Státní zřízení ve světě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

Administrativní členění ČR
Státy a jejich seskupení
Veřejná moc a veřejná správa
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
KOPANÁ 4.
Součástí státního území
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Za 1.světové války v datech
Mezinárodní integrace
TEST 15 Politologie
Vznik státních útvarů V.
Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁT A JEHO FUNKCE
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
Státy a jejich seskupení
Současné státy Občanská výchova.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Vývoj politické mapy světa
Austrálie a Oceánie – politicko – administrativní poměry
politické formy států a příklady
Politická geografie III
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY
Základní typy monarchií
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Belgie, Lucembursko III2-Z7-III-10
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.7. Unitární stát vs. stát složený
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
USA SVĚTOVÁ VELMOC.
EVROPSKá UNIE.
TEST 17. POLITOLOGIE
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Politický systém Itálie
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Monarchie. Monarchie Monarchie pochází z řeckého μοναρχία (monarchía), jež se skládá ze slov μονος (monos = „jeden“) a αρχειν Monarchie pochází z řeckého.
ÚSTAVA.
Belgie Vlámové vs. Valoni.
SEVERNÍ AMERIKA - STÁTY Z_075_Světadíly_Amerika_Severní Amerika - Státy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres.
STÁTY SVĚTA VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ.
S TÁT, STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
TYPY STÁTŮ A FORMY VLÁDY
Právní základy státu.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové
Státní zřízení ve světě
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle správního členění TÉMATICKÝ.
Teorie fiskálního federalismu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Britské impérium.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Státní zřízení ve světě Formy vlád ve světě Státní zřízení ve světě

Druhy státního zřízení Republika Unitární stát Federace Konfederace Monarchie Konstituční Absolutistická Teokracie

Unitární stát Unitární stát (unus) jednotný stát – jediná vláda, zákony a občanství, jednomu centru jsou podřízeny nižší správní jednotky (ČR, SR, Francie, Polsko) V roce 2000 začalo fungovat 14 nových samosprávných krajů.

Federativní stát Federace (z latinského fœdus, „smlouva“), také spolek nebo svaz států nebo republik, v politickém smyslu je stát složený ze dvou a více autonomních celků. Členské státy nejsou samostaným subjektem mezinárodního práva (nejsou suveréní, na rozdíl od konfederace). Členské státy zpravidla nemají právo z federace vystoupit. Ve federacích existuje dvojí občanství. Člověk je jedna občanem federace jako celku a zároveň občanem jednoho z jejích států. Navenek, v mezinárodním právu, ale vystupuje člověk pouze jako občan federace jako celku.

Státy s federativním územně správním zřízením Evropa 1. Belgické království 2. Bosna a Hercegovina 3. Rakouská republika 4. Spolková republika Německo 5. Švýcarská konfederace Evropa a Asie 6. Ruská federace

Státy s federativním územně správním zřízením Asie 7. Indická republika 8. Malajská federace 9. Pákistánská islámská federace 10. Spojené arabské emiráty Afrika 11. Etiopská fed. dem. republika 12. Federativní isl. republika Komory 13. Nigerská federativní republika 14. Sjednocená rep. Tanzanie

Státy s federativním územně správním zřízením Amerika 15. Argentinská republika 16. Brazilská federativní republika 17. Kanada 18. Spojené státy americké 19. Spojené státy mexické 20. Federace Sv. Kryštof a Nevis 21. Venezuelská republika Austrálie a Oceánie 22. Australský svaz 23. Federativní státy Mikronésie

Mapa federací v Evropě

Německo Německo je federativní parlamentní zastupitelská demokratická republika. Je rozděleno na 16 spolkových zemí.

Rakousko Rakousko (oficiální název zní Rakouská republika, německy Republik Österreich) je vnitrozemský federativní stát ležící ve střední Evropě. Skládá se z 9 spolkových zemí.

Belgie Belgická federace se skládá ze 3 společenství, rozdělených podle jazykového principu,nizozemsky mluvících Vlámů a frankofonních Valonů, Včetně orgánů federálních tak v Belgii působí 6 vlád a 6 parlamentů zároveň.

Mapa federací ve světe

USA Spojené státy americké – anglicky United States of America, zkratka USA Federativní prezidentská republika. Spojené státy se skládají z 50 států, federálního území s hlavním městem a sídlem vlády a Kongresu (District of Columbia), přidružených států s vnitřní samosprávou (Portoriko, Severní Mariany a další) a samosprávných území Spojených států (Guam, Panenské ostrovy, Americká Samoa a další).

Rusko 21 republik (rusky: республики, j. č. республика). Republiky mají ze všech subjektů federace nejvyšší stupeň autonomie. Mají vlastní ústavu, prezidenta, parlament, právo vydávat zákony a stanovit úřední jazyk republiky. Nejsou však subjektem z hlediska mezinárodního práva; tím je pouze Ruská federace. Republiky jsou založeny na etnickém základě, tedy představují oblasti obývané některým z neruských etnik federace. Prezident federace jmenuje svého kandidáta prezidentem republiky po schválení nominace v regionálním parlamentu.

Konfederace Konfederace je spolek států vzniklý na základě mezinárodní smlouvy. Konfederace je tvořena samostatnými státy, které jsou samy o sobě subjektem mezinárodního práva. Nemá úplnou soustavu nejvyšších státních orgánů. Orgány disponuje pouze na základě toho, jaké kompetence byly mezinárodní smlouvou konfederaci svěřeny. Státy konfederace si ponechají například samostatnou zahraniční politiku nebo vlastní armádu. Naopak některé věci, jako např. měnu, cla,…, mají státy spojené do konfederace společnou.

Švýcarsko Švýcarská konfederace či Švýcarské spříseženství, krátce Švýcarsko Moderní Švýcarsko vzniklo v první polovině 19. století. Spojením spolu soupeřících států (kantonů) Švýcarsko je federace (formálně stále konfederace) 26 spolkových států. 20 z nich jsou kantony, 6 jsou polokantony. Postavení kantonů a polokantonů co se týče míry autonomie se nijak neliší. Každý z těchto 26 států má, podobně jako spolkové země v Německu nebo spolkové státy USA, vlastní parlament, zákony, vládu, rozpočet i ústavu.

Zpracoval: J.Vídeňský http://www.volny.cz/jan.molcik/404.jpg http://www.ingema.net/mapy/belgie1.jpg www.wikipedia.cz