Povrchový slovosled kontextově nezapojených participantů na základě dat PDT Kateřina Rysová ÚFAL MFF UK GA ČR P406/12/0658 Koreference, diskurz a aktuální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Zpracování informací a znalostí Další přístupy k vyhledávání textových dokumentů Doc. RNDr. Jan Rauch, CSc. Katedra informačního a znalostního inženýrství.
Interpretace neuměleckého textu Esej II. Pojmenujte užitý útvar českého jazyka Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast:
Anglický slovosled (oznamovací věty)
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Stipendia. 2 Legislativní rámec Zákon o vysokých školách (§ 91) Stipendijní řád Směrnice Upa č. 6/2013 Pravidla pro přiznávání a výplatu stipendií.
1 Ověřování lingvistické teorie nad počítačovým korpusem Eva Hajičová ÚFAL MFF UK v Praze
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Dynamické rozvozní úlohy
Workshop 3 grantů – PDT 3.0 – představy, realita, budoucnost Jarmila Panevová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
t-rozdělení, jeho použití
a aktuální trendy v činnosti realitního portálu HyperReality.cz
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Testování hypotéz (ordinální data)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Popisná statistika - pokračování
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Jaroslav Jíra, GfK Czech Quo vadis PR? Public Relations Summit 2009 GfK CzechPR Summit
CZECH SALES ACADEMY Trutnov - střední odborná škola s.r.o. Polská 357, Trutnov Národní konference „e-skills – ICT ve vzdělávání – evropské inspirace“
Caklová Petra.  Korupcí se nazývá dohoda mezi jedincem, který platí (uplácený, korupmpující) a příjemcem (podpláceným, korumpovaným).  “ jednání, kterým.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
SEMINÁŘ TRENÉRŮ VESLOVÁNÍ
Hodnocení činností v Tv a sportu 1.Testováním a měřením. 2.Posuzováním. Motorický test je standardizovaný postup (zkouška), jehož obsahem je pohybová činnost.
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
John Terry Celé jméno:John George Terry Přezdívka: JT Datum narození:7. prosince 1980 Místo narození:Barking, Londýn, Anglie Výška:187 cm Váha:90 kg Pozice:Obránce.
Porovnání středních hodnot: t-test, ANOVA, Tukeyho m.v.p.
Poskytuje daný generátor opravdu posloupnost náhodných čísel?
Play-off 2007/2008. Všemi podceňovaný tým ASH Řetenice 1989 se v sezóně 2007/08 probojoval - a to velmi snadno (!!!) - do závěrečných bojů play-off teplické.
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Neoficiální mistrovství fotbalových přípravek české republiky v kategorii U10 Ivančice – neděle 13.května 2012.
Statistika Ukazatelé variability
Náhoda, generátory náhodných čísel
VYUŽITÍ SOUTĚŽNÍHO DIALOGU V PROJEKTECH PPP Nejnovější zkušenosti Nizozemí a Velké Británie Ing. Eduard J a n o t a náměstek ministra financí Ministerstvo.
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Kontingenční tabulky.
HODNOCENÍ UMĚLECKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ A JEJICH VÝSLEDKŮ.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Korpusová lingvistika ( 3 ) Jan Radimský FF JU České Budějovice.
Biostatistika 8. přednáška
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Automatická předanotace TFA v české části PCEDT GAP406/10/0875 (Komputační lingvistika: Explicitní popis jazyka a anotovaná data se zřetelem na češtinu)
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
PSY717 – statistická analýza dat
Markéta Lopatková Karolína Skwarska Václava Kettnerová Eduard Bejček
Sparse Data Issue in MT Evaluation Ondřej Bojar, Kamil Kos, David Mareček;
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Téma Hypotézy ve výzkumu
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Verše a křivky Pokus o klasifikaci básní na základě jejich aktivity
AST001.
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Insolvence 2018 Restrukturalizace a insolvence v číslech
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Formální interpretace uměleckého díla
Transkript prezentace:

Povrchový slovosled kontextově nezapojených participantů na základě dat PDT Kateřina Rysová ÚFAL MFF UK GA ČR P406/12/0658 Koreference, diskurz a aktuální členění z kontrastivního pohledu

Výzkum ohniskové části věty systémové uspořádání (Sgall, Hajičová, Buráňová 1980) = HLOUBKOVÉ pořadí ohniskových členů ve větě Jak se systémové uspořádání promítá do povrchového slovosledu?

