Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_11 Název DUMu: Sladkovodní ryby Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. ročník Autor: Bc.Kubová Alena Datum: 25.09.2013
Sladkovodní ryby
Charakteristika rybího masa vysoce hodnotná potravina poskytuje organismu člověka stavební materiál poskytuje ochranné látky je lehce stravitelné obsahuje minerální látky - fosfor a vápník je bohaté na plnohodnotné bílkoviny mořské ryby obsahují - jod tučné rybí maso obsahuje vitamíny A + D
biologická hodnota převyšuje hodnotu masa jatečných zvířat je to cenná dietní potravina vhodné pro lidi trpící kornatěním cév a dnou kvalitní maso je z ryb žijící v proudících vodách nejchutnější maso je z ryb v době jejich dospívání chutnost masa ovlivní hmotnost, druh, stáří, potrava
Jsou vitaminy A a D rozpustné ve vodě ? ANO NE
Čerstvost ryby všechny druhy ryb se dodávají na trh v čerstvé pro přímou spotřebu, nebo mražené uhynulá ryba má bledou barvu, žábry slepené, zahleněné a páchnoucí ústa jsou křečovitě otevřená oči má zapadlé, pokryté šedým hlenem
Rozdělení ryb Sladkovodní ryby - žijí v řekách, rybnících či jezerech Kapr obecný Cyprinus carpio Rozdělení ryb Sladkovodní ryby - žijí v řekách, rybnících či jezerech sladkovodní ryby - býložravé – kapr obecný, lín obecný, amur obecný, parma obecná, jelec tloušť…. sladkovodní ryby – dravé - candát obecný, štika obecná, bolen dravý, sumec obecný, jeseter malý, úhoř říční… 2. Mořské ryby - sleď obecný, šprot, sardel, sardinky, makrela obecná, losos obecný…
Sladkovodní ryby - býložravé 1. Sladkovodní ryby - býložravé
Kapr obecný nejdůležitější hospodářská ryby kapr žijící v řece je štíhlejší a méně tučný kapr v rybníce je tučnější bahnité příchuti při hmotnosti 2 – 3 kg je velmi chutný
Lín obecný drobnější ryba o hmotnosti 0,5 – 1,0 kg výjimečně dosáhne hmotnosti nad 2 kg chová se v rybníce společně s kaprem má velmi chutné maso
Jelec tloušť tělo zavalitější, ústa široká roste pomalu, délky 50 cm dosáhne za 10 let loví hmyz, korýše, měkkýše i žáby vyskytuje se v celé Evropě
Parma obecná má dlouhé protáhlé tělo a velké ploutve, protáhlou hlavu, výrazná ústa, na nichž má 4 vousy žije ve všech řekách našeho území roste pomalu, dosahuje až 80 cm žije často u dna
Amur obecný tělo silné, masité zdomácněla v mnoha evropských zemích dosahuje délky až 150 cm váha kolem 50 kg
2. Sladkovodní ryby - dravé
Cejn velký kaprovitá ryba dosahuje délky 50 – 70 cm, o hmotnosti 4 – 6 kg v mase má velké množství jemných kostiček, proto se málo cení
Candát obecný dravá ryba dorůstá délky 40 – 50 cm a hmotnost 2 – 3 kg je lehce stravitelný, chutný a libový
Pstruh obecný je drobná lososovitá ryba žije v čistých horských a podhorských vodách dorůstá délky až 40 cm má lehce stravitelné, bílé až narůžovělé maso
Štika obecná je dravá ryba žijící v řekách, rybnících a jezerech má lehce stravitelné a chutné maso, s malými kůstkami játra štiky jsou považovány za lahůdku
Sumec velký žije v řekách, v rybnících, přehradách zdržuje se spíše u dna je to dravá ryba, pozře žábu, rybu,vodní ptactvo, hmyz, dožívá se 40 let a hmotnosti i 100 kg
Uhoř říční nejzajímavější ryba světa má kvalitní tučnější maso, ale málo kostí často se udí má až 27 % tuku, nedoporučuje se lidem se špatným trávením
Bolen dravý dravá ryba tělo dlouhé a štíhlé ploutve načervenalé běžně dorůstá 60 cm/ 2 kg
Které ryby patří mezi sladkovodní - dravé Cejn velký Uhoř říční Parma obecná Candát obecný Lín obecný Pstruh obecný
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.