Moderní právní pozitivismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR I.1. Pojem a základní znaky státu Mgr. Petr Čechák
Sociální konstruktivismus
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Moderní právní pozitivismus.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
6. Je dobro dáno povinností?
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
Sociálně patologické jevy
Antika – řecké myšlení o právu. Právní filozofie v literatuře Ústřední problém – zdali právo musí odpovídat pouze formálním kritériím, nebo jestli jeho.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Norma, právo, forma zákonů
Distinkce mezi iusnaturalismem a pozitivismem
Základy správního práva trestního
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Sociologické směry v právním myšlení.
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Pojem práva a jeho klasifikace
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Přednáška K čemu je právní filosofie
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Postavení pedagogiky mezi vědami
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní pozitivismus 20. století. Ryzí nauka právní (normativní teorie)  Vznikla ve dvacátých letech 20. století  Za jejího zakladatele jsou považováni.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
ČLOVĚK A PRÁVO PRÁVO A STÁT Ing. Lenka Dobešová- PRÁVO, Právní nauka.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Filozofie osvícenství v Německu
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Dějiny právního myšlení Přednáška IV. Iusnaturalismus vs
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
PRÁVNÍ NAUKA I ZÁRUKY ZÁKONNOSTI
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Právní normy ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Úvodní přednáška – základní informace
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Moderní právní pozitivismus

Ryzí nauka právní (normativní teorie) Vznikla ve dvacátých letech 20. století Za jejího zakladatele jsou považováni Hans Kelsen (škola vídeňská) a František Weyr (brněnská normativní teorie) Oba právní vědci si vytýčili úkol vybudovat skutečnou teorii práva (právní vědu) se svou vlastní normativní metodou Kelsen podává výklad svého učení v práci Ryzí nauka právní, Weyr objasňuje své učení v pracích Základy filozofie právní a Teorie práva

Znaky normativní teorie Východisko tvoří transcendentální (kritická) filozofie Immanuela Kanta - kantovská myšlenka dualismu přírody a mravnosti Ostré oddělení sfér Sein a Sollen Rozlišování mezi kognitivní a volitivní sférou Antiideologická tendence a akcentace hodnotového relativismu Požadavek ryzosti (čistoty) metody právní vědy Kritické stanovisko k ostatním směrům v právním myšlení

Hans KELSEN (1881 - 1973) Rakouský právní teoretik, právní filozof a státovědec Definuje právo v jeho nejobecnějším smyslu jako „specifickou techniku společenské organizace“ Kelsen zdůrazňuje funkci práva a ta může být univerzálně platná Právo lze definovat jako donucující řád lidského chování

Kelsen – právní norma Konstitutivním prvkem právního systému jako donucujícího společenského řádu je norma, která stanoví, že něco má být v daném právním řádu Právní řád je systém právních norem Určitá množina norem tvoří systém, jestliže jejich platnost lze převést na jedinou normu jako konečný důvod platnosti - Grundnorm (základní norma)

Herbert L. A. HART (1907 – 1992) Jeden z nejvlivnějších právních teoretiků 20. století, profesor právní filozofie v Oxfordu Je pokračovatelem analytického právního pozitivismu založeného Austinem a Benthamem Jeho nejdůležitější prací je dílo Pojem práva (The Concept of Law) z roku 1961

Minimální obsah přirozeného práva v právu pozitivním Bez jistého obsahu nemohou právo a morálka podporovat minimální účel, který lidé mají ve svém společenství, jímž je přežití Obsahy právních a morálních pravidel se vztahují k následujícím přirozeným danostem: Lidská zranitelnost Přibližná rovnost Omezený altruismus Omezené zdroje Omezené porozumění a síla vůle

Separace práva a morálky Debata Hart v. Devlin Doporučení, aby homosexuální aktivity dospělých v soukromí již nebyly nadále posuzovány jako trestní delikty Základní premisy Hartovy koncepce separace práva a morálky jsou: porušení nějakého standardu konání není dostatečnou podmínkou pro uplatnění trestu nemorální jevy není možné řešit právem morálku společnosti není možné prosazovat státním donucením

Hartovo chápání práva Hartovo chápání práva vychází z odmítnutí představy Austina o suverénovi Hart tvrdí, že obsahem práva nejsou pouze příkazy zaštítěné hrozbou sankce Primární pravidla jsou pravidla, která lidem ukládají povinnosti Sekundární pravidla jsou pravidla, která přenášejí na individua veřejnou nebo soukromou moc - pravidla změny, pravidla rozhodování, pravidla uznání

Právní institucionalismus I. Toto speciální učení teorie pozitivního práva se zabývá otázkou vztahu norem (normativních souborů) a institucí Jeho zakladateli byli profesor právní filozofie v rakouském Štýrském Hradci Ota Weinberger (1919 – 2009) a skotský profesor práva Neil MacCormick (1941 – 2009)

Právní institucionalismus II. Pojetí práva, resp. právního souboru jako komplexu norem formujících vcelku instituci vede k závěru, že instituce nemůže existovat bez norem Mezi institucionální skutečnosti náleží existence státu, náboženství, církve, společenských skupin a zařízení, životních zvyklostí