Povrchový slovosled ohniskových uzlů Narodil se v roce 1985 v Praze. Narodil se v Praze v roce zkoumáno na dvojicích participantů v PDT 2.0

Metody zkoumáno na oznamovacích větách, participanty jsou přímými potomky slovesa, mají nevětnou formu, tfa=f, jsou na povrchu vyjádřeny vyhledány počty dvojic v pořadí A – B, B – A vyhledávací dotazy sestavil J. Mírovský

Statistické vyhodnocení pomocí chí-kvadrát testu Testovaná hypotéza: rozdělení vzorku do dvou skupin (1. skupina s pořadím A – B, 2. skupina B – A) je rovnoměrné, odchylka daná pouhou náhodou. výpočet testu provedl J. Hajič, jr.

Výsledky

Neukázala se tendence k jednomu pořadí patiens / doplněk patiens / prostředek patiens / (ne)prospěch

Převažující uspořádání podle PDT patiens – aktor; místo – patiens; patiens – doprovod; patiens – směr (kam); místo – aktor; adresát – patiens; patiens – výsledek; čas (kdy) – aktor; míra – aktor; čas (kdy) – patiens; způsob – místo; způsob – směr (kam); způsob – aktor; čas (kdy) – místo; čas (jak dlouho) – patiens; míra – patiens; způsob – patiens.

PAT – ACT [V atletických soutěžích patří k překvapením vítězství Angličana Denmarka časem 13: ] Na dvojnásobné trati žen vynikajícím závěrečným finišem přesprintovala favorizovanou Jihoafričanku Elanu Meyerovou.PAT-f časem 31.56,97 Yvonne Murrayová.ACT-f ze Skotska.

LOC – ACT [Generálové podléhali nabídkám … Z důvěryhodného zdroje blízkého zpravodajským kruhům LN obdržely informaci, že mnozí z funkcionářů federálního ministerstva obrany, kteří měli slovo při výběru firem ucházejících se o armádní zakázky, se nezachovali jako náměstek Kalousek, který úplatek Eagle Group odmítl. … Podle našeho zdroje zvláštní služby ministerstva obrany své šéfy několikrát upozornily na rostoucí pozice zahraničních firem v odborech ministerstva, které rozhodují o výběru dodávek pro Čs. armádu, avšak bezvýsledně.] Marná byla i varování zpravodajců, že transformaci armády doprovázejí i v zahraničí.LOC-f pokusy.ACT-f o zkorumpování úředníků a že je nejvyšší čas vypracovat pojistky, které nebezpečí úplatků sníží na minimum.

TWHEN – ACT [Londýn –] Vítězný start fotbalistů Tottenhamu do nové ligové sezony v Anglii přibrzdil až ve 3. kole.TWHEN-f mistrovský tým.ACT-f Manchesteru United.

EXT – ACT [Přispělo k tomu i lepší osvětlení pracoviště. … Potvrdil jsem si, že je změna kvality patrna na první pohled.] Pracovníci si nový systém osvětlení velmi pochvalují, protože se mj. výrazně.EXT-f snížila únava.ACT-f očí.

MANN – ACT [Je-li tomu tak, pak tito géniové v umění (a nejen tam) nejsou tvůrci, ale daleko spíše jakýmisi „mluvčími“ jednotlivých epoch, kteří svým způsobem ohlašují nástup čehosi nového.] Pokud navíc přistoupíme na to, že člověk a lidstvo nejsou pouhou hříčkou přírody a že jejich existence jakýsi smysl má, není pak vůbec těžké vzít za svůj názor, že vývoj tohoto nepopsatelně složitého organismu budou jen těžko.MANN-f ovlivňovat nějaké náhody.ACT-f.

MANN – LOC [„O osudu zápasu se rozhodlo patrně ve 27. minutě, když domácí Přibyl za stavu 1:0 zblízka překopl prázdnou Koubovu branku.] Ten moment nás psychicky rozhodil a hráli jsme jen pasivně.MANN-f ve středu.LOC-f hřiště,“ říká budějovický trenér Tobiáš.

Možné důvody pro pořadí odlišné od systémového uspořádání Forma: Je možné.PAT očekávat.ACT Délka participantu („end-weight principle“) Sémantická „naplněnost“ Valence? Možnost výběru?:mýt si v pramenu ruce; držet v ruce cigaretu

Základní literatura k syst. usp. Sgall, P. – Hajičová, E. – Buráňová, E.: Aktuální členění věty v češtině. Praha: Academia Zikánová, Š.: What do the data in Prague Dependency Treebank say about systemic ordering in Czech? The Prague Bulletin of Mathematical Linguistics 86, 2006, s. 39– 46.