Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Advertisements

Pevné disky Štěpán Šípal.
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
Zařízení pro trvalé uchování dat
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
Hardware počítačů - harddisk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Periferní zařízení ATA vs. SCSI Petr Plachý
Dříve? - původně IDE/ATA pro harddisky - CDROM využívaly vlastní rozhraní - vysoká výkonnost a univerzálnost IDE/ATA - potřeba využití rozhraní pro další.
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
Základy výpočetní techniky
ZÁKLADNÍ DESKA.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
SOLID STATE DISK - SSD.
Informační a komunikační technologie
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Počítače X - HDD Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
Optická média.
MÉDIA.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
Harddisk Technický popis,Organizace dat,Zacházení,Rozhraní pevných disků a flash disky Pevný disk.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Vnější paměti počítače
Systémové oblasti disku
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Transkript prezentace:

Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně vysokou rychlostí blokového čtení data se při odpojení disku od napájení neztrácí počet přepsání uložených dat je prakticky neomezena

Diskové plotny data jsou na pevném disku uložena pomocí magnetického záznamu disk obsahuje kovové nebo skleněné desky - tzv. plotny v současné době mají skoro všechny disky plotny o průměru 3,5 palce

Hlavy zajišťuje čtení a zápis dat na magnetickou vrstvu na jednu plotnu jsou dvě hlavy, protože jsou data z obou stran dříve se na čtení používaly magnetodynamické hlavy, nyní se používá krystal měnící vodivost podle mag. pole.

Operace nutné pro čtení nebo zápisu dat vystavit čtecí hlavu na správnou pozici vyčkat na utlumení rozkmitu způsobeném setrvačností hlav (vystavení trvá řádově milisekundy ) vyčkat na pootočení disku na místo od kterého se začne čtení nebo zápis (tzv. latence)

Organizace dat 1/2 data jsou organizována do soustředných kružnic zvaných stopy každá stopa obsahuje pevný anebo proměnný počet sektorů povrch je většinou rozdělen do několika zón, každá zóna má různý počet sektorů na stopu

Organizace dat 2/2 sektor je nejmenší adresovatelnou jednotkou disku, má pevnou délku pokud disk obsahuje více povrchů, všechny stopy, které jsou přístupné bez pohybu čtecí hlavičky se nazývají cylinder (válec) uspořádání stop, povrchů a sektorů se nazývá geometrie disku

Rozhraní pevných disků - ATA pro připojení pevných disků k počítači jsou používána různá rozhraní v osobních počítačích je dnes nejrozšířenější ATA ATA rozhraní je relativně jednoduché a tedy i levné ATA rozhraní má max. teoretickou přenosovou rychlost okolo 1Gb/s = 133MB/s

Přenosové módy ATA Přenosový mód Standart Přenosová rychlost PIO 0 ATA 3.3 MB/s PIO 1 5.2 MB/s PIO 2 8.3 MB/s PIO 3 ATA2 11.1 MB/s PIO 4 16.7 MB/s Ultra DMA 33 ATAPI-4 33 MB/s Ultra DMA 66 ATAPI-5 66 MB/s Ultra DMA 100 ATAPI-6 100 MB/s Ultra DMA 133 ATAPI-7 133 MB/s

Rozhraní pevných disků - SATA výhodou SATA je o něco vyšší rychlost; vyšší inteligence řadiče, umožňující optimalizaci datových přenosů možnost připojování disků za chodu systému a menší rozměry kabelů, které nebrání toku vzduchu ve skříni a tedy zlepšují chlazení počítačů

Přenosové módy - SATA Přenosový mód Standart Přenosová rychlost SATA 1 150 MB/s SATA 2 300 MB/s

Rozhraní pevných disků - SCSI na jedno rozhraní (resp. kabel) je možné připojit více periférií SCSI navíc podporuje periférie různých typů SCSI rozhraní je mnohem sofistikovanější než ATA/IDE, což samozřejmě znamená vyšší cenu jak řadičů v počítači tak i samotných pevných disků a proto je používáno zejména u serverů a pracovních stanic

Standarty - SCSI Rozhraní Sběrnice Přenos. rychlost SCSI 8bit 5 MB/s Fast SCSI 10 MB/s Wide SCSI 16bit Ultra SCSI 20 MB/s Ultra Wide SCSI 40 MB/s Ultra 2 SCSI Ultra 2 Wide SCSI 80 MB/s Ultra 3 SCSI 160 MB/s Ultra 320 SCSI 320 MB/s SAS SCSI 32bit 375 MB/s

DISKETY Floppy disk (ohebný, pružný disk) je magnetické médium k ukládání a přenášení elektronických dat Její největší výhodu a důvodem velkého rozšíření byla výrobní cena Pro pomalost, malou kapacitu a nevelkou spolehlivost se s ní dnes už tak často nesetkáváme

První diskety představila v roce 1967 společnost IBM, měly průměr 14“ 1971 - 8" - kapacita nejprve 160 kB až 1MB 1976 - 5,25" - kapacita 160 kB u jednostranných, později až 1,2 MB. Po roce 1995 postupně výroba ukončena 1984 - 3,5" - používány dodnes, kapacita původně 400/800 kB, nyní nejčastěji 1,44 MB, maximálně až 2,88 MB

Diskety se po roce 1990 začali více rozvíjet. Kapacita až na 240MB Nevýhody pomalé čtení i zápis Nyní diskety nahradili malé flashdisky a CD Zdroj: cs.wikipedia.org