Součást oslavy 600 let založení Univerzity v Lipsku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský parlament – Informační kancelář v ČR Natalie Šťastná
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Akce v Doosan Škoda Power
Statutární město Ostrava
Černoch Michal Školoudová Lenka
Základní škola, Karviná – Nové Město, Komenského 614, příspěvková organizace Karviná – Nové Město Projekt finančně podpořený Fondem životního.
Společenský ples ATVS a VŠ Palestra
Setkání informačních center Zlínského kraje Napajedla
Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Dračí lodě 2010 Plzeň řeka Radbuza
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Výměnný pobyt. Spolupráce • Od roku 2000 spolupracuje Obchodní akademie a Jazyková škola Pardubice se Státním centrem pro výchovu k povolání v Aschaffenburgu.
TOUR MORAVA, 0. ročník SPRING SCOOTER CLASSICS, Tour Morava není závod. Jde o přátelské jarní putování. Celkem cca 333km rozděleno do.
Předpokládaný počet účastníků:  1050 sportovců  238 trenérů  28 vedoucích výprav  cca 250 VIP hostů.  celkem cca Krajské výpravy:  všech 14.
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Zápis dětí do Mateřské školy Pržno •Zapsat děti do mateřské školy si můžete ve středu a ve čtvrtek , vždy od do hodin v.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
Celorepubliková soutěž pro jednotky a sbory dobrovolných hasičů.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
Možnost studia na Fakultě stavební a uplatnitelnost stavebních oborů
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Návštěva areálů pro studenty středních škol V rámci FIS Mistrovství světa v klasickém lyžování.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Jejich současnost a budoucnost… TRAINREPORT,CDJIRIK 23.Března 2011.
Železniční spojení Praha – Kladno s odbočkou na Letiště Václava Havla
Koncepce běžeckého lyžování v Karlovarském kraji 2.etapa – Slavkovský les a zhodnocení potenciálu zbývajících částí Karlovarského kraje.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Popularizace výsledků VaV – aktivity Útvaru vnějších vztahů.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Projekt: Integrace na druhou - šk.r. 2010/2011 Plánované projektové aktivity PPP FM v nejbližším období: a)Aktivita č.1 - Společné dílny: pedagog - šk.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
8.6. – Bratislava Střední škola slaboproudé elektrotechniky Praha 9 Stredná odborná škola elektrotechnická Bratislava.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
TURNAJ STARŠÍCH PŘÍPRAVEK A MLADŠÍCH ŽÁKŮ 3. ROČNÍK MEMORIÁLU LEOKÁDA KOLLERTA.
17.Listopad 1939 a 1989 Lukáš Maršoun 7.třída – 2010/2011.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK uprostřed města 17. června 2014 od 9 hodin na Pernštýnském náměstí v Pardubicích Univerzita Pardubice.
POZVÁNKA na devátý ročník Festivalu sportu, hudby, tance a moderního umění cup Hořice na Šumavě 2005.
Město Náchod, Masarykovo náměstí 40, Náchod, Snižme společně náklady na energie pro Vaše domácnosti. 1. krokNa.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Ave Maria.
Architektonické soutěže VALNÁ HROMADA ČKA,
Úvod Proč studovat informatiku?
OTVÍRÁNÍ JARA 2015 První ročník na podporu a propagaci oboru floristiky a zahradnictví.
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Ústecký parlament dětí a mládeže (ÚPDM). při DDM při DDM účast zástupců ze základních a středních škol účast zástupců ze základních a středních škol v.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
2. Ročníkový pohovor - Imatrikulace Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
Darek Matwikow Jan Jelínek
1 Největší Běžecký závod pro studenty středních škol v ČR 14 semifinálových závodů v centrech měst v celé ČR Finálový závod v rámci Volkswagen klasického.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Vítáme Vás na AG Dotazy Mgr. Jan Košárek, ředitel AG
Domov seniorů Jindřichův Hradec
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Transkript prezentace:

Součást oslavy 600 let založení Univerzity v Lipsku Běh Praha - Lipsko HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE Součást oslavy 600 let založení Univerzity v Lipsku

