Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Advertisements

Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Stavba a vznik Země Projevy života
Potravní vazby rostlin a živočichů
Životní podmínky organizmů
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
Vesmír.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
VESMÍR.
Jedovaté rostliny kolem nás
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
ANOTACE Soubor slouží k výkladu a opakování učiva o Slunci. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák dokáže vysvětlit pojmy Slunce, sluneční soustava,
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Transkript prezentace:

Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12 Vzdělávací oblast: Přírodověda – Sluneční soustava, planety, tělesa Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy

než vnější. Mezi nimi se nachází pás asteroidů. Sluneční soustava Vesmír chápeme jako nekonečný téměř prázdný prostor. Tento prostor je vyplněn galaxiemi (naše se nazývá Mléčná dráha), což jsou obrovské diskovité shluky hvězd. Jednotlivé hvězdy vytvářejí sluneční soustavy, které se obvykle skládají z hvězdy a obíhajících těles, planet. V naší soustavě je hvězdou Slunce,kolem obíhá 8 planet (a jejich měsíců), menší planetky a další tělesa. Planety dělíme na vnitřní a vnější. Vnitřní jsou menší, teplejší a mají jiné složení než vnější. Mezi nimi se nachází pás asteroidů. Vzpomenete si na bývalou planetu (nyní planetku) nacházející se na okraji soustavy. Jak se nazývá? P…O

Sluneční soustava Velikosti nejsou přehnané, Slunce je opravdu tak velké. Z obrázku se naučte pořadí planet! [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NovaSlunecniSoustava.jpg>

Celá sluneční soustava (stejně jako jednotlivé planety) jsou udržovány pospolu vlivem gravitačních sil. Na počátku vzniku Sluneční soustavy byl prostor vyplněn vesmírným prachem a plynem, drobná hmota se shlukovala a vytvářela jádra těles – budoucích planet. Menší tělesa se přitahovala, srážela a vytvářela větší.Tento proces započal asi před 4,6 miliardami let. Dnes už je téměř všechna okolní hmota pohlcena planetami či měsíci, přesto vesmírným prostorem kolem nás prolétají asteroidy, které můžeme v noci pozorovat při průletu atmosférou. Čím blíže jsou planety ke Slunci, tím mají vyšší teplotu. Kdyby byla Země blíže, shořeli bychom, kdyby dále, vše by mrzlo.

Test na závěr! Dokážeš poznat planety? Pokud jsi dával pozor a prohlédl sis obrázek, nemělo by ti dělat problém určit správně, která planeta je Země, Saturn a Jupiter. 1. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jupiter.jpg 2. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saturn_(planet)_large.jpg 3. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg 2. 1. 3.