Měříme elektrický proud

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření střídavého proudu
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Elektrická práce. Elektrická energie
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
zpracovaný v rámci projektu EU
STŘÍDAVÝ PROUD PROUD MĚNÍCÍ SVŮJ SMĚR.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
ELEKTRICKÝ PROUD.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Elektrický obvod I..
Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
Měříme elektrické napětí
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Efektivní hodnoty střídavého napětí a proudu
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_MĚŘENÍ.
Bezpečnost v elektrotechnice
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Měření proudu Střední odborná škola Otrokovice
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
 Téma:  MĚŘÍME ELEKTRICKÝ PROUD  Obrázky  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Závěr.
Základní elektrické veličiny
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Měření fyzikálních veličin
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měříme délku s různou přesností
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením střídavého proudu Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí změřit střídavé veličiny.
Elektrický proud.
Účinky elektrického proudu
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Elektrický proud a elektrické napětí
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Měření ampérmetrem.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické měřící přístroje
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Co je to elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
AZ kvíz.
Měření elektrického proudu
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Měříme elektrický proud (Učebnice strana 125 – 127) Elektrický proud je tvořen usměrněným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. směr proudu Elektrický proud bude tím větší, čím větší bude celkový náboj částic, které projdou příčným průřezem vodiče za jednotku času. Tím bude mít také proud větší účinky, např. tepelné nebo magnetické. Elektrický proud je fyzikální veličina, značí se I. Jednotkou elektrického proudu je ampér, značí se A. Vodičem prochází stálý elektrický proud 1 ampér, jestliže jeho příčným průřezem projdou za každou sekundu částice s celkovým elektrickým nábojem 1 coulomb.

Při měření elektrického proudu používáme i menší a větší jednotky, miliampér (1 mA = 10-3 A), mikroampér (1 μA = 10-6 A), kiloampér (1 kA = 103 A), megaampér (1 MA = 106 A). Elektrický proud měříme ampérmetrem. Značka A Používáme ručičkové nebo digitální ampérmetry. Před měřením musíme vždy zvolit vhodný rozsah ampérmetru, abychom nepřekročili měřící rozsah stupnice. Při měření ručičkovým ampérmetrem zjistíme nejprve rozsah stupnice a hodnotu nejmenšího dílku. Hodnotu měřeného proudu určíme tak, že výchylku ručky v dílkách vynásobíme hodnotou jednoho dílku v ampérech.

Urči, jaký proud prochází obvodem: Měřící rozsah stupnice: 5 A Počet nejmenších dílků na stupnici: 25 Elektrický proud odpovídající 1 dílku: 5 : 25 = 0,2 0,2 A zobrazené poloze ručky: 1,6 A 0,2 · 8 = 1,6 Měřící rozsah stupnice: 15 A Počet nejmenších dílků na stupnici: 30 Elektrický proud odpovídající 1 dílku: 15 : 30 = 0,5 0,5 A zobrazené poloze ručky: 4 A 0,5 · 8 = 4

Měřící rozsah stupnice: Počet nejmenších dílků na stupnici: 15 Elektrický proud odpovídající 1 dílku: 30 : 15 = 2 2 A zobrazené poloze ručky: 24 A Měřící rozsah stupnice: 1,0 A Počet nejmenších dílků na stupnici: 25 Elektrický proud odpovídající 1 dílku: 1 : 25 = 0,4 0,4 A zobrazené poloze ručky: 3,4 A 0,4 · 8,5 = 3,4 Měřící rozsah stupnice: 100 A Počet nejmenších dílků na stupnici: 20 Elektrický proud odpovídající 1 dílku: 100 : 20 = 5 5 A zobrazené poloze ručky: 85 A

Máme-li měřit elektrický proud v určitém místě obvodu, zařadíme ampérmetr do tohoto místa obvodu tak, že jeho svorka označená + (nebo ↓) byla spojena se shodně označenou svorkou zdroje (+). Při měření zvolíme nejprve největší rozsah ampérmetru. Při volbě příliš malého rozsahu na počátku měření bychom mohli ampérmetr zničit. Při rozsahu ampérmetru 3 A je hodnota proudu asi 0,5 A, můžeme použít rozsah do 0,6 A. Při rozsahu ampérmetru 0,6 A je hodnota proudu asi 0,53 A. Ampérmetr zapojujeme do obvodu s ostatními spotřebiči do série (za sebou). A A V nerozvětveném elektrickém obvodu prochází ve všech částech stejný proud.

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 128. K měření elektrického proudu se používají i přístroje, kterými lze měřit i další fyzikální veličiny, např. elektrické napětí. Tyto přístroje nazýváme multimetry. Při měření proudu musíme nejdříve přepnout přepínač do polohy pro měření proudu značené zpravidla A, mA nebo μA a zvolit vhodný rozsah. Zatím budeme měřit jen stejnosměrný proud, to je proud, který má stálý směr a stálou velikost. Na multimetru je značený (=) nebo DC. V 9. ročníku se budeme zabývat střídavým proudem. To je proud, jehož směr i velikost se pravidelně mění a který využíváme při práci s elektrickými spotřebiči připojenými k síťové zásuvce. Na multimetru je značený ~ nebo AC. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 128.