ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – MĚŘENÍ PRODUKCE PŘI KATASTROFÁCH Téma C3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
Advertisements

Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Subsektory finančních institucí
Demonetizace zlata (AF.11)
Základní finanční výkazy
revize národních účtů ČR 2014
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X POSKYTNUTÍ A AKTIVACE ZÁRUK ZA PŮJČKY I/37.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Téma D8 Klasifikace finančních položek.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/6 Téma C10 Centrální banka – alokace produkce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/4 Téma C27 FISIM mezi rezidenty a nerezidenty.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ ZAJIŠTĚNÍ Téma C26.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
IAS 37-Rezervy ..
Mimořádná revize HDP (říjen 2003 ). Proč mimořádná revize ? Evropská politika revizí Běžné revize Příležitostné revize = společné x národní Před vstupem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_14 NázevZajištění ve finančních produktech Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Ekonometrie. Údaje o padesáti strojírenských firmách v ČR. Y=objem K=množství L=množství výroby kapitál zdrojů
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Čtvrtá přednáška z UCPO
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_08 NázevŠkodní a pojistné události Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Komerční pojišťovna.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Pracovní schůzka ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 12 Daně ze zisku.
Komerční pojišťovna.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ukazatele pojistného trhu
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
Rozpis rozpočtu a normativy
5. přednáška.
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – MĚŘENÍ PRODUKCE PŘI KATASTROFÁCH Téma C3

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz ■Služba poskytovaná oprávněným osobám; ■ESA 1995: zasloužené pojistné + doplňkové pojistné -náhrady, na které vznikl nárok ■ESA 2010: zasloužené pojistné + doplňkové pojistné - upravené náhrady, na které vznikl nárok PRODUKCE NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz ■Oprávněná výše náhrad, která se použije ve výpočtu produkce, se nazývá „upravené náhrady“; ■Cílem je zajistit, aby neočekávaně vysoké náhrady nevedly ke kolísavým a záporným odhadům produkce, zejména v období po katastrofě; ■Nový algoritmus používá vyhlazenou verzi nároků; Náhrady: vyplacené náhrady + změna stavu technických rezerv Upravené náhrady: náhrady +/- úprava o kolísání UPRAVENÉ VZNIKLÉ NÁHRADY

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz ■Metoda očekávání - upravená výše náhrad se odhaduje podle modelu vycházejícího z minulého vývoje náhrad; ■Metoda účetních informací - upravené náhrady se odvodí jako skutečné náhrady, na které vznikl nárok, plus změna vyrovnávací rezervy (případně se připočtou i příspěvky z vlastního kapitálu); ■V případě nedostatku informací pro odhad upravených náhrad, lze produkci odhadnout pomocí součtu nákladů s úpravou o běžný zisk; METODY ÚPRAVY NÁHRAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz ■Náhrady, na které vznikl nárok se zaznamenávají v době, kdy nastala související událost; ■Náhrady se zaznamenávají jako běžné transfery placené pojišťovatelem pojistníkovi (D.721); ■Náhrady v důsledku katastrof, jsou zaznamenány jako kapitálové transfery (D.99) → neočekávaně vysoké náhrady tak neovlivní velikost produkce; ■Náhrady ze zajištění v důsledku katastrof jsou zaznamenávány rovněž jako ostatní kapitálové transfery (D.99) → neočekávaně vysoké náhrady ze zajištění tak neovlivní velikost mezispotřeby; ZTRÁTY Z KATASTROF

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz GRAF – NÁHRADY

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz ■Produkce neživotního pojištění bude v důsledku změn méně kolísat a již nebude docházet k záporné přidané hodnotě; ■Podkladem pro objemu náhrad plynoucích z katastrof jsou informace z České asociace pojišťoven; ■V případě, že pojišťovnictví tyto informace nedokáže poskytnout, je možné využít rovněž jednu z metod odhadu. ZHODNOCENÍ ZMĚN