Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
RYBY.
Ryby.
PREZENTACE – RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Dravé ryby.
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.12
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Pstruh obecný (70 cm). Pstruh obecný (70 cm) Pstruh americký (70 cm)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Poznávačka: kruhoústí
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Život ve vodě Filip Bordovský.
Základní škola Kladruby
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zástupci sladkovodních ryb
Poznávačka ryb.
RYBY sladkovodní a mořské.
Třída: Ryby.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ryby.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_11 Název DUMu: Sladkovodní ryby Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. ročník Autor: Bc.Kubová Alena Datum: 25.09.2013

Sladkovodní ryby

Charakteristika rybího masa vysoce hodnotná potravina poskytuje organismu člověka stavební materiál poskytuje ochranné látky je lehce stravitelné obsahuje minerální látky - fosfor a vápník je bohaté na plnohodnotné bílkoviny mořské ryby obsahují - jod tučné rybí maso obsahuje vitamíny A + D

biologická hodnota převyšuje hodnotu masa jatečných zvířat je to cenná dietní potravina vhodné pro lidi trpící kornatěním cév a dnou kvalitní maso je z ryb žijící v proudících vodách nejchutnější maso je z ryb v době jejich dospívání chutnost masa ovlivní hmotnost, druh, stáří, potrava

Jsou vitaminy A a D rozpustné ve vodě ? ANO NE

Čerstvost ryby všechny druhy ryb se dodávají na trh v čerstvé pro přímou spotřebu, nebo mražené uhynulá ryba má bledou barvu, žábry slepené, zahleněné a páchnoucí ústa jsou křečovitě otevřená oči má zapadlé, pokryté šedým hlenem

Rozdělení ryb Sladkovodní ryby - žijí v řekách, rybnících či jezerech Kapr obecný Cyprinus carpio Rozdělení ryb Sladkovodní ryby - žijí v řekách, rybnících či jezerech sladkovodní ryby - býložravé – kapr obecný, lín obecný, amur obecný, parma obecná, jelec tloušť…. sladkovodní ryby – dravé - candát obecný, štika obecná, bolen dravý, sumec obecný, jeseter malý, úhoř říční… 2. Mořské ryby - sleď obecný, šprot, sardel, sardinky, makrela obecná, losos obecný…

Sladkovodní ryby - býložravé 1. Sladkovodní ryby - býložravé

Kapr obecný nejdůležitější hospodářská ryby kapr žijící v řece je štíhlejší a méně tučný kapr v rybníce je tučnější bahnité příchuti při hmotnosti 2 – 3 kg je velmi chutný

Lín obecný drobnější ryba o hmotnosti 0,5 – 1,0 kg výjimečně dosáhne hmotnosti nad 2 kg chová se v rybníce společně s kaprem má velmi chutné maso

Jelec tloušť tělo zavalitější, ústa široká roste pomalu, délky 50 cm dosáhne za 10 let loví hmyz, korýše, měkkýše i žáby vyskytuje se v celé Evropě

Parma obecná má dlouhé protáhlé tělo a velké ploutve, protáhlou hlavu, výrazná ústa, na nichž má 4 vousy žije ve všech řekách našeho území roste pomalu, dosahuje až 80 cm žije často u dna

Amur obecný tělo silné, masité zdomácněla v mnoha evropských zemích dosahuje délky až 150 cm váha kolem 50 kg

2. Sladkovodní ryby - dravé

Cejn velký kaprovitá ryba dosahuje délky 50 – 70 cm, o hmotnosti 4 – 6 kg v mase má velké množství jemných kostiček, proto se málo cení

Candát obecný dravá ryba dorůstá délky 40 – 50 cm a hmotnost 2 – 3 kg je lehce stravitelný, chutný a libový

Pstruh obecný je drobná lososovitá ryba žije v čistých horských a podhorských vodách dorůstá délky až 40 cm má lehce stravitelné, bílé až narůžovělé maso

Štika obecná je dravá ryba žijící v řekách, rybnících a jezerech má lehce stravitelné a chutné maso, s malými kůstkami játra štiky jsou považovány za lahůdku

Sumec velký žije v řekách, v rybnících, přehradách zdržuje se spíše u dna je to dravá ryba, pozře žábu, rybu,vodní ptactvo, hmyz, dožívá se 40 let a hmotnosti i 100 kg

Uhoř říční nejzajímavější ryba světa má kvalitní tučnější maso, ale málo kostí často se udí má až 27 % tuku, nedoporučuje se lidem se špatným trávením

Bolen dravý dravá ryba tělo dlouhé a štíhlé ploutve načervenalé běžně dorůstá 60 cm/ 2 kg

Které ryby patří mezi sladkovodní - dravé Cejn velký Uhoř říční Parma obecná Candát obecný Lín obecný Pstruh obecný

Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.