logaritmické rovnice Ročník:2.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast: Chemie Tematická oblast: Organická chemie Téma: Deriváty uhlovodíků - vitamíny Ročník: 1.- 3.ročník Datum vytvoření: prosinec 2013 Název: VY_32_INOVACE_7.3.19.CHE Anotace: Žáci se seznámí s vitamíny a jejich přírodními zdroji. Seznámí se s vlastnostmi a použitím, naučí se rozlišovat vhodné denní dávky prospěšné lidskému tělu. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivitu. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

Vitamíny Zdravý životní styl

Charakteristika Přírodní látky Vyšší organismy, ale ani člověk je neumí syntetizovat Jsou složkou potravy Vitamíny přijímáme většinou ve formě provitamínů Heterogenní skupina látek

Úloha vitamínů Účastní se oxidačně redukčních dějů Mohou působit jako ochranné látky Zabraňují nežádoucím oxidacím v buňkách a tkáních Deficit vitamínů způsobuje poruchy, které poškozují organismus a mohou způsobit i smrt

Choroby Hypovitaminosy (snížený přísun vitamínů) Avitaminosy (naprostý nedostatek vitamínů - křivice, kurděje, beri-beri) Hypervitaminosy (předávkování vitamíny)

Rozdělení vitamínů – podle rozpustnosti 1) Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K) 2) Vitamíny rozpustné ve vodě (vitamín B, vitamín B1, riboflavin, vitamin C, vitamín H, vitamín B12, vitamín B6)

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K

Vitamín A (Retinol) Nachází se v játrech ryb, v rybím tuku, ve vaječném žloutku, v másle a v tuku sladkovodních ryb. Zdrojem mohou být i karotenoidy – obsažené v mrkvi, v ovoci, v listech salátu… Nedostatek způsobuje šeroslepost, vysychání a zrohovatění sliznic, pozastavení růstu. Denní dávka 1 – 2 mg.

Vitamín D Blíží se chemickým složením ke steroidům, nachází se v tucích z rybích jater, ve vaječném žloutku a v másle. Reguluje ukládání vápníku a fosforu, důležitý pro stavbu kostí. Nedostatek v raném věku způsobuje křivici. Vitamín se může v těle i hromadit a způsobuje pak otravu nebo kalcinaci (hromadění iontů vápníku) a ukládání v ledvinách (ledvinové kameny). Denní dávka 0,025mg.

Vitamín E Blíží se chemickým složením k chinonům. Nachází se v olejích rostlinných klíčků, může být v zelených listech a v rostlinných olejích. Nedostatek u zvířat způsobuje neplodnost, u člověka ochablost a poruchu cévního systému. Denní dávka 20 mg Vitamín K Nachází se hlavně v zelených listech rostlin, v kapustě, ve špenátu a v kopřivách, produkují ho i střevní bakterie. Nedostatek se projevuje sníženou srážlivostí – vysoká krvácivost. Denní dávka 0,001mg, produkují ho střevní bakterie.

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B Vitamín C Vitamín H

Vitamín B Vitamín B B2 B6 B12 riboflavin nikotinamid B1 B-komplex

Vitamín B1 Jedná se o substituovaný pyrimidinový a thiazolový cyklus. Zdrojem jsou kvasnice, luštěniny, vepřové maso a vejce. Nedostatek vitamínu způsobuje nemoc beri-beri (při jednostranné výživě loupanou rýží), projevuje se záněty nervů, obrnami, otoky. Denní dávka je 1,7mg.

Vitamín B2 Vitamín B6 Vitamín B2 B6 B12 riboflavin nikotinamid Významný pro metabolismus aminokyselin. Podporuje tvorbu krvinek, má uklidňující účinky. Nedostatek může vyvolat epileptické křeče. Zdrojem vitamínu je vaječný žloutek a maso.

Vitamín B12 Obsahuje ve svém skeletu kobalt (Co) a není vytvářen rostlinnými organismy. Je obsažen v játrech a vaječném žloutku. Nedostatek způsobuje anémii a degeneraci míšních nervů. Denní dávka 0,05 mg. Riboflavin Zdrojem je mléko, v něm se vyskytuje volný, kvasnice, vnitřnosti a vejce. U zvířat se nedostatek projevuje zastavením růstu nebo kožními nemocemi. Denní dávka 1,8 mg.

Nikotinamid Odvozen od kyseliny nikotinové – amid. Zdrojem jsou kvasnice, obilní klíčky, libové maso, játra a ledviny. Nedostatek má za následek chorobu pelagru - kožní onemocnění a onemocnění žaludeční a střevní sliznice. Denní dávka 20mg.

Vitamín C Kyselina L askorbová (derivát glukózy). Zvyšuje odolnost vůči infekci, napomáhá vstřebávání železa, tvorbě červených krvinek, srážení krve. Nedostatek způsobuje záněty dásní, vypadávání zubů a krevní výrony do vnitřních orgánů. Zdrojem jsou citrusové plody, jahody, rybíz, šípek, paprika, špenát, zelí, ale i syrové maso a nepasterizované mléko. Denní dávka 50 – 100 mg.

Vitamín H Biotin (derivát thiofenu). Jeho přítomnost podmiňuje správnou funkci kůže. Je produkován střevní mikroflorou, dalším zdrojem jsou kvasnice, játra, maso a zelenina. Nedostatek není prakticky známý, může se objevovat dermatitida nebo nechutenství a únava při menší produkci. Denní dávka 0,25 mg.

Procvičování – přiřaď vitamíny 1) Který vitamín je důležitý pro růst? Vitamín A 2) Srážlivost krve je významně ovlivněna nedostatkem vitamínu…….. Vitamín K 3) Velmi podobné vlastnosti steroidům má vitamín……. Vitamín D 4) Při nadměrném podávání vitamínů nastává jev, který nazýváme……. hypervitaminoza 5) Krvácení dásní, vypadávání zubů a krevní výrony do vnitřních orgánů způsobuje vitamín….… Vitamín C

Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Semencová. Kliparty – Dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN 80-859-3711-5. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-057-1.