 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracování SQL Lubomír Andrle 5. přednáška
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databáze.
Microsoft Office Access
Microsoft Office OneNote
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Databázové systémy Úvod.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
Databáze Úvod.
Analýza informačního systému
Tabulkový procesor.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Základy informatiky část 5. 5 Databáze Databáze – historie Nejprve děrné štítky Hollerith – sčítání lidu USA Univac Zdroj: Wikipedia.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Základy informatiky část 5
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Úvod do databází Ing. Tomáš Rain 10. dubna 2017.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
1 Elektronická evidence paleontologických sbírek na příkladu paleontologických kolekcí České geologické služby Pavel Bokr, Petr Budil, Jan Sedláček, Marika.
Databáze.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Referát č.8 Daniela Venusová.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze v OpenOffice.org BASE
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Databáze v OpenOffice.org
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Úvod do databází zkrácená verze.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_18_Aplikační_programy TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Databáze MS ACCESS 2010.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
SOFTWARE II Aplikační software.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Vytvořil: Robert Döring
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá řada definicí databáze jako úložiště informací, které je udržováno v čase a v počítačové zpracovatelné formě

 – sdílená kolekce logický souvisejících dat i s popisem své datové struktury, organizovaná pro optimální manipulaci s perzistentními daty a získávání informací pro potřeby informačního systému  Jinými slovy: Databáze je větší seskupení dat (informací), která logicky souvisejí a lze je nějakým způsobem zpracovávat, vyhodnocovat a analyzovat

 Perzistence (trvalost)  Velké množství dat  Správnost a nerozpornost dat (odhalování chyb v datech, kontrola integrity dat)  Spolehlivost (po poruše počítače je možno data zrekonstruovat)  Sdílení (s daty pracuje více uživatelů)  Bezpečnost (možnost omezení přístupu k datům, stanovení rolí)  Integrace (spojení několika pohledů do datové strukrury)  Konzistence (data uložená i na více místech musí mít stále stejnou hodnotu)

 Informační systémy s databázovými aplikacemi (bankovnictví, katalogy, knihovny, sklady, doprava…)  Multimediální databáze (texty, obrázky, zvuky, video)  Geografické informační systémy (GIS – data ve formě map)  Podnikové systémy pro podporu analýzy, řízení a rozhodování, využívající technologii datových skladů a možností dolování dat (data minig)  Komerční obchodování na internetu  Řízení podnikových procesů (workflow)

 Technické prostředky (HW)  Programové vybavení (SŘBD – souborové systémy jednodušší (dBASE, FoxPro, MS Access, OO BASE…), komplexní (Oracle, MS SQL, MySQL…)  Data uložená v databázi (DB)  Uživatelé – různé skupiny uživatelů (administrátor, správce dat, aplikační programátor, příležitostný uživatel, naivní uživatel)

 Jednoduchou databází je již tabulka v tabulkovém procesoru (třídění a vyhodnocování menšího množství dat)  Databázové systémy, které jsou součástí kancelářských balíků (Microsoft Office Access, OpenOffice.org BASE – snadná tvorba sestav, formulářů atd.)  SQL databáze (určeny ke zpracování velkého množství dat

 Stále nejrozšířenějším datovým modelem je model relační. Záznamy jsou logicky organizovány ve formě 2D tabulek, vztahy mezi nimi jsou definovány relacemi.  Každá tabulka uchovává informace o skupině podobných objektů reálného světa, informace o každém objektu jsou na řádku tabulky (datové záznamy), sloupce uchovávají informace o jedné nestrukturované vlastnosti tabulky (datová pole).

 Příklad definice relací – tabulek Výpůjční systém v knihovně  Schéma databáze se dá zapsat jako množina záhlaví tabulek (včetně datového typu)  Např. Kniha (KnihaID:int, autor:char(20), název :char(20)

Základní operace v databázi (např. v tabulce Kniha)  Vložení informací o nové knize (INSERT)  Odstranění informací o vyřazení knize (DELETE)  Oprava údaje u existující položky (UPDATE)  Dotaz na výběr knihy s určitou vlastností (SELECT)  Základní typy objektů databáze  TABULKY  FORMULÁŘE  DOTAZY  SESTAVY