Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
PSYCHICKÉ STAVY.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Školení trenérů Brno, února 2007 Motivace svěřenců Martina Clausová.
Klinická propedeutika
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Základy psychohygieny
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
- definice, charakteristika, průběh
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Duševní zdraví a psychohygiena
Každé povolání si žádá své
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Duševní hygiena Mgr. Tereza Louková, Ph.D.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Zdravé stravování KC3.
Skupinová dynamika III Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Katedra společenských věd ve sportu Fakulta sportovních studií.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM SEBEDŮVĚRA, POPSAT
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32 _INOVACE_15_11_osobní hygiena 3
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Koučink dětí a mladistvých
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ iii. blok
Vyrovnávání se stresem
Sebepoznání a sebepojetí
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
UMÍŠ ŘÍCT – NE! Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Duševní hygiena.
Náročné životní situace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Školicí materiál Duševní hygiena Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami CZ.1.07/1.2.39/02.0002

Duševní hygiena - nový obor, který vznikl ve 20. století - je na pomezí psychologie, lékařských věd a sociologie Komplikují se vztahy ve společnosti, na člověka působí stále více stresových situací…. Duševní hygiena se snaží sestavit soubor pravidel, které slouží k udržení duševního zdraví.  

Oblasti na které se DH zaměřuje: 1) prevence (předcházení problémům) 2) autoregulace – abychom si sami uměli uchovat své duševní zdraví, neočekávali až se změní okolí a někdo nám pomůže 3) lehké poruchy – především duševní rovnováhy  adaptace (abychom se dokázali přizpůsobit přiměřeným požadavkům okolí, vyrovnat se s tím, že nejsme zrovna v pohodě)

Pravidla duševní hygieny Dobrá životospráva (stravování, sportování, dostatečný spánek - 8h - individuální) Důraz je kladen na dýchání (pomalé, klidné, hluboké – v běžném životě i ve stresové situaci) Dobré vztahy s lidmi, mít zázemí, harmonický život (snažit se budovat si dobré vztahy, svěřovat se lidem, kterým věříme, nebýt sám) Organizace času – plánovat čas na práci a na odpočinek (předcházíme přetěžování organismu)

Organizace práce – respektování osobního tempa, využití biorytmů (mnohdy v pracovním nasazení téměř nereálné) Relaxační cvičení (jóga), autogenní tréning, Pilates, masáže, sport Aktivní řešení, popř. odstranění příčin starostí Citové přeladění – snažím se podívat na problém z humorné stránky Myslet optimisticky (vážit si toho, co mám, nehledat jen to, co mi schází, věřit v dobro – dá se to naučit, zpočátku je to třeba „přehánět“, než nám to přijde normální)

Nestresovat kvůli hloupostem (učit se rozlišovat důležité a nedůležité) Dělat něco, co mě baví, z čeho mám, nebo bych mohl/a mít radost Dělat dobré skutky (počítá se i „blbůstka“, potěší mně i toho druhého) Zapisovat si své úspěchy, nebo si večer před spaním říkat, co se mi povedlo Mít dostatečně vysoké sebevědomí (nesrovnávat se s „borci“, uvědomit si, co dokážu, co mi jde, v čem jsem dobrý, co by se ode mě mohl někdo naučit, JSEM JEDINEČNÝ)

Dodržováním pravidel duševní hygieny předcházíme: špatné náladě, únavě, stresu, syndromu vyhoření, chronickému únavovému syndromu, zhroucení, somatickým (tělesným) i duševním chorobám… …(a vlastně i z toho plynoucím problémům ve vztazích s druhými lidmi)

Nevyrovnaný člověk: je napjatý, vrtí se, potí se, cítí se stísněně, reaguje podrážděně či úzkostlivě na otázky (hlavně cizích) lidí, zrychlené dýchání, nesoustředěnost v písemném projevu – malý prostor mezi slovy a řádky, silný nebo zvlášť slabý tlak na pero…

Tři zlatá pravidla duševní hygieny: 1. Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá 2. Každý úspěch se násobí deseti, neúspěch se dělí deseti 3. Odpočívám alespoň o 5 minut dříve než je úplně pozdě  

Otázky k opakování: 1. Vysvětlete pojem „duševní hygiena“. 2. Na které oblasti se DH zaměřuje? 3. Jmenujte základní pravidla DH (min. 5) 4. Čemu předcházíme při dodržování zásad DH? 5. Jaké projevy můžeme sledovat u nevyrovnaného člověka?