Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová
Vinařský zákon je zkrácený název zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství Je základní normou pro výrobu vína
Vinařská oblast Čechy Litoměřická vinařská podoblast Mělnická vinařská podoblast Vinařská oblast Morava (96% registrovaných vinic v ČR) Znojemská vinařská podoblast Mikulovská vinařská podoblast Velkopavlovická vinařská podoblast Slovácká vinařská podoblast
Tichá, šumivá vína Podle barvy bílá, růžová, červená Podle obsahu zbytkového cukru suchá, polosuchá, polosladká, sladká Podle stáří mladá, zralá, archivní
Stolní víno je nejnižší kategorie vín, může pocházet z hroznů vyprodukovaných ve kterékoli zemi EU Zemské víno Je stolní víno vyrobeno pouze z tuzemských hroznů Jakostní víno pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
Jakostní víno známkové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín Jakostní víno odrůdové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd
Chardonnay Müller Thurgau Neuburské Pálava Rulanské bílé Rulanské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlinské zelené
André Cabernet Moravia Cabernet Sauvignon Dornfelder Frankovka Modrý Portugal Rulandské modré Svatovavřinecké
Rozděluje se podle obsahu zbytkového cukru Kabinetní ⁰ NM (stupňů normativního moštoměru) Pozdní sběr – ⁰ NM Výběr z hroznů ⁰ NM Výběr z bobulí min. 27 ⁰ NM Výběr z cibéb min. 32 ⁰ NM Ledové víno min. 27 ⁰ NM (lisováním zmrzlých hroznů, sbíraných při teplotě - 7 ⁰ C) Slámové víno min. 27 ⁰ NM (vyrobené z hroznů dosoušených nejméně 3 měsíce na slámě nebo rákosu)
jsou vyrobena prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína Vyrábí se Tradiční metodou v lahvích tzv. šampaňská metoda metodou ve velkoobjemových tancích tzv. šarmatová metoda
Názvu šampaňské může být použito pouze u vín pocházejících ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne. Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Vše ostatní, byť vyrobené stejnou technologií, je sekt, nikoliv šampaňské.
Brut nature – méně než 3g na litr Extra brut Brut Extra dry Sec Demi sec Doux – vyšší než 50g na litr
NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! Perlivé víno se vyrábí umělým dosycením tichého vína oxidem uhličitým Na rozdíl od šumivého vína je perlení hrubější a kratší
Sbírka zákonů ČR, Zákon o vinohradnictví a vinařství. [online] [cit ]. Dostupné z: pdf