13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl12
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Naše země za 1. světové války
Česká společnost se učí podnikat
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Kultura mezi válkami Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Život za První republiky
Svět po 1. sv. válce.
KULTURA A VZDĚLANOST ZA 1. REPUBLIKY
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Vznik Československé republiky
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ČSR po 1. světové válce.
Česká republika Demokratický stát.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Československo 20. let – 30. let
1. světová válka ( ).
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
První Československá republika 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Léta prosperity.
III/2 XVI.1 9. C
VY_32_INOVACE_20_Emil Škoda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Vznik Československa a jeho vývoj (1918 – 1929)
Reálie - bankovky.
Československo po 2. světové válce
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tomáš Garrigue Masaryk
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
CZ.1.07/1.4.00/
Hospodá ř ská prosperita v Č SR a sv ě tová krize.
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
Kultura meziválečného období
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
19. století opakování.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
První republika Československá‏
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Život v Československu mezi dvěma válkami
Kultura v předválečném Československu
Člověk a jeho svět Vlastivěda
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Dualismus.
Kultura meziválečného období
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA Skládala se ze čtyř zemí : Čech (s hlavním městem Prahou), z Moravy a Slezska (Brno), ze Slovenska (Bratislava), a z Podkarpatské Rusi (Užhorod)

ČR – DEMOKRATICKÝ STÁT Demokracie - vláda lidu, (původně z řeckého demos- lid a kratein- vládnout), je forma vlády, případně státu, ve které je zdrojem moci lid. První zvolený prezident – T.G.Masaryk Na vládě se podíleli volení zástupci občanů. Základem státu - ústava – rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství a národnosti. Ženy plná rovnoprávnost s muži. Menšiny – Němci, Maďaři, Rusíni, Ukrajinci, Poláci. Hospodářsky nejvyspělejší české země, méně Slovensko a ještě chudší byla Podkarpatská Rus.

Baťovy závody Baťovy závody vyrostly z malé ševcovské dílny. Tomáš Baťa – zavádění nových amerických způsobů – pásová výroba. Dělníci - vysoké platy, moderní domky, možnost profesního postupu. T. Baťa si získal popularitu a úctu u pracujícího lidu. Víte, čím byla a dosud je charakteristická cena „baťovek“ ?

Made in Czechoslovakia Z ČSR se do světa vyvážely vedle obuvnického zboží také stroje, sklo, textil. ČSR se stalo jedním z nejvyspělejších průmyslových států Evropy. Zlepšily se životní podmínky dělníků, byla zavedena osmihodinová pracovní doba. Zemědělství – velkostatky byly rozděleny drobným rolníkům. Ze zemědělských produktů se ve světě staly nejznámějšími český cukr, pivo a chmel. Hospodářský růst byl přerušen v období celosvětové „velké hospodářské krize“ 1929 - 1933

ŠKODOVY ZÁVODY roku 1859 hrabě Valdštejn založil v Plzni pobočku své slévárny a strojírny. Vyráběla se zde zařízení pro pivovary, cukrovary, doly, parní stroje, kotle, ocelové mostní konstrukce, zařízení pro železnice atd. Roku 1869 Emil Škoda (Škodovy závody). V roce 1899 se firma orientovala především na výrobu zbraní. V té době byla největším průmyslovým podnikem Rakousko-Uherska. Po vzniku Československa v roce 1918 firma rozšířila svůj záběr např. o výrobu lokomotiv, automobilů, letadel, lodí atd. V té době pracovalo ve Škodovce více než 35 000 lidí. V roce 1925 do ní byla začleněna dosavadní firma Laurin & Klement

Kulturní život mezi válkami Hrůzy válek a jejich nesmyslnost zobrazil humornou formou Jaroslav Hašek - Dobrý voják Švejk – v hospodě Karel Poláček – Bylo nás pět (předválečné Československo)- Otakárek obchodník Jaroslav Foglar – Rychlé šípy Josef Čapek psal povídky, romány, pohádky – O pejskovi a kočičce Josef Skupa – Spejbl a Hurvínek Karel Čapek – autor divadelních her, románů, povídek – Hovory s TGM, Dášenka , R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti) je vědeckofantastické drama OSVOBOZENÉ DIVADLO Jiří Voskovec, Jan Werich, Jaroslav Ježek – narodilo se štěně , Lano-li nenapne-li se ,Stonožka

Rozvíjela se literatura, malířství, sochařství, hudba, divadlo, sport a školství. Začal vysílat Československý rozhlas, vznikaly nové vysoké školy (Masarykova univerzita v Brně). Nejpopulárnějším sportem byla kopaná, (ACS Sparta a SK Slavia měly vlastní stadióny), lední hokej – hokejisté se zúčastnili i olympijských her. Největším sportovním spolkem byl Sokol- Všesokolské slety.

Jak se tehdy žilo? Poctivá práce řemeslníka, dělníka, učitele či lékaře byla ctěna a zaručovala slušný život jeho rodině. Lajdáctví a nepoctivost se odsuzovaly. Lidé si víc vážili vzdělání a vzdělaných občanů. Lidé byli více skromní a spořiví, zbytečně neutráceli. Ženy nechodily do práce, protože je muži uživili. Život byl mnohem méně uspěchaný než nyní, lidé měli více času na sebe a svou rodinu. Ve vzájemných vztazích bylo více úcty, slušnosti a zdvořilosti. Pracovalo se od pondělí do soboty, v neděli se vyráželo na výlety- pěšky, vlakem, autobusem nebo výletním parníkem. Oblíbenou zábavou byl biograf, kde se hrály zpočátku němé filmy. Oblibu si získával i rozhlas.

Život za první republiky Průmysl - vznikaly nové průmyslové podniky, nejznámější byly Baťovy závody ve Zlíně - byla zavedena osmihodinová pracovní doba Zemědělství – velkostatky patřící šlechtě a církvi byly rozděleny drobným rolníkům - převládala ruční práce, která zůstávala namáhavou - nejznámější ve světě chmel, cukr a pivo Kultura – Jiří Voskovec a Jan Werich založili Osvobozené divadlo, pro které psali hry plné humoru, satiry a písní (skladatel Jaroslav Ježek) - spisovatel Karel Čapek (hovory s TGM, R.U.R., Dášenka) Jak se žilo? Poctivá práce zaručovala slušný život pro celou rodinu. Nepoctivost a lajdáctví se odsuzovalo. Lidé si vážili vzdělání. Lidé byli víc skromní a spořiví. Život byl méně uspěchaný, bylo více času na rodinu. Oblíbenou zábavou byl biograf.

Otázky Vysvětli pojem Demokracie Co zajišťovala ústava pro občany? Vyjmenuj menšiny, které v naší zemi žily. Které země První republiky byly nejrozvinutější? Která země První republiky byla nejzaostalejší? Který nejznámější průmyslový podnik v této době vznikl, co vyráběl? Lišila se pracovní doba dělníků tehdy a dnes? Které naše zboží se vyváželo do zahraničí? Kdo založil Osvobozené divadlo, co o něm víš? Jmenuj alespoň 3 spisovatele tvořící v tomto období. Co z tehdejšího způsobu života bys rád přenesl do toho dnešního?

Prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart http://cs.wikipedia.org/wiki/Prvn%C3%AD_republika, přístupné k 30.4.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk , přístupné k 30.4.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Ba%C5%A5a , přístupné k 30.4.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A5ovy_z%C3%A1vody , přístupné k 30.4.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobozen%C3%A9_divadlo , přístupné k 30.4.2012