Základní myšlenky Univerzita v Lipsku byla založena před 600 lety jako důsledek Kutnohorského dekretu a odchodu německých pedagogů a studentů z Univerzity Karlovy Jedním z vrcholů oslav založení univerzity v Lipsku je i symbolické absolvování trasy Praha – Lipsko formou běžecké štafety s účastí studentů a akademických pracovníků obou univerzit Opakované proběhnutí trasy připomene historický význam této události. Hlavním cílem je konfrontace běžců s historií, se společenským a kulturním prostředím jednotlivých etap a vytvoření vztahu k univerzitě a městu Lipsku. Běh tak bude mnohem více než pouhé zdolání téměř 300km trati. HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Historické pozadí události Kutnohorský dekret vydaný dne 18. ledna 1409 umožnil reformu Univerzity Karlovy. Český král Václav lV. změnil v dekretu Kutnohorském hlasovací právo ve prospěch Čechů. Český národ tak získal univerzitě tři hlasy, ostatní národy (saský, bavorský a polský) jeden. Dne 9. května 1409 byl právoplatný německý rektor Henning Boltenhagen králem odvolán. Spor se mezi Čechy a Němci vyostřil natolik, že 2000 německých studentů a pedagogů (80% akademické obce UK) odešlo na jiné univerzity (Vídeň, Krakov, Heidelberg, Kolín nad Rýnem, Erfurt). Významná část se rozhodla pro Lipsko, veletržní město na řece Pleiße, kde založilo univerzitu hlavně díky dobrým kontaktům a podpoře Míšeňského markraběte Fridricha IV. Bojovného a Radě města Lipska. Již v červenci 1409, zhruba dva měsíce po odchodu, koupilo město Lipsko dům na ulici Petersstraße, který předalo uprchlíkům. Kvalita Univerzity Karlovy výrazně upadla a cizí pedagogové ani studenti dlouho na univerzitu nepřicházeli. HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Trasa běhu Trasa vede v pěti etapách z Prahy do Lipska. Délka jednotlivých etap je různá – od 45 do 73kilometrů. Celková délka trasy činí 300 kilometrů. Místa jednotlivých etap jsou – v pořadí průběhu – Praha, Kladno, Most, Freiberg, Bad, Lausick a Lipsko. V Čechách běžci proběhnou kraji Praha, střední Čechy a Ústí nad Labem, v Německu výhradně Saskem, zde Erzgebirgslandkreis (krušnohorský kraj),Mittelsachsen (střední Sasko), Lipsko. Překročení státní hranice proběhne v obcích Klíny (CZ) a Deutscheinsiedel (D). HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Etapy závodu Start: Praha 3. 6. 2009 v 12:30, Hradčanské náměstí Cíl: Lipsko 7. 6. 2009 v 17:00, Augustusplatz HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Běžci Běh z Prahy do Lipska budou absolvovat akademičtí pracovníci a studenti univerzit v Lipsku a Karlovy Univerzity v Praze. Počet běžců je omezen na 40. Z toho bude 10 běžců z Prahy (UK FTVS) a 30 běžců z Lipska. Jedná se o symbolickou nikoli masovou akci a počet běžců je záměrně limitovaný. Pole běžců bude rozděleno do tří běžeckých skupin (po 13/14 osobách). Každá skupina zdolá každý den jeden dílčí úsek. Pole běžců zůstane celou dobu akce pohromadě Běh není koncipován jako soutěž, ale jako štafeta a „společně realizovaná výzva“. Plánovaná rychlost běžců je 10 km/h (1000 metrů za 6 minut). HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Běžci UK FTVS Dita Formánková Anna Rohulánová Jana Kubáčová Jan Kmoch Filip Hubáček Jan Posejpal Jan Kosina Lukáš Rezek Michal Klauz HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Organizace závodu Běžcům bude po celou dobu akce asistovat početný doprovod 1 osobní automobil: vedoucí vůz 1 osobní automobil: organizace v etapových místech 1 dodávka: přeprava jídla a pití 1 sanitka pro zraněné: záchranná doprava do nejbližší nemocnice 2 mikrobusy (pro 8 osob): doprava v rámci etap 2 mikrobusy (pro 22 osob): doprava v rámci etap Policie ČR (městská policie na území měst Kladna a Mostu) HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Veřejně propagační akce spojené s během 19. 4. 2009 proběhl Lipský půlmaratón s účastí běžců Praha – Lipsko. Hlavním cílem bylo seznámení všech běžců a navázání vztahu mezi univerzitami. HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Slavnostní zahájení akce Akci budou přítomni prof. Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy prof. Franz Häuser, rektor Univerzity Lipsko prof. Václav Bunc, děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu prof. Jürgen Krug, děkan Fakulty sportovních studií Univerzity Lipsko Oficiální zahájení akce proběhne 2. 6. 2009 12:30 tisková konference, Karolinum, Ovocný trh 3, Praha 1 19:00 slavnostní zahájení, UK FTVS, José Martiho 31, Praha 6 HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Univerzita Karlova v Praze a Univerzita Lipsko si Vás dovolují pozvat na tiskovou konferenci za účasti rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla, rektora Univerzity Lipsko Prof. Franze Häusera, děkana Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Prof. Václava Bunce a děkana Fakulty sportovních studií Univerzity Lipsko Prof. Jürgena Kruga, která se koná v souvislosti s během studentů a zaměstnanců obou univerzit na trase Praha – Lipsko ve dnech 3.-7. června 2009 při příležitosti 600. výročí založení Univerzity Lipsko, v úterý 2. června 2009 ve 12,30 hodin v Císařském sále Karolina (přízemí, Karolinum, Ovocný trh 3, Praha 1). Fototermín: po skončení TK, cca. ve 13,30 hod, společná fotografie všech účastníků běhu (studentů i pracovníků obou univerzit) – cca 40 osob před budovou Karolina. Poznámka: Tlumočení TK zajištěno. Účast laskavě potvrďte na tel.: 224 491 248 nebo na e-mail: pr@cuni.cz. Těšíme se na Vaši účast a děkujeme předem za Váš zájem Kontakt a info pro média: V případě jakýchkoli informací nás kontaktujte na níže uvedených číslech. Odbor vnějších vztahů Univerzita Karlova v Praze tel: +420 224 491 248 e-mail: pr@cuni.cz HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Poděkování Poděkování patří všem, kteří se na realizaci akce podíleli. Akce by nemohla na území ČR proběhnout bez velkého pochopení a vstřícného jednání městské části Prahy 6, města Kladna a Mostu. HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE

Hlavní organizátoři akce Fakulta tělovýchovy a sportu, Jahnallee 59, 04109 Lipsko: Peter Stüwe Tel.: +49 (0) 341 97 31 618 Mail: stuewe@rz.uni-leipzig.de Marcel Reinhardt Tel.: +49 (0) 341 97 31 612 Mail: marcel.reinhardt@uni-leipzig.de Fakulta tělesné výchovy a sportu UK, José Martiho 31, Praha: Lenka Zemanová Tel: +420 608 827 981, +420 2 20172217 Mail: zemanova@ftvs.cuni.cz HTTP://WWW.PRAG-LEIPZIG.DE